Yalçın Kaya Çilli günümüzde nesli tükenmekte olan güzel insanların son temsilcilerindi. Bir kere dünyasına girdiniz mi sizi dert eder varlığını hep yanınızda hissettirirdi.  Onların kuşağı kamu malını kutsiyetini bilen, beytülmalin hassasiyetini yüreğinde taşıyan altın bir kuşaktı. Güzel yaşadı. Çalıştığı her kuruma katkı sağladı, iz bıraktı.

GÜZEL BİR İNSANDI ÖZEL BİR İNSANDI

Rize Lisesi’nin ilk mezunlarındandı. Düzenli olarak sürdürdükleri Rize Lisesi buluşmaları onu aylarca önceden heyecanlandırırdı. İETT için ortaya koyduğu çabaları, Levent Garajı’nın İETT bünyesinde kalması için verdiği mücadele kurumun eskileri tarafından anlatılır.

RİZE PAZAR’DA DOĞDU BİZLERE ÇINAR OLDU

15 Ocak 1937 tarihinde Rize ili Pazar ilçesinde doğdu.  Lazistan Mebusu Ziya Molla, Hicaz Demir Yolları’nın yapımında yer alan Lozan Barış Konferansına katılan Bayındırlık Eski Bakanı Ahmet Muhtar Çilli, Galatasaray Kulübü Eski Başkanı Sedat Ziya Kantoğlu’nun akrabası, Dursun Ali ve Fethiye Çilli’nin oğludur. 369 okul numarasıyla tamamladığı Rize Lisesi’nin İlk mezunlarındandır.  İTÜ Makine Fakültesi’nden Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1958-1965-1970 yıllarında Devlet Demiryolları’nda çalıştı. 20 Temmuz 1963-28 Eylül 1963 tarihleri arasında Gençol Teneke Anbalaj Sanayii Fabrikası’nın projelendirmesinde görev aldı. 11 Kasım 1970-4 Mart 1971 tarihleri arasında ise aynı fabrikada Teknik Müşavirlik yaptı. 10 Şubat 1970-11 Kasım 1970 tarihleri arasında Erka Balata ve Otomobil Sanayii’nde Grup Baş Mühendisi olarak çalıştı. 1971-77 yılları arasında Denizcilik Bankası’nda Kontrol Şefliği ve Baş Mühendis olarak çalıştı. 1977-78 yılları arasında İETT Genel Müdürlüğü Taşıtlar Dairesi Başkanlığı görevini yürüttü. 1978-85 yılları arasında Denizcilik Bankası’nda Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdür Müşaviri olarak hizmet verdi.  1985 yılında tekrar çalışmaya başladığı İETT Genel Müdürlüğü bünyesinde Gaz Dairesi Başkan Yardımcısı, Tercihli Yol Raylı Taşıt Dairesi Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bir süre Genel Müdürlük makamına vekâlet etti.  16 Ağustos 1995 tarihinde emekli oldu.  Rize Vakfı’nda Müdürlük Turyol Denizcilik şirketinde yöneticilik ve danışmanlık yaptı. Sosyal hayatın hep içinde oldu. İki çocuk  babasıdır. 20 Kasım 2021 tarihinde vefat etti.

Bize İstanbul’da memleketti. Bir yanımız bir canımız eksildi. Onu çok sevdiği memleketi Rize Pazar Sivrikale (Terduvat) Köyü’ne uğurluyoruz. Rahmetle anıyorum. Mekanı cennet olsun…