Bakara süresi 168- 169. Ayet: “ Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan helal ve temiz besinlerden- gıdalardan yeyin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, sizin apaçık bir düşmanınızdır. O, size daima kötülük ve çirkin işler yapmanızı, Allah hakkında bilmediğiniz, sözler söylemenizi, emreder!”

Peygamberimiz buyuruyor: “ İnsana, şeytanın vesvesesi, meleğinde ilhamı vardır.”

Zuhruf süresi 38. Ayet: “ Kim, Rahman olan Allah’ın emir ve yasaklarına aykırı giderse, ona şeytanı saldırtırız. Artık o, onun telkin eden arkadaşı olur.”

Enam süresi 112. Ayet: “ Böylece biz her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman yaptık. Aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler fısıldarlar. Rabbini dileseydiler, onu yapmazlardı. Artık onları uydurdukları şeylerle baş başa bırak.”

Neml süresi 65. Ayet: “ De ki; göklerde ve yerde gaybı Allah’tan başka kimse bilmez…”

“Gerek insan, gerek cinden olsun; serkeş (dik başlı, kafa tutan, başkaldıran,) mütekebbir        ( büyüklük, ululuk, yücelik taslayan,)  fitnekâr( fitneci, ortalığı karıştıran,) anut( inatçı,) ele- avuca sığmaz, kaypak, yola gelmez, olanların hepsine şeytan denir. Hem insanlardan hem de cinlerden şeytan vardır.”

Peygamberimiz buyuruyor: “ İnsanların en hayırlısı; insanlar arasında Allah’ın kitabını en çok okuyan, Allah’ın emir ve yasaklarına uyan, Allah’a en çok itaat eden, Hakk’a en çok çağıran, Batıl olanlardan en çok sakındıran ve de akrabalık görevlerini en çok yapandır.”

Tevbe süresi 71. Ayet: “ Erkek ve kadın müminler, birbirlerinin, Allah için dostudurlar. İyiliği emreder, kötülüğü yasaklarlar. Namazlarını kılarlar. Zekâtlarını verirler. Allah’a ve peygamberine itaat ederler. İşte bunlara, Allah merhamet edecektir. Şüphesiz ki, Allah; Aziz’dir, Hâkim’dir. Her şeye galiptir. Hüküm ve hikmet sahibidir.”

Allah cc. Buyuruyor: “… Bilmediğin şeyin ardına- arkasına düşme…! “Ey iman edenler! Niçin yapmadıklarınızı söylüyorsunuz?” “… Eğer sen çevrendeki insanlara katı kalplı olsaydın, onlar dağılıp, giderlerdi.”

Peygamberimiz buyuruyor: “ Kıyamet günü en şiddetli azaba uğrayacak insan; bir peygamberi veya Hakk’a çağıran, Batıl’dan sakındıran bir insanı öldüren kişidir.”

Lütfen! Hucurat süresi 15. Ayeti okuyup, ders alıp, ders çıkarır mısınız?”

Peygamberimiz buyuruyor: “ Namaza sarıl zira namaz cihadın en üstünüdür. Kadının, yaşlının ve âcizin cihadı; hac ve umredir. Anne ve baban için çalışarak ve onlara ikram ederek, cihat et. Helal rızık için çalışarak, cihat et. Düşmanlarınızla cihat ettiğiniz gibi nefsinizle de cihat ediniz. Kâfirlere uyma! Kâfirlere karşı Kur’ân ile büyük bir cihat ver. Cihadın en faziletlisi; zalim yöneticilere karşı hakkı, hakikati haykırmaktır, söylemektir.”

Cihat; Allah’ın ve peygamberinin emirlerine itaat etmektir. Cihat; nefse, nefsin isteklerine, yalana, yanlışa karşı mücadele vermektir. Kur’ân’ı, İslam dinini; İslam dini yol ve yöntemleri ile anlatmaktır. Dini, hakkıyla ve layığıyla yaşamaktır. Mümin; aklı ile ilmi ile sözleri ile kalemi ile gerektiğinde silahı ile cihat eder.  Cihat; yönetici önünde gerçeği söylemektir. Cihat; başkalarının mankut’u, kullandığı silahlı akılsızı, anarşisti, şiddetçisi, katili, katliamcısı, teröristi olmamaktır. Cihat; haram, günah, mekruh, küfür, batıl işlememektir. Batıla, küfre uymamaktır. Materyalistlere uymamak, onların kestiğini yememek, onlar tarafından kullanılmamaktır. İdeolojik ve dini sapkınlara uymamaktır.

Peygamberimiz buyuruyor: “ Allah’ın en sevdiği amel (eylem, davranış, hareket, ibadet); Allah için sevmek ve Allah için nefret etmektir.”

Sevgi ve nefret iman ile ilgilidir. “İmanlı kişi, Allah’ın sevdiğini sever. Sevmediğini sevmez.” “İmansız kişi ise Allah’ın sevmediğini sever. Allah’ın sevdiğine de; kin, nefret, düşmanlık yapar.” Bu sevme ve nefret etme işi, namaz ve zekâttan daha üstün bir davranıştır. Dün ve bugün de, pek çok mümin olduğunu ve namaz, oruç, hac, zekât, kurban ibadetlerini yapan kişi ve kişiler; Allah’ın sevmediklerini seviyor. Sevdiklerine düşmanlık ediyor.”

Maide süresi 51. Ayet: “ Ey İman Edenler! Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin! Onlar birbirinin dostudurlar. Sizden, kim onları dost tutarsa; o, onlardandır. Şüphesiz Allah, zalim toplumu doğru yola iletmez.”

Kehf süresi 110. Ayet: “ Ey Peygamber, de ki; bende sizin gibi bir insanım. Allah’ımızın bir tek Allah olduğu bana vahye diliyor. Kim, Rabbine kavuşmayı arzu ediyorsa, iyi iş yapsın ve Rabbine ibadette hiç kimseyi ortak koşmasın.”

Kişi sadece yaptıklarını Allah cc. Rızası için yaparsa, Allah cc. Onu sever. Mümin ancak Allah’ın sevdiğini sever ve över. Niyet asıldır, esastır. İyi niyetli olmalı. İyi niyetle, samimice, hak olan ibadetleri yaparsak, bazı günahlarımızı da siler, götürür.

Allah cc. Mümin kardeşine sevgi ile bakanı affeder.

Mümin kardeşinin hatalarını affedenin, bazı günahlarını Allah cc. Bağışlar.

Sadaka bazı hatalara kefaret olur. Müminin üzüntüsünü giderenin de, Allah bazı sıkıntılarını giderir.

Allah’ı bir ve tek bilin. Allah’ı, Allah’ın kendini tanıttığı gibi bilin, tanıyın ve kabul edin. Kur’ân ile Esma’ül Hüsna ile biliniz. “Allah’ın istediği, peygamberimizin yaptığı gibi ibadet ediniz.” Başka türlüsü batıl olur! Farz ve sünnet ibadetleri eksiksiz yapınız. Zikrediniz. İbadet ediniz. Tövbe ediniz. İyilik yapınız. “İyiliği emredip, kötülükleri önleyiniz.” “Allah’ın yolundan giderken, peygamberimizi örnek alınız.” Allah’ın sınırları dışına çıkmayınız. “Allah’ın sevdiklerini seviniz. Sevmediklerini asla sevmeyiniz.”