Eski Enerji Bakanı ve Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak Milletvekili Adayı Zeki Çakan, TTK’nın ocaklarının eksiklikler sebebiyle kapatılmasına sert tepki gösterdi.
Seçim çalışmalarına devam eden Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak Milletvekili Adayı Zeki Çakan ilk olarak Kozlu Belediyesi’ni ziyaret etti. Ardından Kozlu’da esnaf ve vatandaşları ziyaret eden Zeki Çakan, oy istedi. Vatandaşlar ayaklarına kadar gelen Zeki Çakan’a büyük ilgi gösterirken taleplerini iletmeyi ihmal etmedi.
“TTK İÇİN YENİDEN PROJE HAZIRLANMASI GEREKİYOR”
Zonguldak’ın adeta kanayan yarası haline gelen ve her geçen gün zararını arttıran Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na değinen Zeki Çakan, “TTK’nın üretiminin arttırılması, yeniden işçi alınarak istihdamın arttırılması ve kömürün değerlendirilmesi ile ilgili projeler hazırlanması gerekiyor. Ben bu projelerin en önemli ayağını yaklaşık bir yıldan beri dile getiriyorum. Fakat hiç kimse bu konulara eğilerek Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza önemini arz edemedi. Çatalağzı Termik Santrali 2 X 50 megavatlık santraldir. Yılda 2 milyon tona yakın kömür tüketir. Bu kömürde TTK’da üretilir. Bunu da madenci üretir. Şu anda 900 bin ton kömür üretiliyor. Yaklaşık 9 bin işçi çalışıyor. Bu kömür 1 buçuk milyon tona çıksa bunun için 4 bin işçi alınsa, üretim dediğim gibi arttırılsa, bu kömür bu santralde yakılsa bu kurum zarardan kurtulacağı gibi kar etmeye başlar” dedi.
“TTK BURADA ÜRETTİĞİ KÖMÜRÜ YAKSIN, ENERJİYE DÖNÜŞTÜRSÜN ENERJİ SATSIN”
Kardemir zamanında bir liranın işçiye verildiğini ifade eden Çakan, “ÇATES’i özelleştirmeyin. Bu TTK’ya bir liraya verilsin, TTK burada ürettiği kömürü yaksın enerjiye dönüştürsün enerji satsın. En güzel kurtuluş yönlerinden biri buydu. Ereğli Demir Çelik kok kömürü kullanıyor. Bugün kok kömürü ile maden kömürü arasında önemli bir fiyat farkı var. Bölgeye kurulacak yeni bazı fabrikalarla üretilecek kok Erdemir’e de verilebilir. Bunun gibi çok proje üretmek lazım. Aslında TTK’nın kapatılmasıyla ilgili hazırlık yapılıyor. TTK’nın bağlı bulunduğu ünitelerde denetim hizmetleri yapanlar bir hafta önce ocakları 3 gün kapattılar. Maalesef kimsenin sesi çıkmadı. Neden kapatıyorlar. Madem bu ocakta emniyet tedbirleri alınmıyor, madem bu ocakta işlerin sağlığı ile ilgili tedbirler alınmadığı zaman bunun bir suçlusu vardır. Bu suçlu neden aranmıyor. Neden işlem yapılmıyor. Aslında yapılmak istenen şey şu; 3 gün kapatıyoruz ses çıkacak mı çıkmayacak mı? Kamuoyu oluşturuluyor. Bir daha ki dönemde 15 gün kapatacaklar, kamuoyunu oluşturacaklar sonra tamamen kapatacaklar. Zonguldaklı bize görev verirse, bizi milletvekilli olarak Ankara’ya gönderirse TTK’nın 5 Nisan 1994 kararları ile ilgili Zonguldak ayağa kalkıp ta temsiler kurulu olarak nasıl Ankara’ya gittiysem. Bu ocakların kapatılmamasıyla ilgili olarak hukuki, kanuni ne gerekiyorsa yaparız. Masaya yumruğumuzu vurmak gerekiyorsa vururuz bundan da hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu ocakların kapatılmasına kimse gücüde yetmez. Bize görev verildiğinde bunu da herkes görecektir” diye konuştu.
“YAPTIĞIMIZ HİZMETLER ŞİMDİ AYAĞIMIZA GELİYOR”
1984 yılında Zonguldak Belediye Başkanı seçildiğini hatırlatan Zeki Çakan, “Seçildiğim dönemde Zonguldak’a vermiş olduğum hizmetler bugün önümüze geliyor. Ancak ben siyasi partilerin özellikle siyasi partilerden seçilmiş belediye başkanlarımız olmak üzere onların yapmış olduğu hizmetleri kötüleyerek veya adayları kötüleyerek bir yere varılacağına inanmıyorum. Zonguldak Belediye Başkanı arkadaşım bir şeyler yapmak istiyor. Zonguldak Milletvekilleri bir araya gelip de, ‘Belediye başkanı hangi partiden olursa olsun biz buna yardımcı olalım, hep birlikte hizmet edelim’ derse bir daha ki dönemde o belediye başkanını kendisine, siyasi partisine çekmiş olmaz mı. Biz böyle çalıştık. Şuan ki belediye başkanımız elinden geleni yapıyor ama bu işler biraz maddiyat ve özveri ister. Ben takdiri Zonguldaklı hemşerilerime bırakıyorum. Biz o dönemde 1984 -1989 -1994- 1995 döneminde gerçekten gecemizi gündüzümüze kattık elimizden ne geliyorsa yapmaya çalıştık. Yapmış olduğum görevlerde yaptığımız hizmetlerle ilgili çalışmalar bugün dolaşırken önümüze geliyor. Vatandaşlar gerçekten büyük tevazu gösteriyor. Bunlar inşallah oy olarak bize dönecektir. MHP Zonguldak’tan mutlaka ve mutlaka çok güzel dereceler alacaktır. Bölgemizin çok büyük hizmete ihtiyacı var. Özellikle ülkemizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Bunun için çalışmak gerekiyor biz onun için yollara düştük. Biz partimize ve liderimize inanıyor iyi netice alacağımızı umuyoruz” şeklinde konuştu.