Titalita Kivicilik Satış Müdürü Ayhan Yaşar, bu yıl Rize kivisinde kalitenin düşük olmasına rağmen alımlarını devam ettirdiklerini ifade ederek, “Bu sene kivinin gramajı düşük olduğundan kalite de bu anlamda düşmüş oldu. Biz burada kiviyi gramaj bazında alıyoruz. Fakat aynı zamanda bu bölgede kelebek dediğimiz böceğin verdiği zarardan dolayı bu yıl Rize’deki kivi kalitesinden memnun değiliz. Ancak 15 yıldır bu bölgeden kivi alıyoruz. Müstahsilimizi yalnız bırakmak istemediğimiz için yine bu sene de alıma devam ettik. Ama bu sene memnun musunuz derseniz; kesinlikle memnun değiliz” dedi.

 
Yaşar, zararlı kelebek (İsrail kelebeği) yüzünden kivi kalitesinin düşmesinin yanı sıra hileli kasalar nedeniyle de sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak, “Yine bu anlamda kivilerin kasalara aynı standartta konulmamasından şikayetçiyiz. Hileli kasa dolumu nedeniyle kiviye verilen fiyat her yıl aşağı düşmektedir. Bugün ıskarta kivi dediğimiz 3. sınıf kiviyi 120-150 gramlık kivinin kasasına koyarak bizleri kandırma yoluna giden bazı üreticiler, aslında bu bölgedeki kivi ticaretini de baltalamaktadırlar. Oysa bu bölgenin kivisi Türkiye’de aroması yüksek en kaliteli kividir” ifadelerini kullandı.
 
Kivi tüccarı Ayhan Yaşar, kivi bakımı konusunda bölgede yeterli bilincin oluşmadığını da sözlerine ekleyerek “Kivide yaz budamasının mutlaka yapılması lazım. Adam kiviyi dikmiş, sadece hasat yapıyor. Bu da kalitenin her yıl düşmesine neden oluyor. Kiviyi hobi olsun diye yapanlar ile ticaret için bu işe girenler mutlaka ayrılmalıdır” şeklinde konuştu.