Bizleri ve evreni yoktan var eden, sayısız nimetlerle bereketlendiren, peygamberleri ile yol gösteren Rabbimize sonsuz hamt olsun. Peygamberine salât ve selam olsun. Bize İslam gibi hak bir din gönderip, nurlandıran, Allah’ımıza sonsuz şükürler olsun. Bize akıl- us, bilgi öğrenme yetisi, sağlık, zaman, pek çok yetenek veren Allah’a secde ediyorum. Akıl sahiplerine gönderdiği İslam dini, ilim, bilim, sanat, kültür, değerler ile yaşıyorum. İslam inancı, ilmihali, ahlakı, tefsiri, siyeri, hadisi, sünneti ile hayatımı sürdürüyorum. Allah’ımı Esmâ’ü’l – Hüsna ile kabul ediyor ve secdemi yapıyorum. Böylece iki dünyada huzurlu, mutlu, rahat olmanın yolunu açıyorum. Benim dinim haktır, İlahidir, gerçektir, doğrudur, son İlahi dindir. Ben dinimi çok seviyorum ve yaşıyorum. Bozulmuş ve asılsız inanışlardan uzak duruyorum.

İslam dini son hak hakikat dinidir. Hükümleri mükemmeldir. Bütün peygamberleri, İlahi kitapları- vahiyleri kabul eder. Barış, sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, dostluk, kolaylık, akıl, ilim, ahlâk dinidir. Binlerce insani, İslam’ı değeri vardır. “Allah katında tek din İslam dinidir.” “Dinimizi Kur’ân, Sünnet, İcma-i Ümmet, Kıyas-ı Fukaha denen yolla öğreniriz.” “ Farz, vacip, sünnet, müstehab, mubah, sevap, haram, günah, mekruh, müfsid kavramlarını öğrenerek, yaşantımıza yol ve yön veririz.” İbadetlerimizi gönülden inanarak, dil ile söyleyerek, beden ile yaparız. Allah’ın Zati, Sübûti sıfatlarını, adlarını anlam ve içerik olarak bilir; ona göre ibadet, zikir, dua, tövbe ederiz. İslam; okuma, ilim öğrenme, meslek edinme, irfan, ahlâk sahibi olma dinidir. Bilmeden olmaz. Cahillik haramdır, günahtır. İslam dini en çok ilim öğrenmeye ve hakkıyla helal çalışmaya önem ve değer vermektedir.

Müslüman; ilim, irfan sahibi olup; bilgindir, bilgedir, sanatçıdır, sanatkârdır. Sağlığını ve zamanını en güzel değerlendiren üstün, ahlâklı, değerli, mükemmel örnek insandır. Günah, haram işlemez. İşlerse; tövbe eder, eksikliğini hemen giderir. Güvenilirdir. Doğrudur, gerçekçidir. Zekidir, akıllıdır. İslam dinini yaşar ve tebliğ eder. İslam’ın 5 temel şartını ve 54 farzı öncelikle yapar. Diğer İslam hükümlerini, farzlarını yerine getirme gayretindedir. Eğer bir günah işlerse, hemen tövbe eder. Hakka, hakikate yönelir. Maddi, manevi anlamda tertemizdir. Beş vakit namaz ve diğer namazları kılar. Zekât verir. Hac yapar. Ramazan ayında oruç tutar. Ahlâkını güzelleştirir.

İslam dini en çok ilme değer verir. Bilenlerle, bilmeyenlerin bir olmayacağını bildirir. Takva, Vera olan âlimlerin diğer insanlardan üstün olduğunu açıklar. İnsanın başıboş olmadığını; sorumluluk, yükümlülük, ödev ve görevlerinin olduğunu bildirir.

Nisa süresi 59. Ayette: “ Ey iman edenler! Allah’a ve resulüne itaat edin,” diye buyrulur.

Kelime-i Tevhit ile İslam dinine girilip, Müslüman olunur. Müslüman olduktan sonra İslam yaşantısı ile sorumlu olunur. Müslüman olmayanların hiçbir iyiliğine bakılmaz. Değer verme; İslam, Mümin, Müslüman olmakla başlar. Mümin olmak, çok büyük değerdir. “Müminler ancak birbirinin kardeşidir.” Bu kardeşliğin gerektirdikleri öğrenilip, yaşam tarzı edilmeli. İnsani ilişkiler, sosyal, kültürel, ekonomik, ticari ilişkiler öğrenilip, İslam ile değerlendirilmeli. Her davranışın edebi, adabı, usulü, kaidesi, kuralı öğrenilip, yaşam biçimi yapılmalı. İslam dininde her şeyin bir kuralı, edebi, adabı vardır. Bunlar muhakkak bilinip, yaşanılmalı. İslam, bütün dünyaları değer, değerli, kıymetli, önemli, yararlı bir hak dindir.

“ Oku! Yaratan Rabbinin adı ile oku!” İslam dinini ilim dalları ile oku! Doğa ilimlerini oku, öğren, bil, yaşa. Sanat, meslek öğren, kolay yaşa. Başkalarına hizmetin, iyiliğin, yararın, katkın olsun. Asla hiçbir canlıya, cansıza eziyet, haksızlık, kötülük etme. Kur’ân’ı kılavuz edin. Peygamberimizi örnek al. İlimle, bilimle, teknikle, teknoloji ile onurlu yaşa. Her peygamberin hayatını öğren ve kendine örnek al. Her üstün insanın öğütlerini oku, dinle, yaşam tazı edin.

Peygamberimizi, peygamberleri, Hazreti Ebubekir, Ömer, Osman, Ali r.a. ve Allah’ın sevdiği sahabeleri, dosdoğru âlimleri kendine örnek al. Sırat-ı müstakim üzere olmayan; zalim, sapıtmış, kâfir, müşrik, münafıklara hiçbir şekilde uyma. Zerre kadar meyletme. Gönül verme. Asla destek olma. Onları örnek alma. Onlara hiçbir şekilde benzeme. Kötülüklerle, çirkinliliklerle, yaramazlarla, zararlılarla, hainlerle, kahpelerle, kalleşlerle, katillerle, alçaklarla, düşkünlerle bir ve beraber olma. Milli, manevi, dini değerlere düşmanlık edenleri, asla dost edinme! Çünkü onlar sana hiçbir zaman dost olmazlar. Onlar ancak çıkar gereği birbirlerinin dostudurlar.

Hadis-i şerif: “ Kendisi için sevdiğini, Müslüman kardeşi için de sevmeyen insan gerçek mümin olmaz.” “ Müslüman, elinden ve dilinden diğer Müslümanların, insanların, canlıların rahat ettiği kimsedir.” “ Dini kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.” “ Sizin en hayırlınız Kur’ân’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” “ Kim bir kavme benzerse, o da onlardandır.” “ Merhamet etmeyen, merhamet görmez.” “ Kişi sevdiği ile beraberdir.” “ Müşriklere muhalefet edin…”

M. Celalettin Rumi: “ Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol. Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.”

Yüce Allah cc. Ayetlerinde buyuruyor: “ Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davran. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp, giderdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allahtan bağışlama dile. İş konusunda onlarla fikir alışverişi et. Bir kerede karar verip, azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et. (Ona dayanıp güven.) Şüphesiz Allah tevekkül edenleri, sever.” “ ( Resulüm) Sen af yolunu tut. İyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.” “Müminler ancak kardeştir. Öyleyse kardeşlerinin arasını düzeltin.” “ Birbirinize kin tutmayın. Kıskançlık- çekemezlik etmeyin ve ilgilinizi kesmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun.” “ Şüphesiz benden başka ilah yoktur. Öyleyse bana itaat edin.” “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” “ Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyar ve Allah’a iman edersiniz.” “ Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.”