Serbest Tüketici Limiti Nedir?

Elektrik tüketicileri genel olarak serbest ve de serbest olmayan tüketici olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki grubu ayırmaya yardımcı olan durum ise elektriği ne kadar miktarda kullanıyor olmalarıdır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yıllık olarak bu konuda bir limit belirlemektedir. Bu limite de serbest tüketici limiti denmektedir. Bu durumda kişi serbest tüketici olması ile farklı bir tarife ile elektrik alacaktır.

Serbest tüketici olan kişiler elektrik tedarikçilerini kendileri seçmektedir. Eğer ki kişi serbest tüketici limitini geçtiyse yine de tedarikçi bulup abone değişikliğini yapmadıysa, bu kişi serbest tüketici sınıfına girmemektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 2002 yılından beri her sene düzenlenen serbest tüketici limitini aşıp aşmadığınızı elektrik faturanızı kontrol ederek anlayabilirsiniz.

Serbest tüketici limiti hemen hemen her yıl değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumu elektrik fiyatları belirleyebilir. 2020 yılı için kişinin serbest tüketici olarak adlandırılmasında öne sürülen limit 1400 kW elektriktir. Böyle bir durumda da yaklaşık olarak ayda 82 TL elektrik ödeyerek yıllık en az 1400 kW elektrik kullanılması durumunda kişi serbest tüketici olabilmektedir.

Serbest tüketici limitini geçmiş olmanız sadece bilgilendirme amaçlı değildir. Bu limit, elektriği çok tüketen insanların farklı enerji kaynaklarını kullanabilmesi için düzenlenmiş bir uygulamadır. Serbest tüketici limitini geçmiş kişi tedarikçisini değiştirmezse elektriği daha pahalıya alacaktır. Bu durumu etkileyen olay Son Kaynak Tarifesi’dir.

Serbest Tüketici Kimdir?

Serbest tüketici, elektriği genel olarak belirlenen limitler üzerinde kullanarak kendi elektrik tedarikçisini seçebilen kişilere denmektedir. Serbest tüketici yıllık olarak 1400 kW elektrik kullanarak limiti aşan kişilerdir. Ancak eğer ki kişi serbest tüketici olacak kadar elektrik tüketiyorsa ve buna rağmen tedarikçisini değiştirmiyorsa o kişi serbest tüketici sınıfında yer almamaktadır.

Kişinin serbest tüketici olabilmesinin şartı kendine tedarikçi seçmesidir. Eğer ki kişi serbest tüketici limitinde ya da bu limitten fazla elektrik kullanıyor ise bu durumda kişi tedarikçi seçmelidir. Seçmediği durumda kişi son kaynak tarifesinden elektrik alacaktır. Böyle bir durumda da kullanıcı elektriği daha pahalıya alacağından dolayı ödeyeceği fatura çok daha fazla olacaktır. Yani kullandığı elektrik herkesle eşit dahi olsa ödeyeceği para çok daha fazla olacaktır.

   Ticarethane, mesken, sanayi, iş yeri fark etmeksizin bu limiti geçerek kendi tedarikçisini seçebilen ve de seçmiş olan kişiler serbest tüketicidir. Kişinin serbest tüketici olabilmesi için halihazırda elektrik aldığı tedarikçisine giderek aboneliğini sonlandırıp serbest tüketici belgesi alması gerekmektedir. Daha sonrasında da dilediği elektrik tedarik şirketi ile anlaşarak sözleşme imzalayıp bu şirket üzerinden uygun fiyata elektrik alabilmektedir.

Serbest olan tüketici kendi tedarik şirketine bağlı olarak dilediği tarife ya da indirimle elektrik alabilme şansına sahiptir. Ayrıca kişi seçmiş olduğu elektrik tedarikçisinin çeşitli kampanyaları sayesinde de farklı hizmetlerden ya da belirli süreli olan kampanya indirimlerinden yararlanabilmektedir.

EPDK Serbest Tüketici Limiti Ne Kadardır?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrik piyasasında genel olarak kararları belirlemektedir. Elektrik fiyatlarını her yıl 4 dönem için bu kurum belirlemektedir. EPDK her yıl serbest tüketici limitinde de çeşitli düzenlemeler yaparak tüketicilere gerekli bilgilendirmeleri sunmaktadır. Çeşitli nedenlerle değiştirilen/düzenlenen serbest tüketici limiti bu yılda da değişiklik göstermiştir

EPDK serbest tüketici limiti 2020 yılı için 1400 kW olarak belirlenmiş bir durumdadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu her yıl bu limitlendirmelerde değişiklik yaparak kimlerin serbest tüketici olması gerektiği duruma karar kılmaktadır. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği ile bu fiyatlandırmalar yapılarak bu limit üzerindeki kişilerin enerji miktarlarında fazla tüketimde bulunuyor olmaları sebebi ile kendi elektrik tedarikçilerini seçme hakkı verilmiştir.

2020 yılı için yıllık 1400 kilovat 984 TL’ye denk gelmektedir. Bu durumda da aylık en az 82 TL elektrik faturası ödeyen kişiler serbest tüketici limitini geçmişler demektir. Mesken ya da işyeri fark etmeden tüketiciler elektrik tedarik şirketi değiştirmelidir. Aksi bir durum söz konusu olduğu zaman elektrik tüketicisi elektriği pahalıya alacaktır. Ucuz elektrik satışı için mutlaka tedarik şirketinde değişiklik yapılması gereklidir.

İndirimli Elektrik ve Serbest Tüketici Olma Koşulları Nedir?

Serbest tüketiciler elektriği yıllık olarak 1400 kW ve üzerinde kullanmaktadır. Böyle bir durumda da serbest tüketici olma koşuları arasında bulunan bir madde budur. Ancak kişiye serbest tüketici denebilmesi için kullanıcının kendi elektrik tedarik şirketini seçerek bir anlaşma yapıp abonelik oluşturması gerekmektedir. Bu şekilde kullanıcı indirimli elektrik alabilmektedir.

Tüketici serbest tüketici olduğunu, yılda ne kadar miktarda elektrik tükettiğini öğrenerek bulabilmektedir. Bir diğer yöntem de yıllık ya da aylık olarak elektrik faturalarına ne kadar ödediğidir. Eğer ki kişi aylık en az 82 TL elektrik faturası ödüyorsa bu tüketici yılsonunda serbest tüketici olabilmiş demektir. Aylık elektrik faturası fiyatlar artıp düşebilmektedir. Bu durumda da yıllık 984 TL ve üzerinde bir fatura ödemiş olmanız sizi serbest tüketici yapacaktır.

Kişinin serbest tüketici olduğunu anladıktan sonra herhangi bir tedarikçi ile sözleşme imzalayabilmesi için eski tedarik şirketine giderek aboneliğini sonlandırıp serbest tüketici belgesi alarak herhangi bir elektrik dağıtım şirketi ile sözleşme yapması gerekmektedir. Aksi bir durumda kişi serbest tüketici olduğundan dolayı eski tedarikçide kalırsa elektriğe daha fazla para ödeyecektir.

İndirimli elektrik, kişinin serbest tüketici olarak tedarikçisini seçerek daha uygun fiyatlı elektrik enerjisi almasıdır. Elektrik tedarikçilerinde genel olarak 2 farklı indirim türü bulunabilmektedir. Birisi sabit fiyatlı tarife ve diğeri de sabit indirimli tarifedir.

Serbest Tüketici Neye Göre Tedarikçi Seçmelidir?

   Serbest tüketici elektrik tedarikçisi seçerken aceleci davranmamalıdır. Elektrik tedarikçisi seçme işlemleriniz için öncelikli olarak iyi bir şekilde araştırma yaparak bütçesi için en uygun fiyatlandırmaları sunan güvenilir bir elektrik şirketi seçimi yapmalıdır.

Elektrik tedarik şirketleri genel olarak abone sayılarını çoğaltma hedefinde yeni abonelere özel kampanyalar sunmaktadır. Bu kampanyalar ilk ay bedava, ilk 3 ay indirimli fatura gibi çeşitli kampanyaları tüketicilere sunarak seçim hakkı oluşturmaktadırlar. Ayrıca çoğu elektrik şirketleri çeşitli hizmetler de vermektedir. Bazı tedarikçiler şirketlere özel sigortalar da yapabilmektedir.

   İndirim oranlarını yükseltmek, kampanyalar sunma kampanya içeriklerini düzenlemek ve de çeşitli hizmetler vermek elektrik şirketleri arasındaki yarışı arttımraktadır. Elektrik şirketleri arasında rekabet oluşması sebebiyle çok çeşitli kampanyalar sunulmaktadır. Bundan dolayı da eğer ki tüketici elektrik enerjisini en uygun fiyata almak istiyorsa bu şirketlerin kampanyaları karşılaştırılmalı ve en uygun fiyatlısı tercih edilmelidir.

Elektrik şirketleri ile anlaşmada sözleşmeler süreli ya da belirsiz süreli olacak şekilde ayarlanarak tüketiciye sunulur. Tedarik şirketi seçildiğinde sözleşme imzalanacağı zaman sözleşme içeriği, sözleşmedeki fiyatlandırmanın neye göre yapıldığı iyi bilinmesi gerekmektedir.

Tedarikçi seçildikten sonra sabit indirimli mi yoksa sabit fiyatlı tarife mi seçilmesi gerektiği de düşünülmektedir. Eğer tasarruf yapmak istiyorsanız sabit indirimli tarifeyi seçmeniz daha iyi olacaktır. Sabit fiyatlı elektrik tarifesi seçilmesi biraz riskli olabilir. Çünkü elektrik fiyatlarının düşmesi durumunda ulusal tarifeye göre daha yüksek fiyatlar ödemeniz gerekebilir. Ancak yine de zamlardan korunmanın en iyi yolu sabit fiyatlı elektrik tarifesidir.