Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, Dünya’nın 6. yüksek barajı olan Deriner Barajı tamamlanarak bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’da düzenlenen törenle açıldı.

Çoruh Nehri'nin Üçüncü Gerdanlığı
TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka Barajlarından sonra Çoruh Nehri’nin üçüncü gerdanlığı olan Deriner Barajı, ülkemizde üretilen hidroelektriğin % 6’sını karşılayacak. 1 milyar 400 milyon Amerikan Dolarına mal olan barajda 1 milyar 970 milyon m3 su depolanacak.

750 Bin Kişinin Elektrik İhtiyacı Karşılanacak
Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olup, yılda 2 milyar 118 milyon kilowatt saat  elektrik üretecek. Ülkemizde 2011 yılında kişi başına elektrik tüketiminin ortalama 2.870 kWh olduğu düşünülürse, Deriner Barajı ve HES’ten elde edilecek elektrik ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecektir. Bu da demektir ki Deriner Barajı ve HES; Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Diğer bir deyişle Artvin, Rize, Bayburt ve Gümüşhane illerimizin toplam nüfusundan daha fazla kişinin elektrik ihtiyacı bu barajla karşılanmış olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda kamu ve özel sektör tarafından tamamlanan 99 baraj ve hidroelektrik santralinin toplu açılış merasimine katıldı. 
2016 yılının geçtiğimiz yıldan "çok daha iyi, çok daha bereketli, çok daha hayırlı" bir yıl olacağını söyleyen Erdoğan, "Ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışan, üreten, eser ortaya koyan herkese, özellikle iş adamlarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Enerji sektörünün bu bakımdan önemli ve öncelikli bir alan olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:"Nasıl Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretimini, 2003 yılındaki 26 milyar kilowatsaatten 91 milyar kilowatsaate çıkarmışsak inşallah 2019 yılında bu rakamı 127 milyar kilowatsaate de ulaştıracağız. 
İşte gördünüz, doğalgazda dışa bağımlı olmamız, karşımıza hiç beklenmedik zamanlarda hiç ummadık sorunlar çıkarabiliyor. Bunun için kendi kaynaklarımızı süratle devreye almalıyız. İş adamlarımızdan daha fazla yatırım bekliyorum. Nükleer santral başta olmak üzere enerjide dışa bağımlılığımızı asgariye indirecek diğer imkanları da kararlılıkla hayata geçirmeliyiz."

Açılışı yapılan 99 baraj ve hidroelektrik santrali kapsamında iş adamlarının her türlü teşekkür ve desteği hak ettiklerini belirten Erdoğan, barajların insaşı ve yapımında emeği geçen mimar, mühendis ve işçilere teşekkürlerini iletti. "Sözde akademisyenlerin" HES'lerin önüne geçmek için neler yaptıklarını iyi bildiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:"Biliyorsunuz bunlar 'Greenpeace'çiler vesaire hep bir araya gelirler, böyle bir şeyler yapıp önünü kesmeye çalışırlar. Yeşili biz isminde 'yeşil' olanlardan çok daha fazlasıyla severiz. Onlarınki 'Greenpeace'dir, bizimki tam manasıyla bir yeşildir. Çünkü bu barajlar farklı güzellikler katar, hem çevreye hem o oluşan barajdaki imkanlara ve mesela ben şimdi Yusufeli'ni düşünüyorum. Yusufeli bittiği zaman orası ne tür güzellikler arz edecek. Çünkü baraj ve barajın yanında yeni Yusufeli'nin ilçe olarak inşası ve ihyası o projeleri bizzat takip ettim. Sağolsun Bakanım, projeyi getirdi, gösterdi. Bambaşka bir Yusufeli bambaşka bir şehir ortaya çıkacak. Diğer yerler de böyle. Mesela Kayseri'de bir Yamula Barajı'nı düşünün, öyledir. Eskiden birileri geldi, 'Kayseri'ye deniz getireceğim' dedi. Onlar getiremedi ama biz Kayseri'ye deniz getirdik, Yamula Barajı'yla getirdik. Lafla olmuyor bu işler, attığınız hayati adımlarla oluyor."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 7 İLE CANLI BAĞLANARAK TOPLU AÇILIŞ YAPTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Artvin, Ardahan, Erzincan, Tokat, Adana, Düzce ve Sakarya'ya canlı telefon bağlantısıyla bağlanarak kamu-özel sektör ortaklığıyla yapımı tamamlanan 99 baraj ve hidroelektrik santralinin toplu açılışını gerçekleştirdi.