Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, Başsavcılığın yazılı talimatının ardından da aramaya karşı çıkan avukatlarla güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Başsavcılığın yazılı talimatına tepki gösteren avukatlar “Burada da avukatların üzerleri aransın çantaları aransın gibi bir talimat veya emir ibaresi bulunmamaktadır” dedi.
Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden teröristlerin avukat kılığında adliyeye girdiklerinin belirlenmesi üzerine, Başsavcılık avukatların aranması talimatı vermişti. Yazılı bir talimat olmadığını belirten avukatlarla güvenlik güçleri arasında sık sık gerginlikler yaşanmıştı.
Bunun üzerine Başsavcılık yazılı bir talimat vermiş ve talimat adliyenin giriş kapılarına asılmıştı. Yazılı talimata rağmen X-ray cihazından geçmeyi kabul etmeyen avukatlarla güvenlik güçleri arasında yeniden arbede yaşandı. Aranamadan adliyeye girmek isteyen bir grup avukat güvenlik güçleri tarafından itilerek dışarı çıkartıldı.
“BURAYA GİRMEMİZ ŞU ANDA KANUNSUZ BİR ŞEKİLDE ENGELLENİYOR”
Adliyeden çıkarılan avukatlardan Rüya Beril Çetintaş aranma kararına tepki göstererek, “Avukatların çipli kartları vardır. Türkiye’nin en güvenilir kartları bunlardır. Bu kartı okuttuğunuzda fotoğrafınız adınız soyadınız çıkar. Dolayısıyla bu kartı okutan kişinin avukat olup olmadığı açık bir şekilde ortadadır” dedi.
“Burası adliye burası bizim kamu görevi yaptığımız bir alandır” diyen avukat Çetintaş şöyle konuştu: “Buraya girmemiz şu anda kanunsuz bir şekilde engelleniyor. Biz yine de girmeye çalıştık çevik kuvvet tarafından defalarca dışarı atıldık. Tekrar girmeye çalıştık tekrar atıldık. Bu sırada yaralanan arkadaşlarımız oldu. Benim ellerim de kan içinde, telefonum kırıldı. Yazılı olarak şöyle bir şey paylaşılmış. Ancak burada da avukatların üzerleri aransın çantaları aransın gibi bir talimat veya emir ibaresi bulunmamaktadır.”
Avukat Çetintaş, “Hakim savcıların aranması durumunda siz aranmaya rıza gösterir misiniz?” şeklindeki soruya ise “Tabi ki kabul ediyoruz. Bizim de güvenliğimiz söz konusu” yanıtını verdi.
“HAKİM VE SAVCILARLA YASA KARŞISINDA EŞİTİZ”
Avukat Bülent Kurt ise, “Biz hakim ve savcılarla yasa karşısında eşitiz. Hem avukatlık yasası hem de CMK yargının üç ayağı olduğunu belirtiyor. Hakim savcı ve avukat. Avukat savunmayı temsil ediyor. Savcı iddia makamını kamu adına işlem yapıyor, hakim de yargılama makamıdır. Bunun üçü eşit öngörülmüş. Biz hakim ve savcıların dışında bir ayrıcalık istemiyoruz” dedi.