Güneş Enerji Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

Güneş enerji sistemleri güneş paneli teknolojilerinin gelişmesiyle beraber günümüzde maddi fayda sağlamasından dolayı yaygınlık kazanmış durumdadır. Güneş panelleri günümüzde güneş enerjisinden elektrik üretiminde etkili olmaktadır. Böylelikle güneş enerji sistemine (Solarçatı sistemine) sahip olan ev sahipleri artık kendi evlerinde güneşten kendi elektriklerini üretebilmektedir.

Güneş enerji sistemleri güneşten ışınlarından elektrik üretimi gerçekleştirdiği için yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Dolayısıyla tükenmeyen bir enerji kaynağından yani güneşten elektrik üretiyor olması bu sistemi hem çevreye faydalı hem de ev giderlerine faydalı hale getiriyor. Solar paneller sayesinde elektrik enerjisinin olmadığı birçok alan kolaylıkla elektrik üretimi gerçekleştirebiliyor. Güneş enerji sistemleri genellikle güneşli gün sayısının yüksek olduğu bölgelerde aktif olarak faaliyet gösterir. Dolayısıyla Akdeniz ve Ege bölgesi güneş panellerinin kullanımı açısından en fazla tercih edilen mekanların başında geliyor. Ancak Türkiye konumu gereği kuzey bölgelerinde dahi üretim gerçekleştirebilmektedir.

Güneş Enerji Sistemleri Nereye/Nasıl Kurulur?

Güneş panelleri şu aşamada müstakil evlerin çatılarına ve fabrika çatılarına kolaylıkla kurulabilmektedir. Apartman gibi dikey yapılara kurulumu çatı alanının az tüketimin çok olmasından kaynaklı verimli ve uygulanabilir değildir. Solarçatı sistemlerinin bireysel müşterilerin çatılarının üstüne binanın aşıklarına konstruksiyon sistemleri bağlandıktan sonra güneş panellerinin de bu konstruksiyonlara bağlanması ile kurulumları yapılır.

Güneş enerji sistemlerinin kurulum aşamasından önce izin süreçleri yaklaşık 3-5 ay arasında sürmektedir. Ancak kurulum hizmeti veren Solarçatı şirketi anahtar teslim hizmet vermektedir. Müşterilerin noter onayı sonrası tüm izin süreçlerini kendisi yönetir ve müşteriyi bu süreç içerisinde harcayacağı efordan kurtarır.

Solarçatı (Güneş Enerji) Sistemleri ile Elektriğimi Satabilir Miyim?

Güneş enerji sistemleri sayesinde evlerinizde güneşten elektrik üretebileceğinizde önceki paragraflarımızda bahsetmiştik. Peki tüketiminizden daha fazla bir üretim gerçekleştirirseniz ne olur? Şebekeye bağlı güneş enerji sistemlerinde birey ve kurumsal yatırımcılar ürettikleri fazla elektriği mahsuplaşma sayesinde şebekeye satabilirler. Ay sonunda şebekeden aldığınız ve şebekeye verdiğiniz elektrik çift yönlü sayaç sayesinde hesaplanarak üretilen fazla elektrik şebekeye satılır. Bu geliri de aboneliğinizin bağlı olduğu dağıtım şirketinden talep edebilirsiniz.

Solar Paneller Hangi Bölgelerde Verimlilik Sağlar?

Solar panel kurmaya karar verdiyseniz bulunduğunuz konumun güneşli gün sayısı çok önemli bir detayı teşkil ediyor. Güneşli gün sayısının az olduğu bölgelerde güneş panellerinden yararlanmanız pek de olası değildir. Türkiye’den örnek verecek olursak solar paneller Türkiye’de en fazla Akdeniz ve Ege bölgesinde aktif olarak kullanılıyor. Bunun en önemli sebebi bu bölge ikliminin yazları sıcak ve kurak kışların ise ılıman ve yağışlı geçmesidir.

Dolayısıyla sıcak iklimin olduğu bölgelerde aktif bir şekilde solar panelleri kullanabilirsiniz.

Solar Panel Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Güneş enerji sistemi ile güneşten elektrik üretmenin günümüzde birçok avantajı bulunuyor. Bu panellerin kullanımında en önemli avantajların başında 25 yıllık üretim garantisinin olmasına rağmen geri dönüş sürelerinin geçtiğimiz yıllara göre çok azalmış olması ve çok bakım gerektirmemesidir.

Aynı zamanda bu sistemler yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş ile çalıştığı için herhangi bir şekilde zararlı gaz salımına yol açmaz. Karbon salımı gerçekleştirmeyen güneş enerji sistemleri ile elektrik üreterek çevreye de fayda sağlayabilirsiniz.

Solar Panel Almadan Önce Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Her şeyde olduğu gibi güneş enerji sistemleri yatırımın da kişilerin dikkat etmesi gereken birçok husus bulunuyor. Bu hususların en önemli hizmet alacağınız kurumun kapsamlı olarak araştırılmasıdır. Kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra hizmet alacağınız kurumun profesyonelliğini kanıtlayarak hizmetten faydalanmanız oldukça önemlidir. Profesyonel kurumlardan alacağınız hizmetlerle çok kısa süre içerisinde güneş paneli hizmetinden verimlilik elde edebilirsiniz.

Bunun yanında alacağınız güneş panelinin sigortalı satış güvencesine sahip olması da son derece önemlidir. Sizlere bakım onarım hizmeti veren ve sigorta danışmanlığı yapan bir şirket ile çalışmak sisteminizi uzun yıllar boyunca güvenceye almanızı sağlar.

Bunlar dışında evinize güneş enerji sistemi kurulumu gerçekleştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken 3 adet teknik madde vardır:

  • Çatı Alanı: Kullanılabilir çatı alanınız evinizin çatısına kaç adet güneş paneli yerleşimi yapılabileceğini belirler.

  • Tüketim: Aylık ortalama tüketiminiz sizin sisteminizin gücünü belirler.

  • Sözleşme Gücü: Sözleşme gücünüz evinizde maksimum ne kadar kapasitede güç ile kurulum yapılabileceğini belirtir.