Orman Bakanlığı Çoruh Havzası Rehabilitasyon projesi kapsamında Artvinli arıcılara hem 5 Milyon tl civarında 2740 arılı 1200 arısız kovan, eğitim çalışması ve çeşitli destekler vermeye devam ediyor.

Artvinli Arıcılara Devlet Hibe Desteğini Verdi Arıcılarda Bilinçlenmek İçin Kursa Aldı.Artvinli arıcılar yaklaşık 5 Milyon Tl değerindeki arılı ve arısız kovan desteğini alınca almış oldukları desteğin ziyan olmaması için arıcılık konusunda bilgilenmek için kurs aldı.

Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Artvin'e davet edilen Prof.Dr. Muhsin Dogaroğlu Artvin ve ilçelerinde arıcıların daha çok bal alması, arıların çeşitli hastalıklardan korunarak üreticinin zarar etmemesi için arıcılara kurs verdi.



Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile Çoruh Havzası rehabilitasyonu kapsamında Yusufeli, Şavşat ve Borçka Camili (Macehel) deki arıcılara 2740 arılı kovan 1200 de arısız kovan hibe desteği verildi. Arıcılara verilen hibe arılı kovan ve boş kovan desteğinin yanısıra önemli amaçlarından biride eğitim olması nedeniyle bölgedeki arıcılara eğitim verildi.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ve Artvin ili arı yetiştiricileri birliği tarafından organize edilen eğitim çalışması çerçevesinde arıcılık konusunda kitapları olan ve bu konunun uzmanı Prof. Dr. Muhsin Dogaroğlu davet edilerek bölge arıcılarına eğitim verildi.

Prof. Dr. Muhsin Dogaroğlu, eğitim çalışmasının Şavşat bölümünde arı kovanlarının yanında tatbikli kurs verdi. İki gün süren eğitim çalışmasına Prof. Dr. Muhsin Dogaoğlu'nın yanısıra Şavşat Orman İşletmesi Müdür yardımcısı Murat Durmuş, Proje Koordinatörü Akın Al, Artvin Orköy Şube Müdürü Sibel Gürsoy, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necmi Yazıcı, Ziraat Mühendisi Kader Taşdemir ve  Şavşatlı arı yetiştiricilerinin tamamı katıldı.

Artvin bölgesinde su altında kalan köyler ile göçü önlemek amaç edilerek yürütülen proje 3 yıl süre ile devam edecek. Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında arıcılara verilecek olan eğitimlerin yanısıra çeşitli hibe destekleride verilecek.

ORMAN BAKANLIĞI İSTEKLİ VE VERİMLİ BİR PROJE HAZIRLADI
Artvin ilinde Yusufeli Borçka ve Şavşat ilçelerinde sahada tatbikli olarak 1 hafta süre ile eğitim veren Prf.Dr. Muhsin Doğanoğlu; "Bu proje kapsamında burdaki üreticilerin bilgilendirilmesi, yeni arıcıların ve yeni arıcılık alanlarının kazandırılması için eğitim veriyoruz. Arıcılığın sevdirilmesi ve mevcut arıcıları da profesyonel hale dönüştürülmesi içinde çalışmalar yapıyoruz. Bu eğitim çalışmalarının çok önemli neticelerini alıyoruz. Bazı arıcılarımızın hiç bal olmayan yılda bile oldukça fazla bal aldım demeleri memnuniyet verici olmuştur. Aynı anda hem petek hem süzme bal alan üreticiler görüyoruz. Bu sonuçlar elde edilince burda ki üreticiler daha üst düzey bilgiler istedi. Bu konun geliştirilmesi içinde Orman Bakanlığı oldukça istekli ve verimli bir proje hazırladılar. Bu proje çerçevesinde ilçeleri gezerek sistemin bütün detayları anlatmaya çalışıyoruz." dedi

BAL OLMAYAN SENE OLMAZ. UYGULADIĞIMIZ YÖNTEMLERLE BAL ALMAYAYAIM DİYE UĞRAŞIYORUZ
Muhabirimizein sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Muhsin Dogaroğlu, "Bal olmayan sene olsaydı arının 70 Milyom sene yaşaması mümkün olmazdı. Demek ki doğada bal oluyor. Ama biz uyguladığımız yanlış yöntemlerle adeta bal almayayım diye uğraşmış oluyoruz. Arıcı arının isteği yolda arıya bakmasa bal alamaz. Değişen hava koşullarında bile en yüksek düzeyde bal nasıl alabiliriz diye uğraşırsak bir kovandan yüz kilodan fazla bal alabiliriz" dedi.



ARTVİN BİYOSFER ALANI
Artvin'de ki balın kalitesi ve Artvin arıcılığınıda değerlendiren Prof. Dr. Muhsin Dogaroğlu; "Artvin biyosfer alanı ve ayrıca Kafkar Arı ırkının gen merkezlerinden birisi. Burası izole bölgesidir. Yeter ki yanlış yapılmasın yöntemler doğru olsun. Burada her yönü ile çok önemli bir ekolojik denge var. Eko sistemin korunması açısından çeşitliliğide çok önemlidir. Eko sistemin sürdürülebilirliğini sağlayan tek canlı bar arısıdır. Burada arı popilasyonunu güçlendirmek buradaki doğanın hem sürdürülebilir olmasını hem de zenginleşmesini sağlayacaktır." Dedi

ARI ARICI VE BEN
Prof.Dr. Dogaroğlu; "Benim hayatım arıların içinde geçti. Bu benim arıların içerisinde geçirdiğim 45. yılım. Başka bir şey hissetmedim, yaşamadım. Arı benim için duygusal bir durum, arkadaş, dost. Ben onunla beraber mutlu oluyorum. Arıcı da arının dostu olduğu için oda benim dostum. Böylece arı arıcı ve ben doğa ile bu birlikteliği her yerde sürdürmeye çalışıyoruz." dedi.

BAL ÜRETİMİ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİLDİR
Şavşat Orman İşletmesi Müdür Yardımcısı Murat Durmuş'ta muhabirimize yapmış olduğu açıklamada, "Arıcılığı ve bal üretimini artırmak için Devletimizin arıcılarımıza oldukça önemli ölçüde hibe destekleri oldu. Bu projenin en önemli yanlarından biriside eğitimdir. Bu eğitimler sayesinde randımanı artırmak için olduıkça önemli adımlar atılmış oluyor. Bugünde bu konuda ülkemizde oldukça ileri düzeyde arıcılık yapan ve bu konunun uzmanı Prof. Dr. Muhsin Dogaroğlu hocamızı getirerek arıcılarımıza eğitim çalışması yaptırıyoruz. Özellikle Şavşat ilçemizde koloni miktarı ve endemik bitki çeşidinin oldukça yüksek olmasına rağmen bal üretimi istenilen düzeyde olamamıştır. Orman Genel Müdürlüğümüzde bunu gördüğü için eğitime çalışmalarına önem vermektedir" dedi.



ARTVİN, KAFKAS ARI IRKININ GEN MERKEZİ OLARAK KORUMA ALTINDA
Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı A. Necmi Yazıcıda yapmış olduğu açıklamada; "Verilen bu hibe desteklerinden Şavşat'ta 50, Borçka Camili'de 60, Yusfeli'nde 87 çiftçi bu hibelerden yararlanarak 2740 arılı ve 1200 arısız kovan dağıtımı yapılarak çiftçilerimiz faydalanacak. İlimiz Kafkas arı ırkının gen merkezi olduğu için koruma altına alınmıştır. Orman Bakanlığımız arıcılar birliğimizle sözleşme yaparak arı alımlarını koordineli bir şekilde gerçekleştireceğiz. Bu projenin ikinci ayağı ise sahada eğitim çalışması yapmaktır. Bunu bu 3 ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Bu işe yıllarını vermiş değerli hocamızla birlikte bu eğitimi veriyoruz." dedi.

TARIM BAKANLIĞINDAN ARICILARA  400 BİN TL DESTEK
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı A. Necmi Yazıcı; "Tarım Bakanlığımızın 2016 yılı içerisinde 400 bin tl lik bir destekleme yapacaklarını öğrendik. Çok mutlu olduk. Tarım İl Müdürümüzle istişare toplantısı yaparak bu desteklemelerin hangi kalemlerde olabileceğine karar verdik. İl Müdürlüğümüzün koordinasyonu ile bu hibelerden çifçilerimizi faydalandıracağız."dedi.

ARTVİN İLİ BİRİNCİ SIRADA
A.Necmi Yazıcı; "Dünyada 12 bin çiçek türünün 10 bine yakını ülkemizde mevcut. Bu çiçek türünün Türkiye genelinde en çok bitki çeşitliliği ise Artvin'dir. Daha önce yapılan açıklamalarda bu bitki çeşitliliği açısından 1. sırada İstanbul, 2. sırada Antalya 3. sırada ise Artvindi. Son yapılan değerlendirme toplantılarında ise Artvin ilinin birinci sırada olduğu tespit edilerek açıklandı. Şu an Artvin ile Türkiye genelinde 2900 tür ile birinci sıraya gelmiştir. Sadece bu değil ayrıca 200 ün üstündede endemik bitkimiz vardır. Endemik bitki çeşitliliği açısından da birinci sıradayız. İşte bu nedenlerden dolayı Artvin bölgesinde üretilen balların kalitesi de Türkiye ve Dünya standartlarının üst seviyeleirnde yer almaktadır. Bu balların tanıtımı konusunda yetersiz kalıyoruz. Artvin arı yetiştiricileri birliğinin 400 ton kapasiteli tam otomatik bal dolum tesisi vardır. Birliğin markası ile paketleme yapıyoruz. 20 nın üzerinde kendi markası ile paketleme yaptıran üyelerimiz var. Ballarımızı paketlersek dışarda pazar şansımızda o oranda artmaktadır. Bütün arıcılarımız ballarını paketleme tesisimize getirerek paketleme yaptırdıktan sora bir kaç yıl içerisinde çok daha iyi seviyelere geleceğiz. Markalaşma ile arıcılarımız ekonomik anlamda çok önemli ölçüde pay sahibi olacaklar. Arıcılarımız, birlik ile koordineli bir şekilde hareket ederlerse Artvin arıcılığını en üst seviyeye çıkacağından kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Artvin Arıcılar Birliği Tarım Danışmanı Haydar Çelik'te yapmış olduğu açıklamada; "Şavşatlı arıcılara verilecek olan hibe arıları Şavşatlı arı üreticilerinden temin edilecek olması mutluluk vericidir. Şavşat çok zengin florası olan arıcılık için çok önemli bir bölgemizdir. Son yıllarda bal üretiminde bir düşüş oldu. Verilen bu eğitimlerle bu rekolteyi yükseltmeyi amaç edindik. Onun için bugün burda eğitim çalışması yapıyoruz. Arıcılığın gelişmiis için ne gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Şavşat balının ülke genelinde en üst seviyede yer alması için iyi bir ivme kazandıracağız" dedi.

Ana arı, Bal ve Polen üreticisi İkram Bahçeci'de yapmış olduğu açıklamada; "Şavşatlı arıcılarımızda bilgi eksikliği ve doğru bilinen yanlışlar vardı. Bunu düzeltmek için 2 yıldır Prof.Dr. Muhsin Dogaroğlu'nun deneyim ve bilgileirnden faydalanmaka için eğitim çalışması talep ettik. Bu da Orman Bakanlığı ve Artvin Arı Yetiştiricileri birliği tarafından kabul gördü. Şu anda sahada bu eğitimi Şavşatlı arıcılarımız alıyor. Oldukça verimli bir çalışma oldu. Geçen yıl bu değerli hocamızın bilgilerinden faydalandım. Bu bilgiler sayesinde hem arılarım güçlendi hemde bal üretimim arttı. Ayrıca Şavşatlı 50 arıcımıza 1000 kovan hibe olarak verilecek. Bu tür desteklerle arıcılığımız en üst seviyeye çıkmış olacaktır." dedi.

Ziraat Mühendisi Kader Taşdemir'de; "Okulumuzda bu konuda çok çeşitli eğitimler aldık. Burada sahada değerli hocamızın üstün bilgi ve tecrübelerinden yararlanarak bilgilerimizi dahada pekiştirmiş olduk. Bu bilgileri uyguladığımız zaman çok önemli ölçüde bal üretimi yapacağımız gibi arı ölümlerininde önüne geçmiş olacağız. Gençlerimizin bu işe yönelmeleri için devletimizin hibe destekleri çok önemli ölçüde yer almaktadır. Bu sayede ilçemizden göçte önlenmiş olacak."dedi.



Eğitim çalışmasına katılan bayan arıcılarda; "Yıllardır annemizle babamızla birlikte arıcılık yapıyoruz ama bu şekilde sahada tatbik yapılarak anlatılması bizler için çok önemli oldu. Değerli hocamızdan çok şey öğrendik. Arıcılık çok hassas bir konudur. Birçok doğru bildiğimiz yanlışlar varmış. Bu bilgilerle artık arılarımızın yanına daha mutlu döneceğiz. Çünkü bu bilgilerle hem arılarımız sağlıklı olacak hem de bal üretimimiz artacak" diyerek bu eğitim çalışmasını sağlayanlara teşekkür ettiler.

3 İlçede 1 hafta süren tatbikli eğitim çalışması Şavşat ilçesindede 150 arıcının katılımı ile gerçekleşti. Şavşat ilçesinde 2 gün süre ile devam eden eğitim çalışmaları sonucu bütün arıcılar hatıra fotoğraf çektirmeleri ile sona erdi.