Bayrampaşa’da lise öğrencileri ve gönüllü vatandaşlardan oluşan Bayrampaşa Arama Kurtarma Ekibi (BAYR-AK), gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirdi. Özel kostümlerini giyip 3 katlı binada çıkan yangında ve enkaz altında kalan 2 kişiyi kurtaran ekiplerin çalışması büyük beğeni topladı.
Bayrampaşa’da lise öğrencileri, öğretmenler ve gönüllü vatandaşlardan oluşan Bayrampaşa Arama ve Kurtarma Ekibi (BAYR-AK) gerçeği aratmayan yangın ve deprem tatbikatı gerçekleştirdi. 11 kişilik profesyonel ekipten 180 saat eğitim alan ekip, eğitimlerinin tamamlanmasının ardından Kartaltepe Mahallesi Çukurova Caddesi üzerinde bulunan inşaat halindeki 3 katlı bir binada tatbikat yaptı.
Özel kostümlerini giyip, enkaz altında kalan kazazedelerin yerini belirleme, enkaz altından kurtarma ve bellerine bağladıkları halatlarla kuyuya inen ekipler nefes kesti.
TATBİKAT, NEFES KESTİ
Tatbikatta, Çukurova Caddesi üzerinde bulunan inşaat halindeki 3 katlı bir binanın ikinci katında yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve arama kurtarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangının itfaiye ekipleri tarafından söndürülmesinin ardından devreye arama kurtarma ekibi BAYR-AK girdi. Hemen binanın çatısına çıkan ekipler ilk önce kazazedelerin binanın hangi noktasında olduğunu tespit ederek, çatıda kuyu açma çalışması başlattı. Kısa sürede açılan kuyudan arama kurtarma ekipleri içeriye indirilerek kardeş olan biri kadın iki kişi enkaz altından çıkarıldı. İlk sağlık müdahalesi yapılmasının ardından 2 kişi sedyelere bindirilerek binanın ikinci katından ip yardımıyla indirildi. Ardından olay yerinde hazır bekletilen ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Arama kurtarma ekibi BAYR-AK üyelerinin kuyu içerisindeki kurtarma çalışması büyük beğeni toplarken, cadde üzerinde sıkışmalı trafik kazası geçiren bir araçtan sürücünün kurtarılması tatbikatı da çevredeki vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.
“DENEYİMLİ BİR EKİBİMİZ VAR”
Tatbikatı yerinde izleyen Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, “Kurduğumuz arama kurtarma ekibimiz BAYR-AK ve itfaiye ekibimizle birlikte binada bir yangın operasyonunda orada vatandaşları kurtaracağız. Deneyimli bir ekibimiz var. Toplamda her mahalleden birer kişi olmak üzere, toplam 40 tane gönüllü ekibimizle beraber 52 kişiyiz. 22 tane de öğretmenimiz var, hocamız var ve itfaiyeden de hocalarımızla bu ekibi birlikte oluşturduk. Başarılı bir şekilde yürüyor. İnşallah bu tatbikat sonucunda Bayrampaşa’daki BAYR-AK ekibi artık deprem, sel, felaketlere karşı hazır bir şekilde bekleyecek” dedi.
BAYR-AK görevlisi Yasemin Özdemir ise, “Daha önce bu tatbikatları yaptık. Çeşitli eğitimler verdik. Arkadaşlarımızın hepsi gönüllü. BAYR-AK ekibi 110 kişiden oluşuyor” şeklinde konuştu.
BAYR-AK ekibinin 2 saat süren çalışmalarının ardından tatbikat sona erdi.