Biz her zaman çok akıllı, zeki, bilgili, bilinçli, ölçülü, dengeli, hassas, doğru, dürüst, iyi, güzel, adaletli olmalıyız. Hak, hukuk, doğruluk, adalet, güzel ve yüksek ahlak, edep, hayâ, ilim, sanat, iman, İslam sahibi olmalıyız. “Doğru bilgilerimizi yaşam tarzı etmeliyiz. Nefse, şeytana, dünyaya, hevâ ve heveslerimize göre hareket etmemeli, davranmamalıyız.”

 Olmazsa, olmazları asla ertelememeli. İbadetleri geciktirmemeli, ertelememeli. Duayı, zikri, ibadeti, ahlaklı yaşamayı kesinlikle elden bırakmamalı. İyiliği, infakı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, dayanışmayı, ilim, bilim sanat, sanatkârlık, teknik, teknoloji edinmeyi katiyen ihmal etmemeli. “Kendi gıdamızı karşılamayı hedef edinmeli.” Farz, vacip, sünnetleri zamanında, eksiksiz, hak olduğu gibi samimiyetle yapmalıyız. Anne, baba, aile bireyleri, akraba, komşu, arkadaş, kardeşlerimize her zaman en güzel şekilde iyilik yapmalıyız. İyilik insanı, Allah’a hakça ibadet eden olgun mümin olmalıyız.

Her iyiliği sadece Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için, çıkar karşılığı beklemeden, yapmalıyız. “Kur’ân’ı Kerim’i mutlaka peygamberimiz gibi yaşamalıyız.” Hak mücadeleyi asla ve kat’a elden bırakmamalı. Umursamazlık yapmamalı. “Allah cc. İçin sevmeli ve de buğuz etmeli.” Allah için hak yolda mücadele etmeli. Haram, günah, mekruh işlerden sakınmalı. “Beş duyu organını, vücut bölümlerini İslam’da istendiği gibi kullanmalı.” Hasta olmadan önce yapacaklarımızı sıralayıp, yapmalı. En kolayından zora doğru işleri yapmalı. “İbadetler, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Eğer alıkoymuyorsa, kendimizi gözden geçirmeli. Çekap yapmalı. Özeleştiri, sorgulama yapmalı.”

Kur’ân ve sünnet bizim yaşantımızın “kullanma kılavuzudur.” Kur’ân’ı Kerim’i, sünnete göre yaşamalıyız. Aklı, ilmide doğru kullanmalıyız. Görev ve sorumluklarımızı asla ertelememeliyiz. “Sağlığın, gençliğin, zenginliğin, boş vaktin, dünya hayatının kıymetini çok iyi bilip, değerlendirmeliyiz.” Keşke, olmasaydı, yapmasaydım, demeyecek; işlerin içinde olmamalıyız. “Allah cc; “ İman ettik, demekle, bırakılacaklarını mı sanıyorlar?” Buyurmaktadır. Demek ki sadece iman etmek yetmemekte, imanın ve İslam’ın gerektirdiklerini de yapmalı.

Yaptıklarımızdan iki dünyada da sorumluyuz. Her insan mutlaka hesaba çekilecek. Yaptıklarının hesabını eksiksiz verecek ve karşılığını muhakkak eksiksiz görecektir. “İman, İslam, dua, zikir, ibadet, tövbe etme, iyilik yapma, infak etme, güzel örnek olma, tebliğ etme, ilim – sanat – meslek öğrenimi görme, tesettürlü olma, Kur’ân öğrenip yaşama, Allah için hak mücadele verme, konuşmasını- susmasını becerme başlıca görevlerimizdir.”

“Bugün pek çok Müslüman konuşmasını, iletişim kurmasını, diyaloga geçmesini, hitabeti, diksiyonu tam bilemediğinden; anlatımları ile bilmeyerek, zarar vermektedir.” “ Birde bilerek zarar verenler vardır.” Ama Allah cc. Herkesin hesabını hakkıyla tam, eksiksiz, kolay, doğru, adil görendir. Allah cc. Kalpten geçenleri, niyeti, duyguyu, düşünceyi, eylemleri, olanları, olacakları eksiksiz tam bilir, görür, işitir. Hiçbir şey zerresine kadar ödül ve ceza esasında karşılıksız asla kalmayacaktır.

“Hep birlikte sımsıkı Kur’ân’a sarılmalı. Parçalanıp, bölünmemeli.” “ Birlik ve beraberlik rahmet, ayrılık ve bölücülük azaptır.” “ Ayrılığa, ihtilafa, şubelere, partilere, cemaatlere, tarikatlara, ırklara bölünüp; ayrımcılık, düşmanlık asla yapmamalı.” “Evrensel İlahi mukaddes İslam dinimiz, ezanımız, kitabımız, peygamberimiz, Kâbemiz, mabedimiz, vatanımız, bayrağımız, ümmetimiz merkezinde, etrafında bir bütün olarak birleşmeli, beraber olmalı.” “ Lanetlenmiş ırkçılık, particilik, bölücülük, ayrımcılık, bireycilik, menfaatçilik, onursuzluk, hakka -hukuka tecavüz, özgürlüklere saldırı asla ve kat’a yapmamalı. Mezhepçilik, cemaatçilik, tarikatçılık, ekolcülük, ideolojicilik, bozuk felsefecilik, dincilik ayrımcılığı kesinlikle yapmamalı. Bu gibi pis davranışlar haramdır. Huzur ve mutluluğu iki dünyada da yok eder!”

 “Medyada çıkan; sapıtmış, ateist, deist,  din, peygamber, sünnet tanımayan, satılmış İlahiyatçılara ve diğer şaşırmış sapıtmışlara kesinlikle inanmamalı. “Kur’ân İslam’ı, Kur’ân Müslümanlığı konusu altında sadece kendilerine göre Kur’an anlatımı yapanlar; İslam dinini, peygamberimizi, hadis ve sünnetleri, sahabeleri tanımamaktadır!

“ Deistler gibi ibadetsiz, duasız, zikirsiz, tövbesiz, peygambersiz bir anlayış yerleştirmeye çalışmaktadırlar. Bunlar batıl olan batının hain projeleridir.”

 Din, iman, Allah tanımayan komünistlikten; sapıtmış, din- peygamber tanımayan deistlikten, her türlü ideolojiden, bozuk felsefi görüşlerden ve de inanışlardan uzak kalmalıyız. 1970’lı yıllarda ateist komünist olanlar, öyle yapılanlar; bugün deist yapılmaya çalışılmaktadır. Bu dünya emperyalizminin, Siyonizm’in, şer güçlerin planlayıp, projelendirdiği batıl, küfür, tağut, çürük, sapık işlerdir. Hak mümin, bilge samimi hakiki Müslüman; İslam’dan başka inanç, inanış tanımaz.

İyi Müslüman olmak için; Kur’ân merkezli, peygamberimiz eksenli Müslüman olmalı. Emir Sultan, Somuncu Baba, Hacı Bayram Veli, Yazıcıoğlu Mehmet, Akşemseddin, Eşrefoğlu Rumi, İbrahim Tennuri, Beşiktaşlı Yahya Efendi, Üftade Hazretleri, Aziz Mahmut Hüdayi, Niyazi Mısri, Dört Mezhep İmamı, Maturidi, Eş’arı, Hadis İmamları, fıkıh âlimleri, İmam Rabbani, Hz. Mevlana, Yunus Emre ve binlercesini örnek almalı. Abdülkadir Geylâni, Şah-i Nakşibendî ve yüzlercesi gibi samimi, bilge Müslüman olmalı. Peygamberimiz ve sahabenin büyükleri gibi İslam dinini yaşamalı.

“İnsanların tüm hak, hukuk, doğruluk, adalet, güzel ahlak, edep, hayâ, onur, din- iman, akıl, can, mal, nesil ve ulvi, kutsal haklarını korunmalı.” Kimseye, kim olursa olsun, hiçbir varlığa haksızlık yapılmamalı. “İnsan zalim olursa, en zayıflarımız en çok ezilir.” “Hak yolda, Allah ve peygamberimiz yolunda olmalı.” Kötü, çirkin, yanlış, zararlı her alışkanlık terk edilmeli. Haram, günah işlenmemeli. Kin, nefret doğuracak, yanlış hareketlerden, davranışlardan sakınmalı. “Allah cc. İnsanı temiz, güzel, onurlu yarattı. Kendi huzuruna temiz, güzel, iyi durumda istemektedir. “Pisliğe bulanmış şekilde karşıma gelmeyin, diye uyarıyor.” “Beyni, kalbi, bedeni, ruhu kötülüklerden korumamızı emrediyor.” Akıllı, bilgili, insaflı, vicdanlı, merhametli olmamızı öneriyor. Her zaman haramlardan sakınmayı, helal işlerle meşgul olmayı emrediyor. Kulluk yapmayı, iyilik yapmayı, güzel ve üstün ahlaklı olmayı, hakka hukuka eksiksiz uymayı emrediyor. “İbadet teslimiyettir, yükselmedir. Tersi zelil, rezil, perişanlık, alçaklıkta kalmaktır! Esfeli safilindir.”

Ömrü pis yerlerde; pis, kötü, çirkin, yanlış işlerde geçirmemeli. Boş yere çürütmemeli. Kazanç ve harcamalar helal olmalı. “İlim, bilim, sanat, kültür, din, iman öğrenimi, eğitimi almalı.” Her hal ve hareketle, her durum ve davranışla Müslüman olmalı. “Allah’ın emirlerine uymalı. Yasakladıklarından kaçınmalı.” “ İyiliği yaymalı. Kötülüğü azaltmaya, yok etmeye çalışmalı.” “ Kendin için istediğin iyilikleri başkaları içinde istemeli.”  Her sözümüzde, yazımızda, davranışlarımızda İslam ölçüsü, tartısı, dengesi, hassasiyeti kullanmalı. “ İslam bir bütündür. İslam dinini samimiyetle bütünü ile yaşamalı. Hak mümin gerçek samimi bilge Müslüman olmalı. Başka kurtuluş yol ve yöntemi olmadığını asla unutmamalı.

Anne, baba, öğretmen, imam, genç, insan olarak İslam, ilim merkezli yaşamalı. Sapmamalı, şaşırmamalı, sapıtmamalı. Allah’a istediği şekilden başka biçimde gitmemeli. İhmal, sorumsuzluk, istismar içinde yaşamamalı. “Son pişmanlıklar, keşkeler, yapmasaydım; demeler, iki dünya içinde faydasızdır. Bir an önce aklımızı başımıza alıp, âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ımıza yönelip, ibadet etmeye başlamalıyız. Kul hakkına da özenle dikkat etmeliyiz.  “Her yaratılan varlığa, insandan başlamak koşuluyla iyilik, yardım, infak, hizmet etmeliyiz.” Ben mümin olarak elimden geldiği kadar hakkı hakikati tebliğ ediyorum. Sizlerde üzerinize düşen ödev, görev ve sorumlulukları yerine getirirseniz, çok iyi olacak. Böylece inşallah iki dünyada huzurlu mutlu olacağız.