Ülkemizde ev sahibi olmak isteyenler için alternatif yöntemler sunulmaktadır. Bu bağlamda hemen herkes kredi çekim usulüne göre hareket etmektedir. Bilindiği üzere birikimlerle konut alımlarında ya konut miktarının tamamı karşılanamamaktadır ya da peşinat denk getirilememektedir. Böyle durumların yaşanması ise bankaların konut kredilerine olan taleplerin artmasına yol açmaktadır. Fakat konut kredilerinin geri ödenmesi esnasında faiz miktarı pek düşünülmemektedir. Oysaki kredi alanlar geri ödemelerini neredeyse anaparalarının üç katına varan miktarlar yapmak zorunda bırakılmalıdır. Sayılan gerekçeler yüzünden taksit üzerinden ya da peşinatsız ev alınır mı gibi konular araştırmaktadır. Son zamanlarda firmalar peşinat ödemesi yapmadan ev alımının da yolunu açmıştır.

Peşinat Ödemeden Ev Satın Alma Yolları

Peşinatsız ev sahibi olmak için tasarrufa dayalı sistemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu tür sistemler bireylerin kira öder gibi konut satın alabilmelerini garantilemektedir. Üstelik aylık olarak ödenecek rakamlarda katılımcılar söz sahibidir. Yani herkes maddi durumuna göre ödeme yapmaktadır. Peki, bu sistem ne kadar sürede ev sahibi yapar? Sistemde kaç kişilik gruplara dâhil olduğu ev alımlarının maksimum süresinin belli olmasında etkindir. Ancak bu alanda şans unsurunun da belirleyici olduğu unutulmamalıdır. Çünkü evlerin hangi sıra ile alınacağında kura çekilişi yapılmaktadır. Çekilecek olan kuralarda adilane olunmasına yönelik olarak garanti ise noter sayesinde rahatlıkla verilebilmektedir.

İsteyenler Tasarrufa Dayalı Sistemlerde Peşinat Ödeyebilir Mi?

Tasarrufa dayalı olan sistemler faizsiz peşinatsız ev sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Böylelikle uzun seneler birikim yapmak zorunda kalmadan ya da banka kredilerini çekmeden konut sahibi olunabilmektedir. Ancak konut alımlarında bahsedilen sistemde kafaların karışmasına neden olan maddeler de yok değildir. Öncelikle anlatıldığı üzere sistemlerde peşinat ödenmesi zorunlu değildir. Fakat bazı katılımcıların birikmiş paraları bulunmaktadır. Bu paraları ise toplu şekilde ödeyerek borçlarının daha kısa sürede tamamlanması için kullanmak istemektedirler. Böyle durumlar katılımcılar tarafından yetkililere bildirilmektedir. Böylelikle isteğe bağlı peşinat ödemeleri yapıldığı anlaşılmış olmaktadır. Kişiler yine isteğe bağlı olarak ara ödemeler yaparak borçlarını olması gerekenden daha erken bitirebilmektedir.