Yeşil Artvin Derneği, Danıştay'ın Artvin Cerattepe’de yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti kapsamında Rize İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu olumlu ÇED kararını onamasının ardından adil yargılanma yapılmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, Cerattepe mevkiinde madencilik faaliyetleri için ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye'nin en büyük çevre davasında, Rize İdare Mahkemesi'nin, 'madencilik yapılabilir' yönündeki kararının Danıştay tarafından onanmasının ardından Anayasa Mahkemesine başvurduklarını söyledi.
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun da destekleriyle davayı Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını dile getiren Kalın "Kaboğlu Hocamızın hukuksal gerekçelerin yazılması kısmında çok önemli katkıları oldu. Yeşil Artvin Derneği adına 708 kişinin müdahilliğiyle yasal sürecin son günü olan 23 Ağustos’ta Anayasa Mahkemesine başvurduk" dedi.
Kalın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilmek için öncelikle ulusal yargı yollarının tüketilmesi gerektiğini ve Anaysa Mahkemesinin de bu ulusal hukuk yollarından biri olduğunu kaydetti.
Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruların adil yargılanma hakkının ihlaline yönelik yapılabileceğini ve kendilerinin de Cerattepe madenciliği konusunda adil yargılanama yapılmadığı iddiasıyla 708 kişiyle Anayasa Mahkemesine başvurduklarını kaydeden Kalın, "Anayasa Mahkemesine doğrudan ÇED iptali için başvuruda bulunulamıyor. Burada adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinden hareketle başvuru yapıyoruz. Mahkeme adil yargılanma hakkının ihlali yönünde bir değerlendirme yaparsa, yargılananın yeniden yapılması için dosyayı Danıştay’a gönderiyor. Hukuksal süreç işlerken Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetlerinin devam ediyor olması dolayısıyla faaliyetlerin durdurulmasına dair tedbir talebimizde var. Oldukça geniş kapsamlı 24 sayfalık bir dava dilekçesiyle başvurduk. Biz adalet arıyoruz. Adalet elbet bir gün bir yerde tecelli edecektir" diye konuştu.