Mersin’den Irak’a giden ve transit geçiş yapan TIR’larda yüklü arpanın mühürler kırılarak boşaltıldığı, boşaltılan arpa yerine de ekonomik değeri olmayan hububat kırıntısı yüklendiği ortaya çıkarıldı. Piyasa değeri 222 bin TL olan 41 ton 500 kilogram arpaya iç piyasaya sürülmeden el konuldu.
Habur Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Mersin’den Irak’a arpa taşıyan iki TIR Gümrük İhbar Programı üzerinden takibe alındı. TIR’ların 31 Mart Salı günü Habur Gümrük Sahası’na gelmesinin ardından yapılan kontrolde araç yükü olarak beyan edilen "tam tane arpa" yerine "kırık arpa" ile "kavuz karışımından oluşan eşya" olduğu tespit edildi. Eşyanın göndericisi Dem-Ran Yem Hububat Hayvancılık Gıda Limited Şirketi’nin sevkiyatlarının araştırılması üzerine firma adına Mersin Gümrük Müdürlüğü tarafından tescilli antrepo beyannamesine bağlı olarak Irak’a transit rejimi hükümlerine göre arpa cinsi eşya taşıyan araçların Mersin’den Habur Gümrük Müdürlüğü’ne sevk edildiği belirlendi. Söz konusu araçlar takibe alınırken, gönderici firmanın adresinin Kahramanmaraş’ta olması ve sevk edilen araç yüklerinin bu adreste değiştirilebileceği olasılığı göz önünde bulundurularak, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan talimat doğrultusunda olay Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’ne bildirildi.
IRAK’TA OLMASI GEREKEN TIR KAHRAMANMARAŞ’TA ÇIKTI
Yapılan operasyonda toplam 830 kapta 41 bin 500 kilogram arpa taşıyan iki TIR’ın Habur Gümrük Kapısı’ndan Irak’a geçiş yapması gerekirken Kahramanmaraş’taki işyerinde bulunduğu tespit edildi. Söz konusu işyeri ve araçlarda yapılan aramalarda, Mersin Gümrüğü tarafından araçlara tatbik edilen mühürlerin kırılarak arpanın boşaltıldığı ve ekonomik değeri olmayan hububat kırıntısı yüklendiği ortaya çıkartıldı. Ele geçirilen toplam 41 ton 500 kilogram arpaya ve arpanın taşınmasında kullanılan araçlara el konuldu. El konulan eşyanın toplam piyasa değerinin yaklaşık 222 bin 410 TL olduğu belirtildi.
31 Mart’ta yine Habur Gümrük Sahası’na gelen toplam 7 araçta yapılan kontrolde araçlara Mersin Gümrük Müdürlüğü’nce tatbik edilen gümrük güvenlik mühürlerinin bozulmuş halde olduğu, iki araç üzerindeki gümrük güvenlik mührünün ise daha önce kesilerek silikon ile yapıştırıldığı belirlendi. Ayrıca araç yüklerinin "tane arpa" olmadığı ve "kırık arpa ile kavuz karışımı eşya" yüklü olduğu görüldü. Konuyla ilgili Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan talimat doğrultusunda 7 araca ve bu araçlardaki toplam 3 bin 330 kap, 166 bin 500 kilogram kırık arpa ile kavuz karışımı cinsi eşyaya el konuldu. Silopi Sulh Ceza Hakimliği kararıyla el koyma işlemi onanarak, eşyanın tasfiyesine karar verildi. El konulan eşya ve araçların piyasa değerinin yaklaşık 935 bin TL olduğu belirlendi.