Elazığ Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen geleneksel “Tel kırma” kursunda kadınların ürettiği ürünler sergilendi.
Elazığ’da geleneksel kültürü yaşatmak amacıyla açılan geleneksel “Tel kırma” kursunda eğitim alan 18 kadının yaptığı şal, namaz örtüleri, kemer, masa örtüleri gibi 200 adet eser sergilenerek satışa sunuldu. Elazığ Nurettin Ardınçoğlu Konferans salonunda açılışı yapılan sergiye Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, Halk Eğitim Müdürü Kazım Atıcı, kurs öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Sergi hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, “Elazığ Kültürünü ve geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak, yaygınlaştırmak, öğretmek ve geleceğe taşımak amacıyla kurs başlattık. Kursumuzun sonunda da bu sergiyi açmış bulunuyoruz. Kurs süresince geleneksel motiflerimizin yaşatılması yönünde çalışmalar yaptık. Bu motiflerin günümüzde kullanılabilir eşyalara yansıması da yapılarak alınır satılır hale getirilmeye başlandı. Çok güzel çantalar, yazmalar, başörtüleri ve gelin örtülüleri var. Bu tür materyalleri geleneksel unsurlarla bezeyerek geleneği taşımak niyetimiz olduğu gibi özellikle ev hanımlarında ev ekonomilerine küçükte olsa bir katkı sağmayı amaçladık” dedi.
Bu sergilerin sadece bir şeyler üretme yeri değil olmadığını belirten Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, “Bu kurslar sosyal kültürel olarak da kendini geliştirme yerleridir. Genellikle bu tarz kurslara bayanlar gelmektedir. Bayanların kendi ortamlarında sosyalleşebilecekleri, imkan olmaktadır. Tabi bazılarının var ama bir çoğunun imkanı olmamaktadır. İşte bu tarz kurslara gelindiğinde çok farklı kültürlerden entelektüel seviyeye ve eğitim seviyesine sahip olan insanlarla karşılaşma imkanı bulabiliyorlar. Bu tarz kursların bu tarz insanlardan oluşuyor ve birbirleriyle etkileşim içinde geçiyor. Kendi kültür seviyelerini bir level yukarı çıkartarak öğrenebiliyorlar. Derlerini ve sıkıntılarını paylaşarak hafifletiyorlar. Yani burada sadece tel kırıp, tel üretme amacıyla bu kurslar açmıyoruz. Amacımız burada bayanların topluma adapte olmalarını da sağlamaktır. Bu amaç da gerçekleşmiş görünüyor” dedi.
Daha sonra Vali Yardımcısı Haluk Çakmak ve vatandaşlar sergiyi gezerek, ürünler hakkın bilgi aldı.