Cilt rahatsızlıklarından biri olan et beni, deriye rengini veren melanin pigmentinin bir yerde çok fazla toplanması nedeni ile farklı renkte kendini göstermesidir. Hoş olmayan görüntüsü dışında kişiye çok fazla zararı olmayan et benleri nadiren de olsa cerrahi müdahale gerektirmektedir. Et benlerinin bitkisel tedavisi yoktur ve herhangi bir krem ya da merhem ile de tedavisi yapılamıyor. Bu nedenle et benlerinin alınması gerektiği durumlarda mutlaka genel cerrahi uzmanı yardımı alınması gerekiyor.

Et Beni Neden Oluşuyor?

Et beni koltuk altı, göğüs altları ve boyun gibi kısımlara yerleşen deri çıkıntıları olarak biliniyor. Bu deri çıkıntıları derinin gerilmesi sonucunda ve aşırı kilo artışı sonrasında oluşabiliyor. Bazı benler doğum sonrasında kaybolurken kalıcı olan benler de bulunuyor. Bu kalıcı benler de çeşitli ben tedavisi yöntemleri ile alınmaktadır.

Et Beni Zararlı Mıdır?

Hemen her insanda ortaya çıkabilen et benleri kişilerde genetik olabildiği gibi sonradan da meydana gelebilen oluşumlardır. Güneşe maruz kalan yüz, boyun, el ve dekolte bölümlerinde benler görülebilir. Ancak bunların yanında güneşe maruz kalmaya bölgelerde de görüldüğü olmaktadır. Bazen ilerleyen yaşlarda da insanlarda ben görülme durumu olabiliyor. Benlerdeki artışlar ya da benlerin değişim göstermesi kişilerin sağlığını olumsuz etkileyecek durumlara neden olabiliyor. Dikkat edilmesi gereken ben tipleri şunlardır:

  • Ben renginde koyulaşma meydana gelmişse
  • Benim boyutlarında değişme varsa ya da kısa sürede aşırı derecede büyümüşse
  • Çevre dokusu düzensizleşmeye başlamışsa
  • Ben çevresinde kaşıntı, yara ya da yanma hissi oluşuyorsa
  • Benin üst kısmının düzensiz bir görüntü oluşturması

Durumlarında mutlaka uzman bir doktora görünmeli ve benin alınması gerekmektedir. Ben tedavisi için Op. Dr. Altan Karan insanlara İzmir Kliniği koşullarında gerekli tedaviyi uyguluyor.

Et Beni Nasıl Alınıyor?

Et beni kendiliğinden geçen cilt rahatsızlıkları değildir. Bu nedenle insanların en çok merak ettiği konu genelde et beni nasıl geçer sorusudur. Beni koparmak ya da doktor önerisi olmayan merhemlerle tedavi etmek çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Eğer ben rahatsız edici bir boyuta gelmişse yapılacak en doğru hareket doktora başvurmak ve bu benin doktor nezdinde alınması olacaktır. Et beni tedavisinde kullanılan birtakım yöntemler vardır. Bunlar: radyofrekans yöntemi, kryoterapi, cerrahi ve lazer yöntemidir. Benin durumuna göre genel cerrahi uzmanı hangi yöntemi kullanacağına karar vermektedir. Et beni tedavisi sonrası işlem yapılan yerde iz kalmıyor.