Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı nedeniyle çeşitli törenler düzenlendi.
Kdz. Ereğli ilçesinde Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl dönümü nedeniyle ilk tören Atatürk anıtı önünde gerçekleştirildi. Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Şehit Aileleri Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen’in günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşması sırasında bazı şehit aileleri duygusal anlar yaşadı. Çanakkale Zaferi’nin kahramanlık ve cesaretin simgesi olduğunu ifade eden Demirdüyen “Yüreğimizi yakan yüz binlerce şehit verdiğimiz yedi düvele karşı durduğumuz Çanakkale’yi geçilmez yaptığımız emperyalist ülkelere geçit vermediğimiz denizde, karada her türlü silaha karşı çelik göğsümüzü siper ettiğimiz kasaturalarla mevziler kazdığımız ellerimizi kürek yaptığımız oluk oluk kan akıttığımız kınalı kuzuların korkusuzca ölüme koştuğu o büyük zaferin derin acılarını burukluğunu içimizde yaşıyoruz" dedi.
Anıt önündeki törenin ardından protokol, şehit aileleri ve gaziler İsmet İnönü Parkı’nda Ereğlili Şehitlerin isimlerinin yer aldığı şehitliğe karanfil bıraktılar.
ÖĞRENCİLER ÇANAKKALE ZAFERİ’Nİ ANLATTI
Kdz. Ereğli Orhan ve Nurdan Oğuz İlköğretim Okulu’ndaki törende ise öğrenciler yaptıkları, konuşma ve okudukları şiirlerle Çanakkale’de ki destanı anlattı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende minik öğrencilerin okuduğu Çanakkale Zaferi konulu şiirler izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.
“ÇANAKKALE TARİHİN ŞEREF LEVHASIDIR”
Kdz. Ereğli’de bir diğer tören ise Erdemir Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende günün öenmini anlatan konuşmayı yapan Kdz. Ereğli Anadolu .lisesi Müdürü Ahmet Bal Çanakkale Zaferi’nin tarihin şeref levhası olduğunu söyledi. Bal yaptığı konuşmada “Çanakkale Zaferi, evlatları şehit veya gazi olacaklarsa bile vatan ebedi kalacaktır anlayışıyla hareket etmesini kutsal bir vazife bilenlerin, bize unutulmayacak bir hatıra olarak bıraktıkları, tarihin şeref levhasıdır. Türk tarihinde önemli bir yeri olan Çanakkale Zaferi, dünyanın örnek gösterdiği kahramanlık destanlarından biridir. Hala gözler onunla yaşarır, yürekler onunla ürperir, düşünceler onunla yücelir. Hangi komutan, ‘ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum’ der de 3 dakika içerisinde öleceğini bilen asker, hiçbir tereddüt göstermeden bile bile ölüme koşar.
Evlatları şehit veya gazi olacaklarsa bile vatan ebedi kalacaktır anlayışıyla hareket etmesini kutsal bir vazife bilenlerin, bize unutulmayacak bir hatıra olarak bıraktıkları, tarihin şeref levhasıdır bu destan. İnanıyorum ki 100 değil 1000 yıl geçse de unutulmayacak ve Çanakkale ruhu sonsuza kadar devam edecektir” dedi. Törende Karadeniz Bölge Komutanlığı’nda görevli Deniz Yüzbaşı Serdar Döner video görüntüleri ve slayt eşliğinde Çanakkale Savaşı’nın her kademesini ayrıntıları ile anlattı.
Sunumun ardından Çanakkale Zaferi dolayısıyla ilk ve orta dereceli okullar arasında yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Tören öğrenciler tarafından hazırlanıp sahnelenen oratoryum gösterisi ile sona erdi.