ÇED Raporunda yapılan birkaç değişikliğin ardından bakır madeni projesi hakkında yeniden ÇED Olumlu kararı alınmasının ardından Artvin’de başlayan nöbet 13’ünci gününde. Proje alanı olarak belirlenen araziye giriş yapmak isteyen iş makinaları nöbet tutan vatandaşlarca engelleniyor. Öte yandan madeni işletecek olan şirketlerinin merkezlerinin bulunduğu İstanbul’da da eylemler başladı. İstanbul’daki yaşam hakkı savunucuları ve Artvinliler, “Altınsız olur Artvinsiz olmaz” çağrısıyla 4 Temmuz Cumartesi günü saat 12.30’da Altunizade’deki Capitol Alışveriş Merkezi önünde buluşacak.

Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde çıkartılan 2009/7 Sayılı ÇED Yönetmeliği Uygulamaları Genelgesine göre, ÇED kararları hakkında verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararına yol açan ve ÇED Raporunun tamamını etkilemeyen unsurlar revize edildiği takdirde, sıfırdan ÇED süreci işletilmesine gerek kalmıyor. Genelgeyle, değişikliğe uğrayan ÇED Raporu, Halkın Katılımı Toplantısı gibi süreçler yeniden gerçekleştirilmeden kısa sürede idareye sunulup onay alabiliyor.

GEREKÇEYİ GÖRMEDEN BAŞVURU

Cerattepe Bakır Madeninin ÇED Olumlu kararının yürütmesi 20 Kasım 2014’te durduruldu. Daha kararın gerekçesi açıklanmadan, ertesi gün şirket 2009/7 Genelgesinden faydalanmak üzere uygunluk görüşü almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurdu. Bakanlık 25 Aralık 2014’te, 2009/7 Genelgesi kapsamında, henüz yürütmeyi durdurma veya iptal gerekçesini görmeden başvuru yapan şirketin yeniden ÇED Raporu hazırlamasını genelge kapsamında uygun buldu.

YER DEĞİŞİKLİĞİ YOK

Artvinlilerin 20 yıldır mücadele ettiği Cerattepe Bakır Madeni projesinin ÇED sürecinin, 2009/7 Genelgesi kapsamına alınmasındaki asıl sorunsa, ÇED Raporunda yapılmak istenen revizyonun aslında tüm raporu kökünden etkileyecek bir değişiklik, yani projenin yer seçiminin uygun bulunmamış olması. Rize İdare Mahkemesi kararlarında, projenin teklif edilen yerde gerçekleştirilmesi halinde bölgedeki yerel yaşamın sonlanacağını açıkça belirtti ancak 2009/7 Genelgesiyle revizyona uğrayan ÇED Raporu, projede yer değişikliği yapılmadan, yani mahkeme kararına uyulmayıp yalnızca birkaç ufak değişiklikle idareye sunuldu. Değişiklik yapılan ÇED Raporu Bakanlıkça incelendikten sonra onay aldı ve Cerattepe Bakır Madeni projesi hakkında ÇED Olumlu Kararı verilmiş oldu. Başta Yeşil Artvin Derneği, Artvin Barosu, pek çok yerel demokratik kitle örgütü, partilerin yerel temsilcilikleri ve meslek kuruluşları olmak üzere Artvinliler, bu gerekçelerle proje için verilen ÇED Olumlu kararının iptali için önümüzdeki günlerde yargıya gideceği belirtildi.