Allah cc. Kur’ân’ı Kerim ayetlerini; ayet olarak ve de süre olarak, yaklaşık 23 yılda, peygamberimize vahiy yolu ile iletmiş, bildirmiş. Peygamberimizde bu ayet ve süreleri ezberlemiş, ezberletmiş, yazdırmış. Yaşayarak; öğreterek, eğiterek, benimsetmiştir.

                Kur’ân ayetleri, insanın doğasına, yaratılışına, fıtratına uygun ayetlerdir. İnsanı özünden koparmadan, dünya ve ahirette; huzurlu, mutlu, rahat, kolay, iyi, güzel, değerli, onurlu, önemli hayat yaşamasını sağlar. Kur’ân, bir hayat kitabıdır. Bir yaşam kitabıdır. Bir hayat tarzıdır. İnsanın iradesinin, Yüce iradeye uygun, dosdoğru hareket etmesidir.

                Kur’ân, Allah’ın hak sözleridir. Allah’ın iradesidir. Allah’ın sınırsız ilmindendir. Allah cc. Bilgisidir. Allah cc.  insanların iki âlemde; huzurlu, mutlu, onurlu, kolay, yanlış yapmadan, yaşamasını sağlamak için gönderilmiştir. Kur’ân’a, peygamberimiz gibi uyan kişi, en güzel bir hayat sürer. Yalan, yanlış, kötülük, çirkinlik, zalimlik, sapkınlık, zarar, ziyan yapmaz.

                Allah cc. Kur’ân’ı Kerim’de, mümin Müslümanlardan ve de insanlardan şu şekilde yaşamasını “mealen” istemektedir:

1-      Maddi, manevi tertemiz olun. Boy abdesti ve namaz abdesti alın. Temizliğe özenle dikkat edin.

2-      Sözünüzü yerine getirin. Adak adamış iseniz, yerine getirin.

3-      Adaletli olun. İşlerinizde adaleti uygulayın. Adaletin dışına çıkmayın.

4-      İnsan öldürmeyin. Cana kıymayın. Zalim, müşrik, kâfir, münafık ve katil olmayın.

5-      Ad, Semud, Nuh, Lut, Medyen kavimleri gibi sapık, sapkın olmayın. Sapkın kavimler helak olmuştur!

6-      Affedici, bağışlayıcı olun. Affetmek konusunda 20 kadar ayet vardır.

7-      Ahde vefa gösterin. Yanı verdiğiniz sözde durun. Bu konuda 30 taneden fazla ayet bulunmaktadır.

8-      Ahiret konusunu anlatan, işleyen 100’den fazla ayet bulunmaktadır. Dünyada iken ahirete hazırlık yapın. Gafil olmayın. Gaflette olmayın. Cahil, cühela, önemsememe, vurdumduymaz sakın olmayın. Yapılan, edilen, edilmeyen her işin hesabı mutlaka sorulacaktır. İslam dinine inansan da, inanmasan da yaptıklarından ve yapmadıklarından sorumlu tutulacaksın.

9-      En güzel, en yüksek, en değerli İslam ahlaklı olun. İslam ahlaklı olma konusunda 30 kadar ayet bulunmaktadır. Ahlak işin başıdır. Ahlak olmazsa, hiçbir işin, görevin, hayrın, ibadetin pek anlam, önem, değeri kalmaz. Bugün, toplumların en büyük acizliği, zaafı, yoksunluğu, ihtiyacı; İslam ahlaklı olmayışlarıdır.

10-   İslam dini, bireye, aileye, topluma, devletin adaletli olmasına çok büyük önem vermiş. Bu konularda yüzlerce ayet bulunmaktadır. Aile konusu 40 kadar ayette işlenmektedir. Çünkü birey, ailede yetişir. Aileler, toplumu, toplum, devleti oluşturur.

11-   Akıl, aklı doğru, iyi, güzel işletme konusunda da 100 kadar ayet bulunmaktadır. Bu konularda internetten ve de Kur’ân meallerinden yararlanabiliriz. Aklı doğru kullanmak, çok önemlidir. Bugün, insanların %90’a yakını, aklını doğru kullanamamaktadır! Çünkü doğru bilgi ile yetişmediğinden, akıl yanlış işletilmektedir. Bu da sapıklığa, sapkınlığa, zalimliğe neden olmaktadır.

12-   Yapılan sözleşmelere uyulmalı. İş yaparken, resmi sözleşmeler yapılmalı. Yazılmalı. Tanıklar önünde onaylanmalı.

13-   Akraba, hısım ile iletişim, ziyaret, ilgi, bağlantı pek çok ayette istenmektedir.

14-   Başkaları ile dalga geçmemek, alay etmemek istenmektedir.

15-   Allah’a ve sözlerine teslimiyet olmalı. Tevekkül etmeli.

16-   Allah’ın emirleri, yasakları, öğütleri yüzlerce ayette anlatılmaktadır. Biz bunları internetten, Kur’ân meallerinden ve Kur’ân tefsirlerinden, İslam ilimlerinden öğrenebiliriz. Eğer “İLGİ” olursa, “ BİLGİ” olur. “BİLGİ’nin” beşte dördü; “İLGİ’dir.”

17-   Allah’ın varlığına, birliğine, tekliğine, eşsiz- benzersiz olduğuna, Esma’ül Hüsna bildirisine göre inanmalı, kabul etmeli, benimsemeli. Şüphe- kuşku duymadan, iman etmeli.  Kur’an’da 100’den fazla ayette, Allah’ın varlığı, birliği anlatılmaktadır. Kur’ân anlatımını kabul ederek, Allah’a inanmalı. Başka, diğer anlatımlar; batıldır, küfürdür, yanlıştır, yalandır.

18-   Allah’ın sıfatları da 150 kadar ayette anlatılmaktadır. Bu ad ve sıfatları öğrenmeden, Allah’ı doğru bilmemiz, tanımamız, tanımlamamamız mümkün olmaz.

19-   Allah cc. Sevgisi olmalı. Allah’ı sevmeli. Saymalı. Saygı duymalı. İtaat etmeli. İbadet etmeli. Tövbe etmeli. Şükretmeli. Hamt etmeli. Zikretmeli, anmalı. Emir ve yasaklarına uygun yaşamalı. Öğütlerini dinlemeli. Yapay tanrılar, dinler, inanışlar edinip; İslam dininden çıkmamalı. Onların dünya ve ahirette bir yararı, hayrı, iyiliği olmaz. Zarar vericidirler!

20-   Kur’ân, aldatma ve aldanmayı yasaklamıştır. Yapılan her iş, işlem, muamele, haram, günah, sevap işler; amel defterine kaydedilmektedir. Bu davranılışlar, amel terazisine konulacaktır.

21-   İşlerimizde antlaşma yapılması emredilmektedir. Arabulucu olmamız istenmektedir.

22-   Allah cc. Dünyadan, göklerden, evrenden, arştan anlatmaktadır. Gözlemle, araştır. Ders çıkar, ibret al, oku! Demektedir. Kur’an’da 700 kadar ayet; ilim, bilgi, bilim, düşünme, araştırma, çalışma, okuma, öğrenme, öğretme, geliştirme, gelişme, olgunlaşma, irfan sahibi, terbiye olma üzerinedir. Yanı bilim ve türevlerini edinip, kazanıma dönüştürme, istenmektedir. 

23-   Azgınlık, taşkınlık, anarşi, şiddet, kavga, dövüş, zalimlik, işkence, öldürme yasaklanmıştır. “Katiller cehennemdedir,” denmektedir. “Zalimler cehennemdedir.” “Kâfirler, müşrikler, münafıklar cehennemdedir,” denmektedir. “Sadece takva müminler ve Müslümanlar cennettedir,” denmektedir.

24-   İnsan öldürme yasaklanmıştır. Cezasının; “kısas” olması istenmiş. “Kısasta hayat vardır,” denmiştir. “Zira kısas olursa, insanlar, başkalarını öldürmekte, düşünür!” Ben 24 yılın, iyi hal indirimleriyle; 15 yılının, üçte ikisini yatar, çıkarım, diye düşünmez! Ya da bir af ile cezaevinden çıkarım, diye düşünmez! “Ülkemizde onlarca kez genel af veya kısmı af çıkarıldığı için, on binlerce insan, mahkemenin verdiği cezanın, üçte birini bile yatmadan, çıkmaktadır! Yine suç işlemeye devam etmektedir!” 236 tane cezası olan bile sokakta gezmekte, suç işlemeyi sürdürmektedir! Böyle yargı, mahkeme, adalet, doğruluk, hakkaniyet, hak, hukuk olmaz, olmamalı! Kur’ân dışında kalma, toplumlarda; anarşi, şiddet, terör, çatışma, saldırma, öldürme, katletme, katliam, vahşet, dehşet gibi olayları artırmaktadır.

25-   Basiretli, ileri görüşlü, ön görüşlü olma, 10 ayetten fazla ayette istenmiştir.

26-   İyiliği başa kakma, 10 ayetle yasaklanmıştır.

27-   Başörtüsü takma ve takmanın şekli Nur Süresi 31. Ayette ve Ahzap Süresi 59. Ayette emredilmiştir. Peygamberimizin de pek çok sözü bu konuda vardır.

28-   Batıl, sapık, sapkın inançlar reddedilmiştir.

29-   Birlik ve beraberlik içinde olmayı emreden, pek çok ayet vardır.

30-   Eşlerin boşanması; Allah’ın hoşuna gitmeyen, bir durumdur. Boşanmanın sebep ve sonuçları, kararları 15 kadar ayette anlatılmaktadır.

31-   Boşboğazlık, gevezelik, laf ebeliği yasaklanmıştır.

32-   Boş, yararsız, fuzuli söz yasaklanmıştır.

33-   Kibir, gurur, böbürlenme, büyüklük taslama, haramdır. Onlarca ayetle yasaklanmıştır.

34-   Bühtan- iftira çok büyük haramdır. Günahtır.

35-   Cahillik, cehalet haramdır. Onlarca ayette cahillik yasaktır. İlim, irfan, bilgi, birikim, irfan, meslek, sanat sahibi olma istenmektedir.

36-   Onlarca ayette Cehennem ve Cennet anlatılmaktadır.

37-   Cihat- Allah cc. İçin hakça, hukukça, hakkaniyetçe, güzel ahlakla mücadele anlatılmaktadır.

38-   Cimrilik, pintilik onlarca ayette haram kılınmıştır.

39-   Cömert olma 5 ayetle istenmektedir.

40-   Cuma namazı kılma emredilmiştir. Dikkat etmeli! Dünyada ve ülkemde her hayırlı işin engelleyicisi vardır! Dar’ül harp ülkesi, devleti diye, ülkemde Cuma namazı kılınmaz, diyen sözde cemaat lideri sapıklar, sapkınlar, serseriler türemiştir. Sapkınların sayısı belli değildir! Her konuda saçma- sapan, sapkınca konuşan, milyonlarca kişi vardır.

41-   Helalinden dosdoğru, dürüstçe, kaliteli, verimli, planlı çalışmak farzdır.

42-   Çekişme, çekiştirme, ihtilaf, ayrılık, ayrımcılık, bölücülük haramdır.

43-   İnsan ve çocukları öldürmek, haramdır. Katilin yeri; cehennemdir.

44-   İnsanları hayra, iyiliğe, hizmete, üretmeye davet etmek- çağırmak, farzdır.

45-   İslam dinine uyma; 5 ayetle istenmiştir.

46-   Doğruluk, dürüstlük hakkında onlarca ayet vardır.

47-   Devlet yönetiminin nasıl yapılması gerektiği onlarca ayette anlatılmaktadır.

48-   Doğru söz söyleme emredilmiştir.

49-   Dost olma, dostluk etme, on taneden fazla ayetle emredilmiştir.

50-   Dua etme konusunda da 15 kadar ayet vardır.

51-   Dünya hayatının- yaşantısının nasıl olması gerektiği, 20 kadar ayette açıklanmaktadır.

52-   Emanete hainlik- ihanet etmeme, riayet etme emredilmiştir.

53-   Emaneti ehline verme istenmektedir. Ehli demek, sadece uzman olmak olarak anlaşılmamalı. Aynı zamanda hain, düşman olmamalı. Dost, güvenilir- emin kişi olmalı. Anarşiste, bozguncuya, fitneciye, hırsıza, bozana, haine, düşmana; uzman, işin ehli diye iş, devlet, millet teslim edilmemeli.

54-   Süt kardeşliği, kardeş gibidir. Anneler, önüne gelen bebeği, çocuğu emzirmemeli. Sütkardeş ile evlilik haramdır, yasaktır. Sütkardeş mirasçı olmaz ama kardeş gibi mahremdir.

55-   İnsanlara yardım etme, iyilik etme, dayanışma, paylaşma, ensar olma farzdır.

56-   Savaş esirleri- tutsaklarına nasıl davranılması gerektiği anlatılmaktadır.

57-   İslam dininde adalet- adil olma, 20 kadar ayette anlatılmaktadır. Eşit davranma da 25 kadar ayette anlatılıp, emredilmektedir. Doğruluk da 20-25 ayette anlatılıp, emredilmektedir. İslam dininde; iman, sağlıklı olma, doğruluk- dürüstlük, adalet, eşitlik kavramları çok önemli kavramlardır.

58-   İslam dininde evlenme, evlilik, evlat sahibi olma, evlat edinme konusunda pek çok hüküm vardır.

59-   İslam dini, 5 ayetle faizi- rıbayı, tefeciliği yasaklamıştır. Sömürme, sömürüye fırsat vermemek için her konuda önlem almıştır. İnsanların, hayvanların, çevrenin, doğanın, dünyanın, varlıkların zararına olan her şeyi haram kılmış. Yararlıyı mubah, sevap kılmıştır.

60-   Kur’ân, fakirlere yardım etme, cömert davranma, zekât, fitre, fidye, sadaka vermeyi emreder. Onların durumunun iyileşmesi için çalışılmasını ister. Fakirler konusunda 40 taneden fazla ayet bulunmaktadır.

61-   Falcılık, fal okları, sihirbazlık, büyü, iki ayetle yasaklanmıştır.

62-   Fesat- fesatçılık= bozgunculuk, bozukluk, 40 taneden fazla ayette yasaklanmıştır.

63-   Fitne, 50 kadar ayette yasaklanmış, haram kılınmıştır.

64-   Fuhuş haramdır. Yasaklanmıştır.

65-   Gaybi sadece Allah cc. Bilir. Müneccimler, falcılar, şarlatanlar, medyumlar; gayb konusunda yalan söylemektedir. Sizden aldıkları bilgilerle, palavra üretmektedir. Bu gibilere, yalancılara, şarlatanlara aldanıp, ahmaklar gibi kanmamak, aldanmamak gerekir. Müslüman bilgili olur. Bilgin olur. Bilge olur. Dikkatli olur. Öngörülü olur. Olmalıdır.

66-   Müslüman gayretlidir. Azimlidir. Yılmayandır. Bıkmayandır. Usanmayandır. Pes etmeyendir. Korkmayandır. Ürkek olmayandır. Cesaretlidir. Haktan ve hakikatten geri durmayandır. Allah cc. Müslümanları böyle anlatıyor. Müslüman, uyuşuk, pısırık, hımbıl, tembel, uyuşuk olmaz. Olursa, ondan iyi bir Müslüman olmaz.

67-   Müslüman geçimlidir. Geçimsiz, uyumsuz olmaz.

68-   Müslüman, maddi, manevi olarak tertemizdir. Boy abdestlidir. Boy abdestli olmak; 4. Sürenin 43. Ayetinde ve 5. Sürenin 6. Ayetinde emredilmektedir. Müslüman hem boy abdestlidir. Hem namaz abdestli olmalıdır. Kur’an’da ibadetler abdestle başlar.

69-   Müslüman, günah işlememe azminde, kararlılığında, tutarlılığında olmalı. Günah işlememeli. Günah işlemek, haramdır.

70-   Hac yapmamız, 7 ayette emredilmektedir. Hacca kimler gitmesi gerekir, konusunda bilgi verilmektedir.

71-   Hakka davet etme, çağırma konusunda 25 kadar ayet vardır. Bugün, hakka, hakikate, dine, imana, ilme, irfana çağıranların sayısı çok azdır.

72-   Haset- çekememezlik, kıskançlık yasaklanmıştır.

73-   Heva ve heves yasaklanmıştır. Heva; kötü, zararlı, çirkin istek, arzu, heves, düşmedir. Nefsin, aklın, din tarafından yasaklanan, kötü arzulara karşı eğilimli olmasıdır. Doğruluk, dürüstlük, hak ve fazilet değerlerinden sapmadır. Haz almadır. Haksız çıkar- menfaat elde etmedir. Nefsin kötülüklerine uymadır.

74-   Heykel, put, putçulük hoş görülmemiştir. Bugün, bile hala heykeller karşısında rükû ve secde edenler, tüm dünyada yoğun kalabalıklar halinde bulunmaktadır. Putçulük ne yazık ki, devam etmektedir! Pagan eski ilkel inanışlar devam etmektedir. Allah’a ibadet bırakılmış! Ölü, diri insanlara secde edilmekte, rükû edilmekte, tapılmaktadır. Düşüncelerini, yol kabul edilmektedir. Oysa insan, Allah cc. Yolunda olmalıdır. Sadece Allah’a ibadet etmelidir. Kula, kulluk edilmez. Kul, ilahlaştırılmaz. Kulun açtığı yolda yürünmez. Bugün, milyarlarca insan, kendine bir zalimi ilah edinmiş. Yolunu, yol edinmiştir. Allah cc. Bırakılmıştır. Kul adına yemin- ant içilmektedir.

75-   Hristiyanlığın batıl bir inanış olduğu, Allah cc. İnancının bile yalan, yanlış, batıl, küfür ile yapıldığı bildirilmektedir.

76-   Hırsızlık, hortumculuk, çalma, yağma, stokçuluk, hile, hilekârlık, sahtecilik, sahtekârlık, haksız kazanç gibi eşya, mal, mülk, servet edinme haramdır, yasaklanmıştır.

77-   Homoseksüeller, cinsi sapkınlıklar tümü ile 6 ayette haram kılınmıştır. Bugün sapık sapkınlar, her türlü sapkınlığı desteklemekte, yaymakta, edepsizliğin, ahlaksızlığın yayılmasına çalışmaktadırlar.

78-   Hoşgörülü olma istenmektedir.

79-   Husumet- düşmanlık yasaklanmıştır.

80-   İbadetlerin, güzel iş ve hareketlerin huzur, mutluluk, sevme, saygı duyma, huşu içinde yapılması istenmektedir.

81-   Hazreti İbrahim as. Peygamber onlarca ayette anlatılmaktadır.

82-   İffet değerleri anlatılmaktadır.

83-   Yalan, iftira etmek, yalan tanıklık etmek, yalan söylemek, yazmak, konuşmak haramdır.

84-   İhsan; iyilik etmek ve Allah cc. Görüyor, gibi ibadeti; özenle, dikkatle, ihlasla yapmak istenmektedir.

85-   İlim öğrenmek, araştırmak, gözlemlemek, ders çıkarmak, ibret almak, ortak akıl kullanmak, sormak, sorup, öğrenmek, konusunda onlarca ayet vardır.

86-   İman konusu 30 kadar ayette anlatılmaktadır. İslam dinine girip, mümin ve Müslüman olmak; iman etmekle başlar ve İslam yaşamakla devam eder.

87-   Dünyanın bir yaşantı yeri, imtihan- sınav yeri olduğu anlatılmaktadır.

88-   İncil konusunda 15 taneden fazla ayet vardır.

89-   İnsanın yaratılışı anlatılmaktadır. “İnsanın yaratılışı anlatılmaktadır. Diğer canlılardan dönüştüğü, evrim anlatılmamaktadır.”

90-   İnsanın üstün varlık, güzel, onurlu, akıllı, düşünceli, yetenekli, becerikli varlık olduğu anlatılmaktadır.

91-   İnsanların arasını düzeltme, iyileştirme anlatılmaktadır.

92-   İfsat etme; düzeni, nizamı, intizamı bozma, karışıklık çıkarma, karıştırma, kargaşa çıkarma, kaos, karışıklık çıkarma, anarşi, şiddet, terör, çatışma, savaş çıkarma, Kur’ân ’da 10 kadar ayette yasaklanmış, haram kılınmıştır. Bu gibi olumsuz davranışlar, Kur’ân anlayışı değildir. Dün olduğu gibi bugünde, bu olumsuz davranışları materyalistler yapmaktadır. Hem de alışkanlık haline getirip, yapmaktadırlar. İlke kabul edip, yapmaktadırlar! İfsat edenlerle, işbirliği, iletişim, diyalog, ittifak, müttefik olmamalı. Onlara uymamalı. Zalimlerle ve mümin olmayanlarla; aynı, benzer davranış sergilememeli.

93-   İnsanları bağışlama, affetme pek çok ayette emredilmektedir.

94-   İntihar etmek, haramdır.

95-   İntikam- öç almak, haramdır.

96-   İsa as. Peygamber, annesi Meryem annemiz pek çok ayette anlatılmaktadır.

97-   İshak as. Peygamber de pek çok ayette anlatılmaktadır. “Kur’ân ‘da 25 peygamber tanıtılmaktadır.”

98-   İslam dini hakkında 30 kadar ayet vardır.

99-   İslam dinine inanma, bağlanma, sımsıkı sarılma, emredilmektedir.

100-           İsmail as. Peygamber 5 ayetle anlatılmaktadır.

101-           İsraf- savurganlık yasaklanmış, haram kılınmıştır.

102-           İstikametin; hak, hakikat, dosdoğru, gerçek, hakkaniyet, İslam, ilim, akıl, ortak işleyen dosdoğru akıl olması emredilmektedir.

103-           İstişare etme; ortak akıl kullanma emredilmektedir.

104-           İstiğfar, tövbe, pişmanlık duyma emredilmektedir.

105-           “İyiliği emredip, kötülüğü yasaklama istenmektedir.” Bu durum, bugün tersi, aksisi yapılmaktadır!

106-           Kabahat, hata, yanlış yapmama emredilmektedir.

107-           Kâbe, camii, mescit ve diğer İslam objeleri değerlidir, kutsaldır; saygı duyulmalıdır.

108-           Kadınların kendileri, halleri, boşanmaları, giyimi, örtünmesi, mahremiyeti, onuru, yaşama ilkeleri onlarca ayette anlatılmaktadır. Bunlar bilinip, yaşam tarzı edilmedikçe, hakça yaşanmadıkça; huzur, mutluluk, rahatlık, kolaylık, kurtuluş, onur, güzellik iyilik, olumluluklar yaşanılmaz. İslam dininin yaşanmadığı yerlerde ve insanlarda her türlü olumsuzluklar olur! Bir yerde, kişide, toplumda, devlette olumsuzluklar varsa; “sebep- sonuç ilişkisi konusunda kapsamlı, derinlemesine değerlendirilmeli.”

109-           Kâfirler onlarca ayette anlatılmaktadır. Kâfir, müşrik, münafık, zalimler tanınmadan, hareket etmemeli. Kâfirlerin inancı, tarihi, geçmişi, bugünü çok iyi bilinerek, değerlendirme yapılmalı.

110-           Kalem Süresi, ikinci inen, gelen süredir. Yazmakla ilgilidir. “Yaz,” diye emredilir. Yanı ilk inen Alak süresi; “Oku!” İle başlar. İkinci inen süre; yaz, diye devam eder. Kur’ân’ın 700 ayeti; okuma, yazma, ilim öğrenme, doğru düşünme, akıl erdirme, araştırma, geliştirme, yenilenme, olumlu değişme gibi yüzlerce ilim türevi ile ilgilidir.

111-           Kalp temizliği anlatılmaktadır.

112-           İslam kardeşliği anlatılmaktadır.

113-           Karı ile kocanın arasını düzeltme anlatılmaktadır. Karı ile kocanın ilişkileri anlatılmaktadır.

114-           Kaza ve kader anlatılmaktadır. Kasten insan öldürme ve cezası anlatılmaktadır.

115-           Kesp- kazanma ve yaşlılık konusunda 50 kadar ayet vardır. Çalışma, helal kazanma, haram para ve servet edinmeme konusunda Allah cc. Ayetleri vardır. “Haramın her çeşidi yasaklanmıştır. Haram kazanma, haram harcama, haram satın alma, satma gibi her türlü haram iş, işlem yasaklanmıştır.”

116-           Kıyamet- ahiret ayetlerle anlatılmaktadır.

117-           Kibirlenme, gururlanma, böbürlenme haramdır.

118-           Kin tutmak, haramdır.

119-           Korkaklık, haramdır. Hem de 10 taneden fazla ayette yasaklanmıştır.

120-           Kozmografya- astronomi; gökbilimi konusunda 30 kadar ayet bulunmaktadır.

121-           Kölelik anlatılmaktadır. Kölelik yasaklanmıştır.

122-           Kötü ahlak, kötü ad takma, kötü gözle bakma, kötü haber yayma, kötü zan etme ayetlerle yasaklanmıştır.

123-           Kumar oynama yasaklanmıştır.

124-           Kur’ân onlarca ayette anlatılmaktadır.

125-           Kurban 10 taneden fazla ayette anlatılmaktadır.

126-           Kurtuluşa ermek, huzurlu ve mutlu olmak için gerekenler ayetlerle anlatılmaktadır.

127-           İnsanları küçümsemek, haramdır.

128-           Başkalarını küfürle suçlamak, haramdır.

129-           Lanet etmek, lanetlemek; 30’dan fazla ayetle yasaklanmıştır.

130-           Putlar ve putçulük anlatılmaktadır. Putlar ve putçulük yasaklanmıştır. 10 bin, 5 bin, bin yıl önce nasıl putçulük varsa, bugünde aynen vardır! Putçulük haramdır.

131-           Lokman as. Anlatılmaktadır.

132-           Cinsi sapıklık haramdır.

133-           Lüt cinsi sapıklar kavmi anlatılmaktadır. Nasıl hüsrana uğradıkları açıklanmaktadır!

134-           Mahrem olanlar anlatılmaktadır. Bir insanın, 18 yakın akrabası mahremdir. Bunlar Kur’ân ’da tek, tek açıklanmaktadır. Bunlarla evlenilmesi haramdır. Yasaktır. Sütkardeşlerle de evlenmek haramdır. Sütkardeş ile evlenmek haramdır. Sütkardeşin miras hakkı yoktur. Ama bağış yapıla bilinir.

135-           Müslüman, zararlı çirkin, kötü, manasız, anlamsız söz söylemez, yazmaz.

136-           Maskaralık etmez.

137-           Müslüman, sevgi dolu, saygılı, hoşgörülü, yumuşak, şefkatli, merhametli, acıyan, duygulu, düşünceli, güzel eylemli olur.

138-           Kur’ân, Musa as. Peygamber konusunda çok bilgiler vermiştir. Bunları da öğrenmeli. Dersler, ibretler çıkarmalı.

139-           Kur’an, Allah’ın gönderdiği vahiy kitaplarından, İncil, Tevrat, Zebur ve diğer sayfa emirlerden bilgiler vermektedir.

140-           Müslüman, İslam ilkeli mücadele etmeli. Diğer sapık, sapkın, zalimler gibi canice mücadele etmez, etmemeli. Anarşist, şiddetçi, terörist, saldırgan, katil, katliamcı olmamalı. Olursa, o da sapık zalim, katiller gibi olur. Zalim, kâfirler gibi olan sözde İslam adına olan terörist katiller çok vardır! Dikkatli, uyanık, bilgili, bilinçli, ön görüşlü olmalı. Gafil olmamalı.

141-           Mülk, servet edinmeli. Ama helalinden edinmeli. Zekat ve sadakasını vermeli.

142-           Müminlerin sıfatlarını öğrenmeli.

143-           Münafıkların, mürtetlerin( dinden çıkanların) müşriklerin( puta tapanların) yüzlerce sıfatı, Kur’an’da ayetlerle anlatılmaktadır. Öğrenmeli.

144-           Namaz kılma konusunda 35 taneden fazla ayet vardır. Öğrenelim ve namazlarımızı zamanında, peygamberimiz gibi kılalım.

145-           Kimlerle evlenmemizde hayır vardır, konusunda pek çok ayet vardır. Öğrenelim. Sonra başımızı belaya koyarız, Allah cc. Korusun! Bilmeden, bilinçlenmeden, hazırlıklı olmadan, evlenmeyelim. Bugün aileler dağılıyor, yıkılıyor, harap oluyor! Sadece tepki koyuyoruz. Sebep- sonuç ilişkisi araştırmıyoruz. Sorunları tespit edip, planlı şekilde gidermeye çalışmıyoruz. Sadece yaygara yapıyoruz. Bireyler felaket durumdadır! Aileler fecaat durumdadır. Millet perişan durumdadır! Sorunlar tespit edilip, köklü çözümler uygulanmalıdır.

146-           Nimete, berekete, sağlık ve esenliğe şükretmeli, hamt etmeli.

147-           İyi niyetli, güzel duygulu, dosdoğru düşünceli, olumlu davranışlı olmalıyız.

148-           Nuh as. Peygamberi tanımalıyız.

149-           Ramazan orucu tutmak konusunda 3 tane ayet vardır. Ramazan orucu tutmak farzdır. Sevabı çoktur.

150-           Ödünç para vermeliyiz. Ama kanuni- yasal işlem yapmalı. Tanıklarımız olmalı. Aldatılmamak için her işimizi kanuni, resmi, belgeli, hukuki yapmalıyız. Aldatılan, aldatan olmamalıyız.

151-           Öfke kontrolümüz mutlaka olmalı. Sabırlı olmalıyız. Aksi halde mahvoluruz! Sevdiklerimiz de mahvederiz.

152-           Annesiz ve babasız olanlara her türlü yardımı yapmalıyız.

153-           Öldükten sonra diriliş konusunda bilgili, imanlı olmalıyız. Ölüme hazırlanmalıyız.

154-           Örtünmek, elbise giymek; hakkında 12 tane ayet vardır. Bunları öğrenmeliyiz. Çıplak, üryan, açık- saçık, mahremi dağıtan, asla olmamalıyız. İnsanlar giyinir. Giyinmek güzeldir. Çıplaklık, insana özgü değildir.

155-           Yüzlerce ayette; Hazreti Muhammet sav. Peygamberliği, şahsiyeti- kişiliği, bazı sıfatları- özellik ve nitelikleri, hicreti, diğer peygamberler anlatılmaktadır. Bunları mutlaka bilmeliyiz. Bilmeyen, cahil- cühela mümin Müslüman olmaz, olmamalıyız.

156-           Ramazan ayından söz eden, ayetler bulunmaktadır.

157-           Riba- faiz, tefecilik haramdır. Gösteriş- riya haramdır. Gösteriş ile yapılan işin hayırı yoktur.

158-           İslam dininde Hristiyanlar gibi ruhbanlık yoktur.

159-           İslam dininde sabır, sabırlı olmak esastır. Başta gelen özelliktir. Sabır ile ilgili 30 taneden fazla ayet vardır. Sabrı elden bırakmayın. Öfkelenmeyi kontrol edin. Sabırlı olmayanlar, öfkeyi, kızmayı kontrol edemeyenler; dünyada perişan, ahirette fecaat olmaktadır.

160-           Allah cc. Salih- iyi- güzel insan, hak mümin ve Müslüman olmamızı; Salih mümin olmamızı 15 kadar ayetle bizden istemektedir.

161-           Alkol, içki, bağımlılık yapan madde kullanmak haramdır. Sarhoşluk veren ve sağlığa zararlı olan her şey haramdır.

162-           Çatışma, savaş, kaos, kargaşa, keşmekeşlik, anarşi, şiddet göstermek yasaktır. Haramdır. Meşru, savunma savaşından kaçmak da haramdır. Savaşın ilke, kural ve şekli, şemalı Kur’an’da açıklanmıştır.

163-           Savaş bozguncuları, savaştan kaçmak, savaşı esirleri- tutsakları, savaştan ayrı tutulanlar, savaşta misilleme, savaş talimatları, savaş usulleri, savaşta zafer konusunda pek çok ayet vardır. İslam; barış dinidir. Zaten İslam sözcüğü de barış anlamına gelir. Ama saldıran zalime de dersini hakkaniyetle, hakkıyla verir. Müslüman, Allah’tan başka kimseye boyun eğmez. Zalime eyvallah demez. Çok güçlü devletlerle de savaşmaz. Güç toplar. Ondan sonra harekete geçer.

164-           Müslüman, barış- sulh ister.

165-           İslam dininde şahsi mesuliyet- sorumluluk vardır. Hiç kimse, bir başkasının günahını yüklenmez.

166-           Müslüman, puta, tağuta, maddeye tapmaz.

167-           Müslüman her işini, ticaretini terazi ile ölçü, denge, doğru, dürüst yapar. Allah cc. Böyle emrediyor.

168-           Allah cc. Örtülü, giyimli, tesettürlü olmamızı pek çok ayette emrediyor. Çıplaklık haramdır. Hayvana özgü bir durumdur.

169-           Müslüman tevazu- alçak gönüllü, ağırbaşlı, efendi, kibar, centilmen, tevekkül sahibi olmalı.

170-           Müslüman, ticareti; kapitalist, liberal, sosyalist, faşist, çıkarcı, soyguncu anlayışla yapamaz. Yapması haramdır. Kur’ân; insanlar tarafından yaşanılsın, diye gönderilmiş. Rafa, dolaba, duvara asılması için gönderilmemiştir. Kur’ân; hayat- yaşam kitabıdır.

171-           Müslümanlar, inancı, ibadeti, kişiliği, özelliği, niteliği, takva yaşantısı ile üstün insandır. Alçak işler yaparak, alçalmaz.

172-           Kur’ân, “vahiy” konusunda 20’den fazla ayet açıklaması yapıyor.

173-           Yahya as. Peygamber anlatılıyor.

174-           Yahudiler 50 kadar ayette anlatılıyor. O günde, bugünde sapkın Siyonist Yahudiler, insanlığın başına beladır!

175-           Yakup as. Peygamber ayetlerle anlatılıyor.

176-           Yaratılışın gayesi- amacı anlatılıyor.

177-           Yemin konusunda anlatım var.

178-           Yenilmesi yasak olan gıdalar, besinler anlatılmaktadır.

179-           Zekât konusu en çok anlatılan ibadettir. Namazdan çok zekât anlatılmaktadır. Elli kadar ayette zekât vermek, anlatılıyor.

180-           Zan ile hareket edilmemesi isteniyor.

181-           Zinaya yaklaşmak haramdır.

Bizler, hak mümin, hakiki dindar Müslüman olarak; Allah’ın emirlerini tutmalıyız. Yasakladıklarında kaçınmalıyız. Şüpheli olanlardan sakınmalıyız. İyilikleri artırıp, çoğaltmalıyız ve de yaymalıyız. Kötülükleri azaltıp, yasaklamalıyız. En iyi, en takva en güzel, en yararlı, en olumlu, bilgili, Salih, muhlis, Muhsin, dindar takva Müslüman olmalıyız. Allah’ın yolundan, peygamberimiz gibi gitmeliyiz. Kur’ân’ı kılavuz, peygamberimiz önder ve lider kabul etmeliyiz. Sapıtan sapkın zalim kişilerle ilişkimiz olmamalı. Onlara bir milimetre bile uymamalıyız. Batılı, küfrü, sapkınlığı reddetmeli. Hakkı, hakikati tümü ile kabul etmeliyiz. Başka kurtuluş yolu olmadığını, aklımızdan hiç çıkarmamalıyız.