AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize’nin batı kısmındaki yaklaşık 30 bin nüfusa hitap edecek olan Varda İçme Suyu Projesi’nin 60 kilometrelik isale hattının ihalesi yapıldığını söyledi.

 
Rize İl Genel Meclisi’nde yapılan istişare toplantısında konuşan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, “Yaklaşık 45 milyon TL’lik Varda Suyu Projesi’nin ihalesi yapıldı. İhale sürecinin tamamlanmasıyla birlikte en kısa sürede proje için ilk kazmayı vuracağız. DSİ tarafından gerçekleştirilecek projenin geri ödemesi, yapılan protokol doğrultusunda, %30’u İyidere, Kalkandere, Derepazarı ve Kendirli belediyeleri tarafından, geriye kalan %70’i ise İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak” dedi.
 
“RİZE’NİN 100 YILINA HİTAP EDECEK PROJE”
Karal, “Andon Suyu projesinin yaşam süresini uzatabilmek amacıyla takviye edilmesi, Rize’nin önümüzdeki 50, belki de 100 yıl içerisinde herhangi bir su problemi yaşamaması için Varda Suyu projesiyle bu ihtiyacı karşılamış oluyoruz. Varda Suyu, 3 yıldan bu yana fiilen takip ettiğimiz, son 2 yıl içerisinde de projelendirilmesi için yoğun gayretler ortaya koyduğumuz çok önemli bir projedir”
 
İLK KEZ DSİ ARACILIĞIYA KÖYLERE SU GÖTÜRÜLÜYOR
“Projenin yüzde 70’i Özel İdare, yüzde 30’u da İyidere, Kalkandere, Kendirli ve Derepazarı belediyelerimizin üstlenmesiyle birlikte hem belediyelerimizin sırtından bu yük kaldırılmış oldu, hem de Özel İdaremizin kısa vadede bir külfet yüklenmesine zemin hazırlanmamış oldu. İlk defa Devlet Su İşleri’yle köylere su götürüyoruz. Bunu da Rize’den başlatıyoruz”
 
ANDON SUYUNA KARDEŞ PROJE
“Belediye Başkanlarımız, İl Genel Meclis Üyelerimiz ve Varda Birliğimizle birlikte el ele vererek bu proje gerçekleştirildi. Hedefimiz Andon Suyu’na kardeş bir proje oluşturmaktır. Arıza durumunda Varda Suyu tarafından su takviyesi yapılacaktır. Birbirlerini tamamlayan projeler olacaktır. Rize şehir merkezi, İyidere, Kalkandere, Kendirli ve Derepazarı ilçelerimizi kapsayan bu alanın uzun vadeli su ihtiyacını karşılamış olacağız”
 
Muhtarların projeyi yakinen takip ettiğini belirten Karal, projeye katkı veren herkese teşekkür ederek, Rize’nin önemli bir proje daha kazandığını belirtti.
 
Toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı, Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül, Kalkandere Belediye Başkanı Kenan Yıldırım ve İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı.
 
Varda Suyu’nda köylere gidecek olan 74 kilometrelik 2. kısım su hattının da projelendirme çalışmalarının devam ettiği açılandı.