Türkiye’de her yıl 200 bin kişinin kalp krizi sebebiyle hayatını kaybettiği bilinmektedir. Bu oran, yüksek ölümlere sebep olan trafik kazalarının neredeyse 30 katına tekabül eder. Kalp krizi, genellikle zannedilenin aksine sadece belli bir yaşın üzerindeki kişiler için değil, toplumun geneli için risk teşkil eder. Yanlış beslenme ve yaşam alışkanlıkları kalp krizini tetikleyebilir. Böyle durumlara karşı önlem almanın yolu ise tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetinden yararlanmaktan geçer.

Kalp Krizi Nedir

Kalbin çalışması atardamarlardaki sirkülasyonun gerçekleşmesine bağlıdır. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse kalp, atardamarlar tarafından beslenir. Bu atardamarlardan herhangi birinin tıkanması, kalp dokusunda hasara yol açar ve kalbin beslenmesi için gereken kan sirkülasyonunu durdurur. Diğer yandan, yağ ve kolesterol gibi maddeler birikerek atardamar duvarlarında plak oluşturabilir. Zamanla çoğalan plaklar, damarı daraltır ve üzerinde çatlaklar oluşmasına sebep olur. Çatlaklarda biriken pıhtılar ise damarları tıkayarak kalp krizini doğurur.

Zamanında ve doğru müdahale yapılmadığı takdirde kalp dokusu kaybı görülebilir. Kayıp, kalbin kan pompalama kuvvetini azaltır. Bu durum kalp yetmezliği olarak tanımlanır.

Kalp Sebepleri Nelerdir?

  • Sigara tüketimi
  • Kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL oranının yüksekliği
  • Şeker hastalığına bağlı olarak damar duvarlarındaki esnekliğin bozulması
  • Aşırı kilo
  • Yaş ile birlikte damarların bozulması
  • Anne, baba, kardeş gibi birinci derece yakınlarda kalp krizi öyküsünün bulunması gibi sebepler kalp krizine neden olabilir.

Kalp Krizi Sırasında Ne Olur?  

Kalp ağrısı, kalp krizinin en bariz belirtisidir. Göğüs bölgesindeki şiddetli ve baskı oluşturan ağrı, batıyormuş gibi bir his vermese de hareketle ya da nefeslerle düzelmez. Ağrı göğüste başlayıp sol kola, boyuna, omuzlara yayınlanabilir. Hatta şiddetlendiği takdirde karın, çene ve sırt bölgelerinde de görülebilir. Genellikle 10-15 dakika kadar süren bu ağrılar dinlenerek ya da koroner ilaç kullanarak geçebilir.

Mide bulantısı, baş dönmesi, kolay yorulma, nefes darlığı ve kalp ritmi bozukluğu da kalp krizi belirtileri arasında yer alır ve kriz sırasında görülebilir. Kalp ağrılarını dindirmek mümkündür fakat yapılması gereken kalp krizine sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaktır. Nitekim kalp krizi ölüm tehlikesi yüksek olan bir semptomdur. Ayrıca sürekli ilaç kullanımı durumunda ağrılar bir süre sonra ilaca tepki vermeyebilir.

Kalp Krizi Geçiren Kişi Ne Yapmalıdır?

Ağrı başladığı anda 112’yi arayıp durumu bildiriniz.

  • Bulunduğunuz yerin kapısını aralık bırakarak sağlık görevlilerinin gelmesini kolaylaştırabilirsiniz.
  • Öksürük, kan akımını arttırabilir. Kuvvetli biçimde öksürmek yardımcı olacaktır.
  • Eğer evinizde aspirin varsa bir bardak su ile içmek faydalı olabilir. Fakat bunun dışında bir şey yiyip içmemelisiniz.
  • Pencereyi açarak oksijen girişi sağlamak önemlidir.
  • Yardımı yatarak ya da oturarak bekleyebilirsiniz fakat kesinlikle ayakta beklememelisiniz.

Tüm bunlarla birlikte kalp krizine karşı alınacak en iyi önlem tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak bu tür durumlar için tedavi hizmeti almaktır. Sağlık sigortanızı www.tamamlayicisaglik.com adresi üzerinden yaptırabilirsiniz.