Artvin’da Kafkasör Yaylası’nda bulunan Cerattepe Bölgesi’nde bakır madeni çıkarılması için şirket yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde bölgeye gelişi dün akşamdan bu yana gerginliğe yol açtı.

Dün akşamdan itibaren araçlarıyla Cerattepe Yolu Atmaca Mahallesi mevkiindeki yol kesme eylemindeki bekleyiş şürerken, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve çok sayıda Artvinli destek veriyor.

Çevik kuvvet polis ekipleri konvoy ile toplanan protestocu grubun arasında barikat kurarak maden şirketinin araçlarına yaklaşmalarına izin vermezken,CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, dün geceden bu yana bölgede bulunduklarını anlattı. Bayraktutan "Diğer illerden yoğun bir polis ve jandarma takviyesi olduğunu görüyoruz. Tek temennim burada kimsenin burnunun kanamamasıdır. Eğer bir tek Artvinli’nin burnu kanarsa; bunun hesabını kimse veremez" dedi.

Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e telefonla ulaşarak Artvin’de güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya geldiğini anlattı. Bayraktutan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da arayarak, Artvin’deki mevcut durumun Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletilmesi ve çözüm bulunmasını rica etti. Zaman zaman elinde megafonla kalabalığa seslenen Bayraktutan, çevrecileri sakinleştirmeye çalıştı.

CHP’Lİ 4 MİLLETVEKİLİ, VALİ İLE GÖRÜŞTÜ
Artvin halkına destek içtin kente gelen CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Edirne Milletvekili Erdin Bircan ile dünden bu yana şehirde bulunan Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Vali Kemal Cirit’i makamında ziyaret etti. Vali Cirit’le görüştükten sonra eylem bölgesine gelen milletvekillerinden Uğur Bayraktutan, megafonla kalabalığa hitap etti.
Bayraktutan, "Valimizle görüştük. Buradaki insanların yeşil Artvin’i korumaktan başka bir amaçları olmadığını ilettik. Devletle polisle karşı karşıya gelmek istemediğimizi söyledik. Polis ekiplerinin ve şirket yetkililerinin çekilmesini talep ettik. Sayın Vali de bunu İçişleri Bakanı'na ileteceğini söyledi" dedi.
Artvin’in Cerattepe bölgesine çıkan yolu ulaşıma kapatan Artvin halkının polisin coplu ve biber gazlı müdahalesine rağmen direnişi sürüyor. Atmaca Mahallesi Mevkiinde saat 17.00 sıralarındaki ikinci müdahalenin ardından polisin geri çekilmesi ile yeniden toplanan vatandaşlar geceyi geçirmek için ateş yaktı. Polisin bazı araçları çekici ile kaldırdığı yolu kamyon park ederek yeniden kapatan vatandaşlar tulum eşliğinde horon oynadı, alkışlarla tempo tuttu. Kalabalığa evlerinden tencere tava çalarak sesler çıkaran vatandaşlar da destek verdi.
TRABZON’DAN ARTVİN’E DESTEK
Artvin'de Cerattepe yolunu kapatan vatandaşlara polisin müdahalesi Trabzon'da protesto edildi. Atatürk Alanı’nda toplanan Trabzon Halkevi ile KTÜ Öğrenci Kolektifi mensubu yaklaşık 50 kişilik grup 'Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez' sloganı attı. Grup adına bir konuşma yapan Gizem Pehlivan, "Bugün direnen Artvin halkının yanında, Yeşil Yol'a direnen Havva Ana gibi inatçı ve kararlıyız. Buradan yetkililere sesleniyoruz; maden yapma boşuna yıkacağız başına" dedi.