Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Osmanlı Çileği yaygınlaştırma ve üreticilerini koruma derneği tarafından çilekli pasta yarışması düzenlendi. Geçen seneye oranla katılımın düşük olduğu yarışmada konuşan Dernek mali sekreteri Şaban Çetinkaya yerel yöneticilerin Osmanlı Çileğine sahip çıkmalarını istedi.
Her yıl Mayıs ayında düzenlenen ve Çilekli Pasta, Bilgi ve Osmanlı Çileği yarışmalarının ilk ayağı olan Çilekli Pasta yarışması dernek binasında gerçekleştirildi. Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi, Teknisyen ve Gıda mühendislerinden oluşan jüri üyelerinin yer aldığı yarışmaya bu sene 4 yarışmacı katıldı. Yarışma öncesinde yarışma ile ilgili olarak bilgileri Derneğin Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya verdi. Yarışmanın Görünüm, tat, sunum ve katkı maddeleri olmak üzere 4 kategoriden oluştuğunu ifade eden Çetinkaya, üretimi oldukça zayıflayan Osmanlı çileğine sahip çıkılması için yerel yöneticilerin çağrıda bulundu. Çetinkaya konuşmasında "Biz neden, çilekli pasta yarışması, bilgi ayrışması gibi etkinlikler düzenliyoruz. Biz Osmanlı çileğini sürekli gündemde tutarak Ereğli ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgilenen insanların da dikkatini çekerek farkındalık yaratmak istiyoruz. Neden pasta dersek, Osmanlı çileğinin yaygın kullanıldığı alanlardan birisi de pastacılık oluyor. Bu tür etkinliklerin Osmanlı çileği üzerindeki etkilerini de gerçekten görüyoruz. Pasta yarışmasına paralel olarak yarın da bilgi yarışmamız var. Üreticilerimiz bu yarışma kapsamında da sürekli araştırma içerisinde oluyorlar. Cuma günü de en güzel Osmanlı çileği yarışması düzenleyeceğiz. Bu vesileyle Ereğli’deki tüm yerel yöneticilerimize seslenmek istiyorum. Bölgemizin çok önemli bir değeri olan Osmanlı çileğine herkesin sahip çıkmasını istiyorum. Buna sahip çıktığımızda en büyük sorun olan işsizliğe bile çözüm olacağız. Tarlalarımız boş, bir sürü işsizim var, yağ var şeker var, un var ama helva yapamıyoruz. Ulusal basında yapılan haberler neticesinde, Osmanlı çileği üretmek için bize baş vuran bir çok kişi oldu başka kentlerden. Diğer kentlerden böyle bir ilgi varken neden Ereğli’de bu ilgi gelişmiyor. Bunu da yerel yöneticilerimiz sorgulamalı" dedi.
Yapılan konuşmanın ardından yarışmacılar pastalarının sunumunu gerçekleştirdi. Yarışmanın sonucu ise 29 Mayıs tarihinde yapılacak olan Osmanlı Çileği Şenliklerinde açıklanacağı belirtildi.