Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 2015-2016 Haziran döneminde milli ekonomiye 500 milyon TL katkı sağladı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman ve Su işleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



“DERİNER, BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI”

Deriner Barajı ve HES Projesi’nin dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterildiğinin altını Bakan Eroğlu, “Bu dev proje 2012’de düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı’nda Mühendislik Projeleri Jürisi tarafından ödüle layık görüldü” dedi.
Çoruh Nehri üzerinde yer alan çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilen Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, kendi sınıfında ise dünyanın 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor. Bugün itibari ile göl seviyesi işletme programına uygun bir şekilde 389 metre kotunda olan Deriner Barajı tam kapasite ile çalışıyor.
12 Aralık 2012’de dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Deriner Barajı’nda 24 Şubat 2012 tarihinde su tutulmaya başlandı. 249 metre gövde yüksekliğindeki dev barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor. Kurulu gücü 670 mw olan Deriner Barajı, 4 ünitedeki tüm testlerin bitirilmesi ile 2013’ten itibaren enerji üretmeye devam ediyor.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre Deriner Barajı ve HES Tesisleri, 1 Haziran 2015 ile 1 Haziran 2016 döneminde Artvin Barajı ve HES Tesisleri'nde su tutma işlemi gerçekleştirmesine rağmen mevcut gelen su ile yapılan enerji üretiminde milli ekonomiye 500 milyon TL’lik dev bir katkı sağladı.