Arabanın Kışlık Bakımları Nelerdir? Ne Zaman Yapılır?

Arabalar belirli zamanlarda bakıma ihtiyaç duymaktadır. Can güvenliği ve sürüş konforu açısından en önemli bakımlardan birisi de kışlık bakımdır.

Arabanın kışlık bakımları nelerdir? ve Araç kışlık bakımı ne zaman yapılır? gibi sorulara en doğru cevapları bulacağınız bu yazıda aracınızın güvenliği ve sağlığı için önemli ipuçlarını okuyabilirsiniz.

Aracın Kışlık Bakımı İçin En İdeal Zaman Dilimi Hangisidir?

Maalesef ülkemizde yaygın olarak yapılan bir yanlış da sürücüler araçlarının kışlık bakımını yaptırmak için kış mevsimini beklemesidir.

Araç kış bakımı için en ideal dönem sonbahar aylarıdır. Bu durum aracınızı ve sizi ani bastırabilecek kış mevsiminin olumsuzluklarından korur.

Yaşadığınız bölgenin iklimi kışların daha yumuşak geçtiği bir yer olabilir. Nispeten yumuşak iklime sahip bir yerde yaşasanız bile aracınızı kış mevsimine hazır tutmak faydalı olacaktır. Beklemediğiniz bir şekilde çetin kış koşullarının yaşandığı yerlere gitme durumunuz da olabilir.

Böyle bir durumda eğer kendi aracınızın kışlık bakımı yapılmadıysa araç kiralama seçeneğini gündeme alabilirsiniz. Acil seyahat durumlarında kış şartları için en iyi aracı tercih edebilir, yolculuğunuzu başlatabilirsiniz.

Aracınızın kışlık bakımını önceden yaptırmak maddi açıdan da daha avantajlıdır. Unutulmamalıdır ki aracın kışlık bakımını yaptırmayı ertelerseniz mevsimsel fiyat artışlarından etkilenebilirsiniz. Bu da size ekstradan maddi bir külfet oluşturabilir.

Kışlık Bakımda Dikkat Edilecek Konular Nelerdir?

Kışlık bakımda dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi akü sağlığıdır. Soğuk havalar ve ani sıcaklık değişimleri akünün ömrünü azaltabilir ve ani akü bitmesine neden olabilir.

Bunun önüne geçmek adına akü sağlığını sık sık kontrol ettirmeniz gerekiyor. Ömrü azalan aküleri kış gelmeden değiştirmek zor durumda kalmanızı engelleyecektir.

Kış dendiğinde aracınızla ilgili olarak kontrol ettirmeniz gereken en önemli konulardan birisi de antifriz kullanımıdır. Motor soğutma sıvısı olarak da anılan antifriz motor suyunun soğuk havalarda donmasını engeller.

Yoğun yağmur ve kar yağışı anlamına gelen kış mevsiminde sileceklerinizin de tam verimle çalışması gerekmektedir. Aksi takdirde yağışlı havalarda önünüzü göremeyip kaza yapabilirsiniz.

Kışın araba bakımı yapılırken silecek lastiklerinizin yeni olduğundan emin olmalısınız. Eskimiş ve erimiş silecek lastiklerini değiştirmelisiniz.

Bir diğer kışlık araç bakımı başlığı da frenler ile ilgilidir. Kışın karlı havalarda çok daha etkili bir duruş mesafesi kazanmanız gerekebilir.

Özellikle don yapmış buzlu yollarda bu durum hayati bir önem taşımaktadır. Bu sebeple fren balataları ve fren hidrolik sıvısını kontrol etmeyi unutmayın. Bu konuda en iyi malzemeyi kullanmaktan kesinlikle kaçınmayın.

Farlarınızın Bakımını İhmal Etmeyin

Kış mevsimi sisli havanın en çok görüldüğü mevsimdir. Sis ise görüş mesafesini düşüren ve araba sürmeyi zorlaştıran bir hava olayıdır. Sisli havalarda güvenli bir sürüş için en önemli silahınız farlarınızdır. Özellikle sis farlarının doğru ve etkili bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız. Sis farları yaydıkları sarı ışık sayesinde sis dalgalarını kırar ve görüş mesafenizi arttırır.

Kış mevsiminde arabanın içi ve dışarıdaki sıcaklık farkından dolayı camlarda buğulanma görülebilir. Bu durumda sürüş kalitesinin düşmesine neden olur. Bunun önüne geçmek adına cam rezistanslarının düzgün çalışması gerekmektedir. Araç kış bakımı yapılırken elektronik cam ısıtıcılarının çalıştığından emin olmalısınız.

Kış günlerinde kendi aracınızla yola çıkmayı tercih etmiyorsanız birçok araç kiralama firmasından yararlanarak yolculuğunuza güvenli bir şekilde devam edebilirsiniz. İzmir araç kiralama hakkında bilgi sahibi olarak İzmir’in birçok noktasını ziyaret edebilirsiniz.

Kışlık Araç Bakımı Yapılırken Kış Lastiğinin Önemi

Kışın araba bakımı yapılırken en az frenler kadar hayati öneme sahip olan bir diğer donanım da lastiklerdir. Lastiklerinizin kışın zorlu şartlarına hazır olması gerekmektedir.

Kışın karlı ve buzlu havalarda durma ve yol tutuş konusunda özel olarak üretilmiş lastikler kullanmanızda fayda vardır. Uzmanlara göre en az 3 mm et kalınlığına ve dişli bir yapıya sahip olan lastikler tercih edilmelidir.

Normal lastikler hava sıcaklığı 7 derecenin altına indiğinde sertleşir ve yolu tutma özelliğini kaybeder. Oysa kış lastikleri özel bir kauçuktan üretilir ve düşük sıcaklıklardan etkilenmez.

Kışlık lastiklerinizi mümkün mertebe uzman kişilere taktırmalısınız. Aracınızın modeline ve tonajına uygun ölçülerde lastik kullanılmalıdır. Lastiklerin hava basıncı da aracınıza ve mevsim koşullarına uygun basınçta olmalıdır.

Kış Mevsimine Hazırlık Olarak Aracınızda Hangi Donanımları Bulundurmalısınız?

Arabanızın periyodik kışlık bakımını yaptırmak çok önemlidir. Ancak yeterli değildir. Buna ek olarak zorluk yaşamamak için arabanızda bulundurmanız gereken başka donanımlar da bulunmaktadır.

Kış mevsimine girerken arabanızda ilk yardım kiti, yansıtıcı kıyafet ve işaretçiler, uzun süre bozulmayan yiyecek ve içecek bulundurmak kimi durumlarda hayati derecede faydalı olabilir.

Buna ek olarak arabanızı çekmek için çekme halatı bulundurmakta çok faydalı olabilir. Mümkünse kar zinciri, kar fırçası gibi aletler de bulundurulmalıdır. Olası bir yolda kalma durumunda bu aletler çok işinize yarayabilir.

Aracınızın Kışlık Bakımlarını Nerede Yaptırmalısınız?

Kışlık bakımların yetkili servislerde mi yoksa oto sanayilerde mi yaptırılması gerektiği uzun süredir tartışılan bir konudur.

Araç kış bakımı önemli ve can güvenliğini doğrudan ilgilendirdiği için bakımları uzman yetkili servislerde yaptırmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Yetkili servisler fatura edilmiş ve sertifikalı ürünler kullanır. Aracınız için en doğru parçaların kullanıldığı servis bakım süreci şeffaftır ve belgelendirilebilir. Dolayısıyla daha etkin bir süreçtir.

Kış günlerinde kendi aracınızı kullanmayı tercih etmiyorsanız araç kiralayarak dilediğiniz noktada sürüş keyfinden mahrum kalmazsınız. Manavgat kiralık araç fiyatları hakkında bilgi alabilir, Antalya’yı kış günlerinde dahi keşfedebilirsiniz.