Samsun’da yaklaşık 30 milyon lira değerindeki altınlarla kayıplara karıştığı gerekçesiyle yakalanarak tutuklanıp yargılandığı mahkeme tarafından toplam 298 yıl hapis cezasına çarptırılan kuyumcunun yeniden yargılanmasına başlandı.
İlkadım ilçesi Kale Mahallesi’nde 2013 yılında meydana gelen olayda iddiaya göre, kuyumcu T.Y.(55), ‘emanet’ diyerek aldığı 30 milyon lira değerindeki altın ve paralarla birlikte ortalıktan kayboldu. İş yerinin kapalı olmasından şüphelenen vatandaşların şikayetinin ardından polis, T.Y.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Olayla ilgili T.Y. ile birlikte haklarında dava açılan 4 kişinin Samsun 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 2 yıl önce sona eren davada T.Y., 314 kişinin mağdur olarak şikayetçi olduğu davada "hizmet nedeniyle tüzel kişinin güveni kötüye kullanmak" ve 298 kişiyi dolandırmak suçundan 1’er yıl olmak üzere toplam 298 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, 16 kişinin ise para ve altınlarını ticareti amaçlı verdikleri gerekçesiyle bu kişiler hakkında açılan davadan beraatına karar verdi. Aynı davada yargılanan diğer 4 kişi de beraat etti. Ancak, Yargıtay Ceza Dairesi mahkemenin verdiği kararın bir kısmını bozdu. T.Y. ve 4 kişinin yeniden yargılanmalarını talep etti. Yargıtay, T.Y.’ye verilen 10 kişi hakkındaki hapis cezasının bu kişiler ile hukuki çıkarları olduğu için beraatini, 6 kişi hakkında da altınları emaret verdikleri için T.Y. ile tutuksuz bulunan 4 kişinin cezalandırılmasını istedi.
Samsun 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün yeniden görülen davaya Bafra Cezaevi’ne nakil olduğu için T.Y. katılmazken, avukatı hazır bulundu. Tutuksuz bulunan 3 kişi ile mağdurların bir kısmı duruşmada hazır bulundular. Mağdurlar şikayetlerini tekrarlayarak mağduriyetlerinin giderilmediğini söylediler. T.Y.’nin avukatı Mehtap Çelikten ise el konulan 30 kilo altının kendilerine iade edilmeleri halinde mağdurların altın ve paralarını ödemeye hazır olduklarını söylediler. Tutuksuz yargılanan şahıslar ise haklarındaki suçlamaları kabul etmediler. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.