Türk girişimci Raif İnan’ın kurucularından olduğu GCL şirketinin, enerji sektöründe yenilik yaratan patentli projesi olan ve atıklardan enerji üretimi sağlayan “Gazlaştırma Teknolojisi”, Trabzon ve Rize’de faaliyete başladı. Toplamda 6 ayrı proje ile bu yöntem üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Raif İnan, Trabzon ve Rize’de başlatılan faaliyetlerin kazanımlarına değindi. İnan, bu proje için bölgede kurulan “Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi”nin de Avrupa’da bir ilk olma özelliği taşıdığını belirtti.

Raif İnan ve Prof. Murat Doğru tarafından kurulan GCL şirketi tarafından geliştirilen ve patentli bir proje olan “Biyokütle ve Atık Gazlaştırma” teknolojisi sayesinde evsel ve endüstriyel atıklar enerjiye dönüştürülüyor. Aynı teknolojiyi 6 ayrı projede uyguladıklarını belirten Raif İnan, Rize ve Trabzon’da yürütülen çalışmaların pek çok yönden ilk olma özelliği taşıdığını da açıkladı. Diğer enerji dönüştürme yöntemlerine göre oldukça verimli sonuçlar alınan bu proje ile, Avrupa’da bir ilk olan Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi’nde toplanan atıklar, gündelik kullanıma uygun şekilde dönüştürülerek bölgedeki pek çok evin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi Avrupa’da Bir İlk Olma Özelliği Taşıyor

Aira Group Yönetim Kurulu Başkanı Raif İnan ve Prof. Murat Doğru; patentini aldıkları gazlaştırma teknolojisini öncü uygulamasını Trabzon’da yürüttüklerini bildirdi. Aynı zamanda Trabzon ve Rize atıklarının dönüştürülmesi için kurulan “Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi” Avrupa’da bir ilk olma özelliği de taşıyor. Bu tesise gelen evsel ve endüstriyel atıklar dönüştürülerek, gündelik hayatta ihtiyaç duyulan enerji elde ediliyor.

Raif İnan: Bu Teknoloji ile Farklı Sektörlere Önemli Geri Kazanımlar Sağlanacak

Bu yeni teknolojiye ve dönüşüm sürecinin artılarına değinen İnan, “Bu yöntem, atıkları yakmaya göre en az 3 kat daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. Biyokütle ve Atık Gazlaştırma teknolojisi ile farklı sektörlerin büyük ihtiyaçlarından biri olan biyokömür ve aktif karbon gibi önemli geri kazanımlar da söz konusu oluyor.’’ ifadelerini kullandı.

Atıklardan Enerji Üretimi Nasıl Yapılıyor?

Dönüştürme uygulamasına başlarken ilk olarak Trabzon ve Rize’deki evlerden ve

fabrikalardan ortaya çıkan çeşitli atık türleri, Tam Entegre Atık Tesisi’ne getirilerek

ayrıştırma işlemine tabii tutuluyor. Bu işlemin uygulandığı atıklar, geri dönüşüme

uygun hâle geliyor. Tesiste gerçekleştirilen en önemli adım ise dönüştürülen ürünlerin nem oranları ayarlandıktan sonra enerjiye çevrilmeleri oluyor. Atık tesisi, 12,8 MWh’lik elektrik

üretim kapasitesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Bu kapasitede bir üretim,

yaklaşık 45 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi anlamına geliyor.

Hem çevresel etkenler hem verimlilik hem de maliyet açısından fark yaratan bu temiz

ve yenilikçi teknoloji ile yaklaşık 1 ton atıktan 1 MW elektrik üretilebiliyor.