DHKP-C’ye yönelik operasyonda “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanan ve ajan olduğu öne sürülen İngiliz Steve Kaczynski’nin avukatları tahliye talebinde bulundu.
Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından İstanbul’un birçok yerinde eş zamanlı DHKP-C operasyonu düzenlenmiş, Alman ajanı olduğu iddia edilen Steve Shak Kaczynski de gözaltına alınmıştı. Kaczynski’nin de aralarında bulunduğu 5 şüpheli mahkeme sorgularının ardından “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Tutuklanan diğer şüpheliler tahliye edilirken Kaczynski’nin 2 aydır Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunması gerekçesiyle Halkın Hukuk Bürosu üyesi bir grup Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek tahliye talebinde bulundu. Hazırladıkları tahliye dilekçesini savcılığa sunan ve “Enternasyonal devrimci Steve Kaczynski serbest bırakılsın” pankartı açan avukatlar adına ilk olarak avukat Ebru Timtik basın açıklaması yaptı.
“STEVE’İN AKLANMA HAKKI YOK MU?”
Kaczynski’nin ajan olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını ileri süren avukat Timtik, “Hani Steve ajandı? Bu adamın hakkı yok mu? İnsan olma, aklanma hakkı yok mu? Bir an önce iddianame hazırlamasınız ve uluslararası düzeyde bir skandala yol açan bu meseleyi çözmelisiniz” dedi.
“AJAN OLSAYDI O ÜLKELER ADLİYEYİ BAŞIMIZA YIKARLARDI”
“Steve emparyalist ülkenin memuru ya da ajanı olsaydı tecrit hücresinde tutamazlardı” diyen avukat Timtik, “Devrimci olduğu için hücrelerde tutuluyor. Bu yüzden o emparyalist ülkeler sormuyor bizim vatandaşımıza ne oldu diye. Yoksa bu adliyeyi başımıza yıkarlardı” ifadelerini kullandı.
“ULUSLARASI BİR SEMPOZYUM İÇİN TÜRKİYE’YE GELMİŞTİ”
Timtik’in ardından açıklama yapan avukat Aycan Çiçek ise Steve’in ilk kez 1996 yılında Türkiye’ye haber yapmak için geldiğini sürdü. Avukat Çiçek açıklamasında, “6 dil bilen Steve büromuzun da düzenlediği uluslararası sempozyumlarda çevirmenlik yaptı. Bu sene yine uluslararası bir sempozyumda İdil Kültür Merkezi davetlisi olarak Türkiye’ye gelmişti. 2 Nisan 2015’te İdil Kültür Merkezi’ne yapılan gece yarısı baskını sonucu Grup yorum elemanları ve kültür merkezi çalışanlarıyla birlikte gözaltına alındı. Hukuksuz ve yasa dışı şekilde tutuklanan Steve Kaczysnki’nin derhal serbest bırakılması gerekmektedir. Müvekkilimizin serbest bırakılması için her türlü mücadeleyi yürüteceğiz” diye konuştu.