Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen "Gezici Festival" bu yıl 22’nci kez Ankara’dan yola çıkıyor. Festival kapsamında Dünya sinemasından Türk sinemasına, Osmanlı topraklarında çekilmiş filmlerden sessiz filmlere kadar geniş bir seçki sinemaseverlerle buluşacak.
Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen "Gezici Festival", Ankara’dan yola çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen ve destekleyicileri arasında Çankaya Belediyesinin de yer aldığı festivalde, usta yönetmen Reha Erdem’in seçkisi, "Tehlikeli Fısıltı, W. Wyler", "Sessizlik, I. Bergman", "Ox-Bow Olayı, W. Wellman", "Yankesici, R. Bresson" ve "Stromboli, R. Rosselini" yer alacak.
Osmanlı topraklarını ziyaret eden yabancılar tarafından 1918-1926 yılları arasında çekilmiş filmlerin de yer aldığı festivalde, 2016’da yaşamını kaybeden ünlü İranlı yönetmen Abbas Kiarostami, "Yarım Kalan Sözler" özel bölümünde anılacak.
Uluslararası alanda yankı bulan filmlerin yer aldığı bölümde ise "Hayvanat, I. Tverdovsky", "Kovboylar, T. Bidegain", "Paterson, J. Jarmusch", "Toni Erdmann, M. Ade", "Yarden, M. Mansson", "Aquarius, K. M. Filho", "Çatışma, M. Diab", "Seul İstasyonu, S. Yeon" gösterilecek.
Yönetmenler de yer alacak
Festivalin Tu¨rkiye 2016 bo¨lu¨mu¨nde "Albüm, M.C. Mertoğlu", "Babamın Kanatları, K. Sezer", "Koca Dünya, R. Erdem", "Kor, Z. Demirkubuz", "Orhan Pamuk’a Söylemeyin, Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var, R. Sönmez" ve "Rauf, S. Caner, B. Kaya" isimli filmler yer alacak. Yönetmenlerin de bulunacağı gösterimlerin ardından izleyicilerle söyleşiler gerçekleşecek.
Gezici Festival’in bu yılki sanatc¸ı konugˆu ise Zeyno Peku¨nlu¨ olacak. Bo¨lu¨m kapsamında "Zapata I·stanbul’da", "Hep O S¸arkı, "Erkek Erkegˆe", "Sus Kimseler Duymasın!", "Kendine Ait Bir Banyo" ve "Bir Kadına U¨rku¨tmeden Nasıl Dokunursunuz?" adlı filmler gösterilecek.
Sessiz filmler unutulmadı
Sessiz Filmlerin de unutulmadığı festivalde, sessiz sinemanın büyük isimlerinden biri olan Buster Keaton’un en önemli dört kısa filmi, "Bir Hafta", "Günah Keçisi", "Tiyatro Salonu" ve "Aynasızlar" Hakan Ali Toker’in piyanosu eşliğinde gösterilecek.
Ayrıntılı programına ankarasinemadernegi.org adresli internet sitesinden ulaşılabildiği festival, 25 Kasım-1 Aralık Ankara’daki gösterimlerinin ardından, 2-4 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk olacak. Festivalin yolculuğu 5-7 Aralık’ta Kastamonu’da tamamlanacak.