Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Atmaca Halkalama ve Salım programı Rize’nin Fındıklı ilçesinde gerçekleştirildi.

AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban ve Fındıklı Kaymakamı Arif Karaman’ın da katıldığı programda atmacalara önce kanat, gaga ve kuyruk ölçümleri yapılarak numaralandırma amaçlı halkalar takıldı. Daha sonra 40 adet atmaca tulum ve horon eşliğinde doğaya salındı.



Atmacanın bölgenin önemli bir kültürü olduğunu dile getiren Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak “Yüzyıllardır sürdürülen bir geleneğin hem devlet hem de avcı derneklerinin organizasyonuyla bir yansıması. Bana da mecliste atmaca gibisin diyorlar. Dolayısıyla Rize Milletvekili olduğumuz için bu tanımlama hoşumuza gidiyor. Atmaca kuş avlamada bu bölge insanının önemli bir parçası. Kahvelerde, kıraathanelerde dolaşırken insanların kolundaki atmacayla yanında arkadaşı varmış gibi oturduğunu görüyoruz. Bu geleneğin devam etmesi güzel. Atmacalarına en az çocukları kadar iyi bakan avcılara da teşekkür ediyoruz” dedi.



Atmacanın Doğu Karadeniz insanının pratik zekasının bir ürünü olduğunu dile getiren Rize Valisi Ersin Yazıcı ise “Atmaca yırtıcı bir kuştur. Dolayısıyla bir kuş ile başka bir kuşu avlamak yalnızca Doğu Karadeniz insanının yapacağı bir şeydir. Ben bu yüzden bu şekilde zeki insanlarla görev yapmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
12 yıldır beslediği atmacasını doğal yaşama bırakan Mustafa Memoğlu’nun atmacası biraz uçtuktan sonra Memoğlu’nun geri çağırmasıyla kolundaki yere kondu. Atmacasının torunundan 1 yaş küçük olduğunu ve bakımı için elinden geleni yaptığını dile getiren Memoğlu “Saldım ama tekrar geri geldi. Bu bir kültürdür. Bu bir simge, semboldür, ata sporumuzdur. Bu kültürün devam etmesi için atmacaları bu şekilde saklayacağız” ifadelerini kullandı.