AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak CHP’nin çay üretimindeki sorunların araştırılması için TBMM’ye verdiği meclis araştırma önergesiyle ilgili Ak Parti adına söz aldığı ve AK Parti iktidarı boyunca çayda yapılan yatırımları anlattığı konuşmasında yer almayan ifadeleri kullanan CHP’li yetkililere tepki gösterdi.

Milletvekili Bak konuşmasında AK Parti iktidarları öncesinde çayla ilgili birçok sorunun adeta çıkmaza girdiğini AK Parti iktidarlarıyla bu sorunların giderildiğini, bunun ve diğer birçok icraatların neticesinde milletin de AK Parti’ye teveccüh göstererek her seçimde destek verdiğini ifade etmişti. Fakat CHP’li yetkililer, Milletvekili Bak’ın konuşmasının hiçbir yerinde yer almayan bir cümleyi söylemiş gibi kullandı.

Bunun üzerine AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak konu ile ilgili bir açıklama yaparak, Bizler, AK Parti kadroları olarak siyaseti bir hizmet aracı olarak görmekte ve bu doğrultuda milletten aldığımız yetkiyi millet için kullanmaktayız. Nitekim CHP’nin çay üretimindeki sorunların araştırılması için TBMM’ye verdiği meclis araştırma önergesiyle ilgili AK Parti adına söz alarak yaptığım konuşmamda da AK Parti İktidarları dönemimde çay ve ÇAYKUR’a yapılan yatırımları anlatarak bu zamana kadar çayla ilgili sorunları nasıl çözdüğümüzü ifade ettim. Geçmişte hemşerilerimizin çay paralarını 1 yıl sonra alması, ÇAYKUR’a alınan çayların denize dökülmesi, ve bunun gibi birçok sorunu iktidarlarımız döneminde çözdüğümüzü, 2002 yılında 6 bin 600 ton kapasite ile devraldığımız ÇAYKUR’un günlük yaş çay işleme kapasitesini 9 bin 200 tona çıkardığımızı ve bugünkü değeri 650 milyon TL olan dünyanın en büyük paketleme fabrikasını Rize’ye kazandırdığımızı ifade ettim. ÇAYKUR’un yaş çay işleme kapasitesinin tamamının kullandığını hatta bu yılın ilk sürgününde 25 Mayıs’ta 12 bin ton kapasitesinin üzerinde; ertesi gün 11 bin ton, daha sonraki günde 11.500 ton ile kapasitesinin üstünde çay aldığını, İktidarlarımız döneminde yaş çay fiyatının her zaman enflasyonun üstünde olduğunu ifade ettim.

Tüm bunların neticesinde özellikle ÇAYKUR için yaptığımız yatırımlar, yaş çay fiyatı ve satımıyla ilgili yaptığımız düzenlemelerden dolayı milletimizin memnuniyetinin ortada olduğunu ve bizleri milletvekili seçerek meclise gönderdiklerini ifade ettim.

Fakat görüyoruz ki konuşmamın hiçbir yerinde yer almayan cümleleri kullanan CHP’li yetkililer açıklama yaparak şu ifadeleri kullanmış. “Hani 'Allah söyletir' derler ya, AKP’li vekil şunu söylemek istedi: 'Çayda sorun olsaydı 3 vekili de AKP çıkaramazdı, çıkardığına göre sorun yok, müstahsillerimiz çayda sorun olduğunu düşünmüyor” açıklamasını yapmış.

Şunu unutmasınlar ki bizler hizmeti bir seçim aracı olarak görmüyoruz aksine siyaset bizim için bir hizmet aracıdır. Bugüne kadar Rizeli hemşerilerimiz AK Parti’ye büyük bir destek vermişse bu yaptığımız hizmetlerden ve liderimize, hemşerimize olan güvenden dolayıdır. Sadece Rize'ye AK PARTİ döneminde 22 milyar TL'lik yatırım yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. Bizler AK Parti olarak bugüne kadar çayın birçok sorununu çözdük çözmeye de devam diyoruz.

Resmi Meclis tutanaklarına da geçen Çay ve ÇAYKUR’la ilgili konuşmamı da aynen paylaşarak nelerden bahsettiğimizi bir kez daha paylaşmak istiyorum.

TUTANAK HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

Dönem: 27 Yasama Yılı: 3 Tarih: 16.06.2020 Birleşim: 100 Ham Tutanak Sayfası:124-

Konuşmacı: OSMAN AŞKIN BAK Seçim Çevresi: RİZE

Tutanak Metni:

AK PARTİ GRUBU ADINA OSMAN AŞKIN BAK (Rize) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapılan çay üretimindeki sorunların araştırılması için vermiş olduğu Meclis araştırması önergesinin aleyhinde AK PARTİ Grubu adına söz aldım.

Tabii, çay, bölgemiz için, Doğu Karadeniz Bölgesi için, başta Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'da her şeyin odak noktası. Tabii, ÇAYKUR buranın da amiral gemisi. ÇAYKUR bölgemizde üretimin dengelenmesi için büyük görev üstleniyor. AK PARTİ iktidarı döneminde ÇAYKUR'a yapılanlar ortada, vatandaşımızın memnuniyeti ortada, biz de bölgemizin sorunlarını takip ederek bakanlıklarımızla, Hükûmetimizle çözüyoruz. Öncelikle ifade edeyim: Daha önce, çay, biliyorsunuz, 75-80 arası denize dökülüyordu. O zamanlar kim iktidardı, belli. Şimdi, neler yapıldı? Yatırımlar yapıldı; önceden ÇAYKUR'un kapasitesi 2002 yılında 6.600 ton iken bugün 9.200 ton, özel sektörün kapasitesi de 10 bin ton.

ALİ KENANOĞLU (İstanbul) - Para nerede?

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Tabii, bu arada neler yapıldı? Önceden çayın ücretini vatandaş bir yıl sonra ancak alabiliyordu. Şimdi ne yapıyor? Çayını veriyor, bir ay içerisinde hesabına yatıyor para. 220 bin üretici var, aileleriyle beraber yaklaşık 1 milyon kişi, 820 bin hektar alanda yapılıyor bu. Dolayısıyla vatandaşımızın taleplerini takip ediyoruz, ÇAYKUR'umuz yatırımlara devam ediyor.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Batırdınız ÇAYKUR'u.

ERKAN AYDIN (Bursa) - ÇAYKUR battı, ÇAYKUR.

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Bakın, ne yaptı? Sadece çay paketleme fabrikası yapıldı İyidere'de. Bugünkü değeri 650 milyon TL. Sonra, Fındıklı'ya çay fabrikası yapıldı, geçen sene tamamlandı, bu sene hizmete girdi.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Osman Bey, batırdınız ÇAYKUR'u, ÇAYKUR'u batırdınız.

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Fındıklı'nın Sümer köyünde. Dolayısıyla ne oldu? Kapasite artırmaya devam ediyoruz. Bakın, arkadaşlar, ÇAYKUR bölgede hem özel sektörle hem de vatandaşla uyumlu bir şekilde yönetiliyor. Tabii, bizim bölgenin çocuğu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Rizeli, vatandaşlarımızın ona nasıl destek verdiğini hepimiz biliyoruz. (CHP sıralarından gürültüler)

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Ne alakası var?

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Onlara biraz sonra geleceğim, siz laf atmaya devam edin. Dolayısıyla bakın, biraz evvel ifade edilen gibi AK PARTİ döneminde kaçak çayla mücadele devam etti. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Çayın korunması için çalışmalar devam ediyor, organik için çalışmalar devam ediyor.

ERKAN AYDEMİR (Bursa) - İran'dan çay getir.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Hep laf atıyor ya, laf atmak nasıl oluyormuş bak, gördün mü Osman Bey? Hep laf atıyorsun bize, bak, nasıl oluyormuş?

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Seçim sonuçlarına bakalım: Ne hazindir ki 2002 3-0 AK PARTİ; 2007 2 AK PARTİ, 1 bağımsız; 2011 3-0; 2015 3-0; 2018 3-0. E sonuç ortada, vatandaş memnun. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Geç o işi, geç! Yok öyle bir şey Osman Bey.

BAŞKAN - Bir dakika Osman Bey.

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Biz, özel sektörle toplantılar yapıyoruz. Özel sektörle toplantılar yaparak vatandaşın sorunlarını paylaşıyoruz, çözüm getiriyoruz ama şunu da ifade edeyim: Hem özel sektör hem ÇAYKUR'un kapasitesi toplam, aşağı yukarı 19.200 ton civarında.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Ağlıyor, ağlıyor, kan ağlıyor! Rize kan ağlıyor!

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Çok çay toplandığı zaman da yığılma olabiliyor ama biz ne yapıyoruz? Gene fazla alıyoruz. Şunu ifade ettiler: "ÇAYKUR kapasitesinin altında çay alıyor." Bakın, sadece 25 Mayısta alınan çay miktarı 12 bin ton, kapasitesinin üzerinde; ertesi gün 11 bin ton, 11.500 ton.

ERKAN AYDIN (Bursa) - İran çayları dâhil mi?

OSMAN AŞKIN BAK (Devamla) - Dolayısıyla biz vatandaşımızın hizmetindeyiz. AK PARTİ olarak bölgemizin gelişmesi için çalışıyoruz, hizmetlere devam ediyoruz. Sadece Rize'ye AK PARTİ döneminde 22 milyar TL'lik yatırım yapıldı, havalimanı yapılıyor, yatırımlar devam ediyor, bölge insanı AK PARTİ'ye destek veriyor, Recep Tayyip Erdoğan'a destek veriyor. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Size milletvekili düşmüyor Rize'den kusura bakmayın.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)