AK Parti Rize İl Başkanı İshak Alim, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbirler ve çay sezonu değerlendirmesinde bulundu.

İl Başkanı Alim, yazılı açıklamasında, çayın Rize’nin olmazsa olmazı olduğu kaydederek, il dışı için alınan yasak kararıyla il dışında kalan ve Rize’ye gelemeyecek vatandaşların mağdur edilmemesi için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Alim,ifadesine şöyle devam etti: Değerli hemşerilerimiz bilindiği üzere Dünya koronavirüs salgını dolayısıyla zor günler geçirmektedir. Birçok ülke bu salgında binlerce can kaybı yaşamaktadır. Şükürler olsun ki özellikle iktidarımız döneminde sağlık alanında yapılan yatırımlar sayesinde ülkemiz bu zor günleri en az hasarla atlatacak güçtedir.

Özel sorumluluk alanınımız olan Rize ölçeğinde ise salgını en az hasarla atlatmak için gereken önlemleri almak zorundayız. Bu önlemler alınırken ilimizdeki tüm paydaşlarımızla ve siyasi partilerle istişare edip bilimsel veriler ışığında hareket edildiğini belirtmek isterim. Yaklaşan çay sezonu öncesinde Rize dışında ikamet eden hemşerilerimizin ilimize gelişlerinin kısıtlanması hakkında alınan kararın, bazı tartışmalara yol açtığını görmekteyiz. Burada alınan karar tamamen hemşerilerimizin sağlığını korumaya yöneliktir. Salgın sonrası oluşan verilere baktığımızda özellikle il dışından gelişlerin yoğun olduğu dönemlerde hasta sayısının Rize’de aşırı derecede arttığını görmekteyiz. İl dışından gelişlerin serbest olduğu dönemde koronavirüsün ilimizdeki yayılma hızı nüfusumuza göre ülke genelinde 4. sıradayken ve çok hızlı yayılma görülürken giriş çıkışlar durdurulduktan sonra ilimiz yayılma hızında 20. sıraların altına düşmüştür. Bu kararın toplumsal ve kişisel sağlığımız için çok önemli ve isabetli olduğunu düşünmekteyiz. Bütün dünyayı şiddetli bir şekilde etkisi altına almış olan böylesi bir salgın döneminde önceliğimiz her zaman sağlıktır.


Çay ilimizin olmazsa olmazıdır. Rize’nin ekonomik anlamda dinamosudur. Üretimin ve kendine yetebilmenin bu kadar önemli olduğunu ortaya koyan bir salgın sonrasında çay üretiminin durmasının söz konusu olmadığını belirtmek isterim. Elbette ki koruma kararı sonrası il dışında kalan ve Rize’ye gelemeyecek vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için çalışmalar devam ediyor. Gelemeyen hemşerilerimizin mağdur olmaması için yine aynı şekilde şehrimizin bütün paydaşlarıyla beraber “Neler yapabiliriz?”’in çalışmaları devam etmektedir. En yakın zamanda da alınan kararlar hemşerilerimizle paylaşılacaktır. Çay sezonunun en iyi şekilde geçmesi için çalışmalar devam etmektedir. İnşallah iyi bir çay sezonu geçireceğimizi de ifade etmek istiyorum. Özellikle şunu da belirtmek isterim ki Çaykur son yılların en düşük seviyesindeki kuru çay stoğuyla sezona girmektedir. Yine bu vesileyle şu tahminimi sizlerle paylaşmak isterim: Çaykur, önceki yıllara nazaran daha yüksek bir kotayla sezona başlayacaktır. Hemşerilerimiz biraz sabırlı olsun bizler hiçbir hemşerimizin, hiçbir çay üreticisinin mağdur olmasını istemeyiz, çalışmalar bunun için devam etmektedir. Hemşerilerimiz bu konuda müsterih olsunlar. Bizim için sonbahar, sadece yaprakların döküldüğü mevsim değil, hemşerilerimizin gurbete döndükleri mevsimdir. İlkbahar, sadece çiçeklerin ve ağaçların tomurcuk açtığı mevsim değil, gurbetteki hemşerilerimizin İyidere köprüden ilimize giriş yaptığı, onlara kavuştuğumuz mevsimdir. Bu sene baharımız kışa döndü ama inşallah ardında bahar vardır. İlimizde yada ilimiz dışında olan hemşehrilerimizin sağlığı bizim için her şeyin üstündedir. Hemşehrilerimizin mağduriyet yaşamaması için şehrimizin bütün paydaşlarıyla hep birlikte çalışıyoruz, çalışacağız.