Türk çay sektörünün dev markası ve lokomotifi konumundaki Çaykur siyah çay, yeşil çay, didi soğuk çay derken şimdi de beyaz çay bombasını patlattı. Son yıllarda üretim sirkülasyonunda teknolojik olarak bir çok yeniliğe imza atan ve her geçen gün büyüyen Çaykur buna paralel olarak ürün yelpazesini de oldukça çeşitlendirdi. Çaykur şimdi de cazip fiyat politikasıyla çay üreticisini beyaz çay ile tanıştırdı. Çok yakında tüketiciyi de Çaykur markası altında beyaz çay ile tanıştıracak.  

 

Nedir bu beyaz çay?

 

Hemen hemen her gün içtiğimiz siyah çayın tarladan toplandıktan sonra elde edilen tomurcukların buhara tutulması ve kurutulması ile elde edilen çaya verilen isimdir. Kısaca “çayın açılmamış tepe tomurcuğu” olarak isimlendirebiliriz. Neden beyaz derseniz beyaz çay adını, çay bitkisinin tepe tomurcuklarının gümüş beyazımsı tüylerinden ve çok açık renkli yapraklarından alıyor. Onun dışında beyaz ile herhangi bir bağlantısı yok.

 

Dünyada yıllık beyaz çay üretimi 2.000 ton civarlarında olup siyah çay üretiminin karşısında ancak %0.1 lik bir bölüme karşılık geliyor. Üretimin %90'lık kısmı Çin'de gerçekleşmekle birlikte beyaz çay Çin dışında Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Vietnam’da da üretiliyor.

 

Dünya da ki çay üretimi içinde ancak binde birlik bir orana sahip olan beyaz çay üretiminde görülüyor ki artık ülkemizde Türk çay sektörünün dev markası Çaykur öncü olarak yerini alacaktır. Çaykur bu yıl üreticilerinden beyaz çay üretmek için ilk kez tomurcuk alımlarına başladı. Nisan ayının sonlarında açıkladığı fiyatla da beklentilerin çok çok üzerinde oldukça iyi bir kilogram fiyatı verdi. 1 kilo çay tomurcuğu fiyatını 300 TL olarak açıkladı. Beyaz çayın üreticilerden satın alınması hususunda tüm işletmeler talimatlandırıldı. Her üretici bağlı olduğu fabrikaya toplama talimatlarına uygun beyaz çayını satabilecek ve satıyor. Her ne kadar her sürgünde bu tomurcukların toplanması mümkünse de en değerli olanı; ilk sürgünün ilk günlerinde toplananıdır. Çaykur bu hamlesiyle Türk çay sektöründe yeni bir pencere açtı. Üstelik çok cazip bir pencere. Çaykur bu hamlesini başarıyla taçlandırdıktan sonra bir sonraki hamlesi hakiki beyaz çaydan elde edilen %100 doğal aromalarla tatlandırılmış ve katkı maddesi olmayan soğuk beyaz çayı da ürün yelpazesine katmak olmalıdır.

 

Çay bitkisi yüksek oranda antioksidan içeren bir bitkidir. Beyaz çayın çay türleri içinde en yüksek antioksidan değerine sahip olduğu biliniyor. Bu açıdan bakıldığında beyaz çaya, çayın anzer balı diyebiliriz. Sağlık yönünden çok faydalı, ancak ekonomik anlamda çok pahalı bir üründür. Tüm çaylar arasında en az işlem gören beyaz çaydır. Beyaz çay üretiminde sadece iki aşama vardır, soldurma ve kurutma. Çaylar iç mekânda serilir ve sadece ortamdaki doymuş havayı uzaklaştırma suretiyle ortam sıcaklığında hava ile soldurma ve kurutma işlemi yapılır. Beyaz çay elde etmek için bahar ayının hemen başlangıcında henüz açmamış, tomurcuk haldeki üst yapraklar tek tek elle toplanıyor ve başka hiçbir işlem görmeden direkt soldurularak kurutuluyor. Bu işlem sayesinde çay türlerinin faydalı kısmı olan kateşin adı verilen antioksidanlar muhafaza ediliyor. Siyah çayda en az olmakla birlikte, siyah ve yeşil çay işlem gördüklerinden beyaz çaya göre daha az kateşin ihtiva ediyorlar. Beyaz çay diğer çay çeşitlerine göre daha fazla etkin madde içerir. Bu ise yalnızca tomurcuklardan üretilmesinden kaynaklanmaktadır.

 

Peki bu beyaz çayı nasıl demleyeceğiz, nasıl içeceğiz ?

 

Genelde beyaz çay oldukça hafiftir onun için demliğe veya bardağa yeteri kadar çay eklediğinizden emin olmalısınız. Aynı çayı peş peşe olmak şartıyla üç kere demleyebilirsiniz. Ancak ilk demlemedeki 6 dakikalık süreye her bir yeni demleme için ilave 2-3 dakika eklemelisiniz. Demde kullanılacak su (70-80ºC) olmalıdır. Kesinlikle suyla birlikte kaynatılmaması gerekir. Siyah çay için kullanılan sudan daha düşük sıcaklıkta olmalıdır. Bir başka ifadeyle kaynamış suyu 1-2 dakika dinlendirmek gerekir. İdeal dem rengi solgun sarıdır. Eğer içeceğiniz beyaz çay tek içimlik poşetler (sallama) halinde hazırlanmış ise, sadece 30-60sn arasında sıcak suda bekletilmelidir. Daha fazla bekletilmemelidir.

 

Beyaz çay nelere iyi geliyor?

 

Dünya'da yapılmış olan birçok klinik deney sonucunda, yüksek miktarda kateşin özellikle de EGCG içeren beyaz çayın bu bileşen ve diğer önemli çay bileşenleri sebebiyle insan sağlığına yararları şu şekilde sıralanmıştır:

 

Zengin kateşin içeriğiyle kanser oluşumunda en önemli etmenlerden olan serbest radikalleri azaltarak vücuda doğal koruma sağlar.

 

Bakteri ve virüslerin doğal yok edicisidir. Beyaz çayda bol miktarda bulunan antioksidanlar, yaygın hastalıklara ve istilacı çeşitlere karşı koruma sağlayarak tüm bağışıklık sistemini güçlendirir. Genel soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmaya yardımcı olur.

 

Cildi güzelleştirir.

 

Zayıflamaya yardımcı olur.

 

Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol oynar ve sıkı ve esnek cilt oluşumunu destekler.

 

Kilo vermeye, kilo korumaya yardımcı olur ve yağ yakımını hızlandırır.

 

Dişleri daha güçlü yapan az miktarda florid ve diğer besin elementleri içerir, kötü nefes kokusuna sebep olan bakterileri öldürür.

 

Damarları genişleten etkisiyle beyaz çay iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak damar sertleşmesi ve tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlar.

 

Kaynak: Yazı içeriğindeki spesifik bilgiler Sayın Muammer DEMET (beyazçay.com)’den faydalanılarak değerlendirilmiştir.

 

Ersoy USTAOĞLU

06 Mayıs 2014 / RİZE