Samsun’da kız kaçırarak evlenme yüzünden aralarında damadın da bulunduğu 2 kişinin ölümü, 5’i tabancayla vurulmak üzere 7 kişinin yargılanıp toplam 333 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldığı davanın kararını Yargıtay’ın bozması üzerine sanıkların yeniden yargılanmalarına devam edildi.
Olay, İlkadım ilçesi Fatih Mahallesi’nde 28 Ocak 2007 tarihinde meydana gelmişti. Coşkun Erbay (29), sevdiği Elif T.’yi kaçırarak resmi nikah kıyıp evlendi. Kızın amcasının çocukları, olayın ardından konuşmak için Coşkun Erbay’ın Fatih Mahallesi Süreyya Sokak’taki evine gitti. Erbay’ı evde bulamayan şahıslar daha sonra ayrıldı. Kendisinin arandığını öğrenen Erbay, konuşmak için söz konusu şahısları evinin yanına çağırdı. Burada Coşkun Erbay ile kızın yakınları arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine silahlar konuştu. Mahalledeki gençler olayı yatıştırmak isterken, karşılıklı ateşlenen silahların ardı ardına patlaması üzerine damat Coşkun Erbay ile Beytullah Aksoy (27) tabancayla vurularak hayatını kaybetti, Ö.A. (26), L.T. (27), S.K. (25), İ.T. (28) tabancayla vurularak, A.A. (28) ve Ü.U. (26) ise darp sonucu yaralandı. Polis olay yerinde 17 adet boş kovan ele geçirdi. Olaydan sonra gözaltına alınan İlhan T. (29), Hüseyin T. (53), Sancar T. (37), Tahsin T. (34) ve Metin T. (31) tutuklandı. Dede Dursun T. (74) ise yaralı olarak olay yerinden kaçtı ve jandarmanın takibi sonucu olaydan 4 yıl sonra saklandığı köyde bulunan saç telinden kimliği tespit edilerek yakalanarak tutuklandı.
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 yıl devam eden dava 2012 Kasım ayında karara bağlandı. Mahkeme heyeti, dede Dursun T.’yi 66 yıl 3 ay, Tahsin T.’yi 78 yıl 2 ay, Sancar T.’yi 66 yıl 3 ay, İlhan T.yi 77 yıl 11 ay, Metin T.’yi 25 yıl ve Yılmaz T.’yi ise 20 yıl hapis cezasına çarptırılmış, hakkında dava açılan Hüseyin T.’nin ise yargılama aşamasında hayatını kaybettiği için hakkındaki dava düşmüştü. Yargıtay 1. Ceza Dairesi Dursun T., Tahsin T., Sancar T. ve İlhan T., hakkında verilen hapis cezası kararını olay mahallinde keşif yapılmadığı için verilen hapis cezasının kararını bozdu. Ayrıca, hapis cezasına çarptırılan ve tutuklu bulunan Metin T.’nin tahliyesine ve yeniden yargılanmasına karar verdi. 8 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Metin T. ise Yargıtay’ın tahliyesine karar vermesi üzerine cezaevinden serbest kaldı. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davanın duruşmasına devam edildi. Tutuklu sanıklardan Sancar T., Dursun T., Tahsin T. ve İlhan T. duruşmada hazır bulundu. Savunma avukatı Ata Giritli, mahkemenin hava muhalefeti nedeniyle olay yerinde keşif yapmamasını adaleti geciktirdiğini belirterek, "Yakın zaman içinde 2 ayrı güne keşif karar verilsin. Hava şartları hangi gün iyi ise o gün keşif yapılsın. Sanıkların savunma hakları gereği keşif yerinde de hazır bulundurulmasını talep ediyoruz. Sanıkların olay yerinde bulunması bekli bir olaya sebep olacak ancak savunma hakkının yerine getirilmesi için bu gerekli" dedi.
Tutuklu sanıklarda keşif yerinde kendilerinin de hazır bulunmasını talep ettiler. Sancak T. kendilerinin tuzağa düşürüldüğünü, olay yerinde mutlaka kendilerinin de bulunduğu sırada keşif yapılmasını istedi. Mahkeme heyeti bazı tanıkların dinlenmesinin ardından keşif için gün tayin etmek üzere duruşmayı erteledi.