Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'da önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu Cerattepe ile ilgili ise şunları söyledi: Maden çalışmasının açık galeri olarak düşünülmüşse de sonra kapalı olarak çalışılmasına karar verilmiştir. Bu kapalı galeriden çıkarılacak maden yerinde işlenmek yerine Cerattepe'nin yer üstüne zarar vermemek üzere taşınarak başka bir yerde işlenecektir. Taşınacak yerde ağaç kesilmemesi için telefrik yapılacaktır. Cerattepe'nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecektir.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:
Artvin Cerattepe ile ilgili gelişmeleri ilk günden itibaren takip ediyoruz. Artvin'den gelen dernek temsilcileri ve sivil toplum temsilcileriyle biraraya gelerek bilgi aldık. Konuyu enine boyuna istişare ettik. Türkiye'nin havası, suyu, taşı, toprağı ve güneşi 78 milyona emanettir. Artvin, güzel Konya gibi dünyanın en güzel coğrafyalarından birisidir. Yaylaları, dağları, tepelerini korumak bizim asli görevimizdir. Zengin maden kaynaklarımızı değerlendirmek bir diğer öncelikli görevimizdir. Mesele birbiriyle çelişmeden yapılabilmesidir. Şu iki konuda hepimiz anlaşmalıyız. Bu ülkenin suyunu, taşını, toprağını hep birlikte koruyacağız. Aynı şekilde bu ülkenin doğal kaynaklarının da ekonomiye bir katkı olarak sunulması için hep beraber çalışacağız. Bunlar birbiriyle çelişen durumlar değil. İlla birini diğerine tercih etmek zorunda değiliz. Artvin'deki çalışmalar 2009 yılında başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından denetlenen hassas olduğumuz bir projedir.

AĞAÇLAR KESİLMESİN DİYE TELEFRİK YAPILACAK

Maden çalışmasının açık galeri olarak düşünülmüşse de sonra kapalı olarak çalışılmasına karar verilmiştir. Bu kapalı galeriden çıkarılacak maden yerinde işlenmek yerine Cerattepe'nin yer üstüne zarar vermemek üzere taşınarak başka bir yerde işlenecektir. Taşınacak yerde ağaç kesilmemesi için telefrik yapılacaktır. Cerattepe'nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecektir. O suyundan içtiğim, doğasına hayran kaldığım Şavşat'ın, Cerattepe'nin güzelliklerini korumak bizim borcumuzdur. Bu çerçevede atılan adımlarda yanlış uygulama olursa bunun da gereğini yaparız. Bu sabah Artvin'den gelen heyetle oldukça samimi ve verimli bir görüşme gerçekleştirdim. Enerji Bakanımız, Çevre Bakanımız, Tarım Bakanımız kendileri ile kaldı. Konuları şeffaf bir şekilde ele aldık. Artvin'in siyaset, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından gelen arkadaşların kaygılarını dinledim onlara hükümet adına bazı teminatlar verdim.

Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmayı durduracak. Herkes mahkeme kararına saygı duyacak. Artvin'de yapılan bazı istismarların önüne geçilecek. Bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz. Maden işletmesi kesinlikle kapalı galeri olacaktır. Açık galeri uygulamasına geçilmeyecek. Galeriden çıkarılacak maden yerinde değil taşınarak işletilecek. Çevre dokusunun korunması amacıyla telefrikle taşınacak. Oradaki ağaçlar çoğaltılacak. Bugünkü teminata, aldığımız tedbirlere rağmen birileri, siz hangi tedbirleri alırsanız alın biz zenginliklerimizin yeraltında kalmasını istiyoruz derlerse buna razı olmayız. Birtakım yanlış uygulamalar içine girilirse kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir.

Bu çerçevede hem çevrimizi koruyacağız hem de madenleri çıkararak ekonomomize katkı sağlayacağız. Herkesin bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyorum. Bunu istismar eden çevrelere hiçbir şekilde prim vermeyiniz. Artvin'in en büyük teminatının bizler olduğunu unutmayınız.

Türkiye maalesef yarı kurak iklim havzasında. Tarım ürünü itibarıyla dünyada yedinci sıradayız. Toprağı ve suyu en iyi şekilde değerlendirdiğimizin simgesi bu gelişmelerdir.