D vitamini kemiklerin ve dişlerin gelişimi için gerekli bir vitamindir. Kemikler ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve fosforu güneş ışınlarının kazandırdığı D vitamini sayesinde alabilir. Aynı zamanda kandaki kalsiyum ve fosfor düzeyini kontrol de etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, her gün yüz ve kollar açık olacak şekilde güneşin geliş açısına da bağlı olarak yaklaşık 20-30 dakika güneşlenme sonucunda yeterli D vitaminin vücut tarafından üretilebileceğine dikkat çekmiştir.

Sadece güneş yoluyla değil, çeşitli besinler ve D vitamini takviyesi yollarıyla da alınabilir. D vitamini takviyelerine göz atmak için https://www.orzax.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

D vitamini içeren besinler

Günümüz şartlarında özellikle çalışan insanlar kapalı ofis ortamlarında güneş ışınlarından faydalanmadan günü geçiriyor. Beslenme programımızda ise yeteri kadar D vitamini içeren besinler yoksa bu vitamininden yararlanamıyoruz. D vitamini eksikliği yaşamamak için beslenme düzeninize D vitamini içeren besinleri eklemek faydalı olabilir. D vitamini içeren bazı besinler aşağıda verilmiştir.

- Bazı balık çeşitleri; somon, uskumru, ton balığı, sardalya, karides, tuna, hamsi vb.

- Süt ve süt ürünleri

- Tavuk

- Portakal suyu

- Yumurta sarısı

- Balık yağı

- Tahıl ürünleri

- Mantar

- Isırgan otu, maydanoz

- Havuç

- Brokoli

- Badem

- Soya