Kırım Tatar Türklerinin sürgün edilişinin 71. yılı dolayısıyla Tandoğan’da bir anma mitingi düzenlendi.
1944 yılında uygulanan ve binlerce Müslüman Kırım Tatarı’nın ölümüne sebep olan sürgünün 71. yıldönümünde, hayatını kaybedenlerin anısına Tandoğan Anadolu Meydanı’nda miting düzenlendi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı miting, İstiklal Marşı ve Kırım milli marşının okunmasının ardından başladı.
"Kırım Türk’tür, Türk kalacak" sloganları atılan mitingte, "Kırım, Kırım Tatarlarının vatanıdır, Rus kolonisi değil", "Kırım benim vatanım, ben Kırım’ı çok seviyorum" yazılı pankartlar açıldı. Dualarla sürgün şehitlerinin anıldığı mitinge Türkiye’nin 81 ilinden gelen Kırım Tatar Türkleri duygulu anlar yaşadı.
"BİR MİLLET YOK EDİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI"
Mitingde konuşan Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Türkleri, Türk dünyasının ve İslam aleminin bölünmez bir parçası olduğunu belirtti.
Sürgüne gönderilen 423 bin Kırım Tatarı’ndan 195’inin sürgün esnasında ve sonraki dönemde maruz kaldıkları şartlara dayanamayarak hayatını kaybettiğini hatırlatan Kalkay, "Halen hafızalarda yaşayan 71 yıl önce uygulanan sürgün, soykırıma dönüşmüş, yalnız Kırım Tatarlarının yüzde 46’sının hayatlarını sonlandırmakla kalınmamış, Kırım’daki medeniyetimize ait bütün izler yok edilmeye çalışılmış, okullar, camiler yıkılmış, bütün belgeler, bilgiler, kitaplar, arşivler yakılmış, mezarlıklar bile bozulmuş. Bununla kalınmamış yer adları dahi değiştirilmiştir. Onlarca yıl sürgün bölgelerinden birkaç kilometre dahi uzaklaşmalarına izin verilmemiş, aileler parçalanmış ve sürekli insanlık dışı muamelelere tabi tutulmuş bir millet tüm varlığı ile yok edilmeye çalışılmıştır" ifadelerini kullandı.
Kalkay, Kırım Tatarlarının her türlü olumsuzluklara rağmen yaşamlarını sürdürdüğünü, son nefeste bile vatanlarını unutmadığını belirtti.