Cilt bakımı denildiğinde her ne kadar ilk olarak kadınlar akıllara gelse de sağlıklı bir cilde sahip olmak, kadınlar için olduğu kadar erkekler için de oldukça önemlidir. Erkeklerin sağlıklı bir cilde sahip olmak için kadınlardan farklı olarak dikkat etmeleri gereken şeyler vardır ve aslına bakıldığında cilt bakımının erkekler için püf noktaları kadınlardan daha fazladır. Zira erkeklerin cilt bakımı için dikkat etmeleri gereken kadınlardan farklı en önemli husus kıl ve tüy gibi etkenlerin erkek vücudunda kadınlara göre çok daha fazla olmasıdır.

Temel olarak erkeğin cilt bakımı için dikkat etmesi gereken noktalara bir göz atalım:

Erkek cildinin doku farklılığı

Erkek cildi kadınlara göre çok daha farklı bir doku yapısına sahiptir. Erkek cildinin kalınlık oranı kadınlara göre %25 daha fazladır. Erkek cildinin doku farkının bu ölçüde olmasının sebebi androjen adı verilen hormondur. Bu farklılığın en önemli sebebiyse erkeklerin cildinin daha fazla yağ üretiyor olmasıdır. Bu durum da erkeklerin cildinin daha kuru olması sonucuna yol açıyor.

Erkek cildinin kadınların cildine göre bu denli farklı olması elbette ki kadınlara göre erkeklerin daha az cilt bakımına önem vermesi anlamına gelmiyor. Aksine erkeklerin bu farklılık nedeniyle çok daha özel ve özenli bir erkek cilt bakımı yapmaları gerekiyor.

Zira özellikle erkek cildinin kadınların cildine göre daha fazla yağ üretiyor olması erkek cildinin daha fazla sivilce ve akne gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasını sağlıyor.

Cilt Temizliğini Sağlama

Özellikle kültürümüzdeki en önemli temizleyici ürün olan sabun erkek cildi için tamamen temizlik anlamına gelmiyor.

Erkek cildinin kadın cildine göre daha yağlı olduğundan bahsetmiştik. Erkeğin cildini sabun kullanarak temizlemesi, işte cildindeki bu yağın sökülmesini sağlıyor. Hal böyle olunca da sabun ile yapılan cilt temizliğinde cildin temizlenmesi değil kuruluğu gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Bu nedenle erkeğin cilt temizliği için sabun yerine cilt temizleyici kullanması gerekiyor.

Ölü Hücrelerden Kurtulma

Erkeklerin cilt temizliği için dikkat etmeleri gereken hususlardan bir diğeri peeling adı verilen cilt derisinin ölü derilerden temizlenmesi işlemi geliyor.

Cildin ölü hücrelerinden temizlenmesini sağlayan peeling işlemi sonrasında cilt daha aydınlık ve güzel bir görünüme kavuşacaktır.

Nemlendirici ve Güneş Kremi Kullanımı

Erkek derisinin kadın derisine göre daha az nemli olduğundan bahsetmiştik. Pek çok erkek bunun sebebinin tıraş olduğunu düşünse de sakallar derinin nemini daha fazla emiyor. Bu nedenle aslına bakılırsa sakallı olan erkekler her gün tıraş olan erkeklere göre daha nemli bir cilde sahipler. Ancak yine de yüze her gün değen jilet yüzünden erkeklerin cildi sadece bu işlem ile bile daha fazla tahriş olabiliyor.

Bu nedenle gerek sakallı olsun gerek sakalsız erkeklerin cilt bakımları için kullanmaları gereken ürünlerin başında nemlendirici geliyor. Ayrıca güneşe haddinden fazla maruz kalmak da erkeklerin daha kısa sürede yaşlanmasını sağlıyor. Bu nedenle güneşe maruz kalınacak bir ortama çıkan erkeklerin her dışarı çıktıklarında güneş kremi kullanmaları ciltlerinin sağlığı için gerekli bir durumdur.

Tabii ki bunlar ilk bakışta akla gelen hususlar. Ancak yazının ana fikri olarak erkeklerin kadınlara kıyasla çok daha fazla ihmal ettikleri bir durum olan cilt bakımlarına dikkat etmeleri gerektiğidir. Bu yüzden bugüne kadar ihmal etmiş olsanız da bundan sonrası için muhakkak cilt bakımınıza gerekli olan özeni göstermeniz uzun vadede cildinizle ilgili yaşayabileceğiniz sıkıntıları minimum seviyeye indirmenizi sağlayacaktır.