İstanbul Eminönü’nde ABD’li iki askerin başına çuval geçirmeye çalışan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 kişinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada savunma yapan TGB başkanı Çağdaş Cengiz, “Bizler Türk yargısına sürülmüş olan kara lekeye karşı protesto hakkımızı kullandık” dedi. Askerlerin avukatı ise, müvekkillerinin kendisine bir daha Türkiye’ye gelmeyeceklerini söylediklerini kaydetti.
Eminönü’nde 2 Amerika Birleşik Devleti (ABD) askerinin başına çuval geçirme eylemine ilişkin haklarında dava açılan 13 sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada TGB üyesi 12 tutuksuz sanık ve tüm sanıklar için 2 avukat hazır bulundu. Başına çuval geçirilen iki ABD askerini, avukatları temsil etti. Duruşmada sanıklardan Türkiye Gençlik Birliği’nin Başkanı Çağdaş Cengiz dinlendi.
“SÜLEYMANİYE OLAYI YAŞANDIĞINDA BEN LİSE ÖĞRENCİSİYDİM”
Gerçekleştirilen protestonun meşru olduğunu savunan Cengiz ifadesinde, “İlk olayın gerçekleştiği saatte herhangi bir polis veya güvenlik kuvveti yoktu. Bu nedenle dur ihtarına rağmen dağılmama veya benzeri işlediğimiz bir suç yoktu. 4 Temmuz 2003 günü Süleymaniye’de Türk askerlerinin başına çuval geçirilip bir kamyonete üst üste yığılarak 40 saat boyunca fiziksel ve psikolojik işkence ile sorgulandığı günlerde ben lise öğrencisiydim. Burada yargılanan 12 arkadaşımız da o günlerde ilköğretim öğrencisiydi” dedi.
“EYLEMİMİZ HAKLI VE MEŞRUDUR”
Çağdaş Cengiz ifadesinde, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 43 yıl önce idam edildiklerini hatırlatarak, “Verdikleri mücadele Türkiye’nin bağımsızlığı içindi. Onlar da Dolmabahçe’den benzer gerekçelerle Amerikan askerlerini denize dökmüşlerdi. Gene bir 6 Mayıs günü benzer gerekçelerle yargılanıyoruz. Bizler Türk milletine, onurumuza, Mehmetçiğimize, hatta milli devletimize aynı zamanda Türk yargısına sürülmüş olan kara lekeye karşı protesto hakkımızı kullandık. Eylemimiz haklı ve meşrudur. Hiçbir şekilde davacı şahsı hedef almamıştır” ifadesini kullandı.
“BİR DAHA TÜRKİYE’YE GELMEYECEKELRİNİ SÖYLEDİLER”
Hakim, avukat Abdullah Kaya’ya ABD askeri müvekkilleri Mark Antony Craddock ve Henry Francesko’nun duruşmalara katılıp katılmayacağını sordu. Bunun üzerine avukat Kaya, “Bundan sonra ölene kadar gelmezler. Bana Türkiye’ye bir daha gelmeyeceklerini beyan ettiler” ifadesini kullandı.
Cengiz’in ifadesinin ardından taraf avukatlarının beyanlarını alan mahkeme, müşteki Amerikan askerlerinin avukatlarının verdiği adrese talimat yazılmasına karar vererek, duruşmayı 11 Eylül’e erteledi.
İDDİANAMEDEN
Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Adem Meral tarafından hazırlanan iddianamede, TGB’nin Başkanı Çağdaş Cengiz’in de aralarında bulunduğu 13 şüpheli hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek, basit yaralama, hakaret, mala zarar verme" suçlarından toplam 1 yıl 7 ay ile 10 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle cezalandırılması isteniyor.
“BUGÜN YARGILANMAK İÇİN DEĞİL ANMA İÇİN TOPLANDIK”
Duruşmanın ardından sanıklar, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki meydanda toplanan bir grup TGB üyesiyle birlikte basın açıklaması yaptı. Adliye önünde toplanan grubun basın açıklaması esnasında ellerinde tuttukları çuvallar dikkat çekti.
Grup adına açıklama yapan TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz, bugün yargılanmak için değil anma için bir araya geldiklerini belirterek,“Bundan 43 yıl önce ülkemizin bağımsızlığı için, demokratik bir Türkiye için mücadelenin bayraktarlığını yürüten Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için bir anma toplantısı gerçekleştirdik Çağlayan Adliyesi’nde. Bir yargılama yoktu içeride çünkü. Amerikan askerine çuval geçiren bu ülkenin vatansever ve devrimci gençlerini yargılayabilecek, onları suçlu atfedebilecek bir durumu kabullenmek istemiyoruz. Kabullenmiyoruz da. ABD askerinin başına çuval geçirdik diye bize ‘Basit yaralama, mala zarar verme, hakaret, toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet’ suçlarından yargılanıyoruz” dedi.
Cengiz, bir sonraki duruşmanın 11 Eylül’e ertelenmesini ise manidar olarak değerlendirdi.
“ABD ASKERLERİ ÇUVAL GEÇİREN İRADEYE BOYUN EĞMİŞTİR”
Vatan Partisi Milletvekili Adayı Hasan Korkmazcan’da yaptığı açıklamada, “Şunu açıkça görüyoruz ki artık mahkeme tutanaklarına geçtiği şekilde ABD askerleri kötü niyetle bu topraklarda dolaşamayacaklardır. Kendileri de bu çuval geçiren iradenin önünde boyun eğmişlerdir. Ama bir başka şeyi de görüyoruz. Artık bölgemizde de ABD askerleri 4 milyon insanın kanını döktükleri çevrelerde de gezemiyorlar” diye konuştu.