Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan’a, sosyal paylaşım sitesi üzerinden hakaret ettiği ve meslektaşlarını övdüğü iddiasıyla yargılanan polis memuru 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
Gezi Parkı olaylarında yaralanan Berkin Elvan’ın tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmesinin ardından izni iptal olan polis memuru U.Ç.’nin sosyal paylaşım sitesi üzerinden Elvan’a hakaret ettiği iddia edilmişti. U.Ç.’nin, Elvan’a biber gazı sıktığı öne sürülen polis memurlarını da övdüğü belirtilmişti. Polis memuru hakkında ‘suçu ve suçluyu övme’ suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına sanık polis memuru U.Ç. katılmazken, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ile babası Sami Elvan ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmada söz alan avukat Oya Aslan, sanığın mahkeme huzurunda dinlenmesi gerektiğini, sanığın talimatla ifadesinin alınmasını kabul etmediklerini söyledi. Avukat Aslan, sanığa sormak istediklerini soramadıklarını ve sanığın hakaret içeren sözler söylediğini öne sürerek, “hakaret” suçundan da yargılanması gerektiğini kaydetti.
Sanığın mahkeme huzurunda ifade vermesini istediklerini belirten Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, “Bu güne kadar acı çeken ben olduğum halde hiç kimsenin özeline girip hiç kimseye hakaret etmedim. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum” dedi.
“SENİN ÇOCUĞUNA YAPILSA NE YAPARSIN ?”
Hakim Yüksel Gezgin, kararını açıklayacağını söylemesi üzerine hakime seslenen anne Gülsüm Elvan, “Senin bacına, eşine, çocuğuna yapılsa ne yaparsın?” diye sordu. Hakim Yüksel Gezgin de, “Öyle bir şey dediniz ki Allah benim başıma verdi, sizin başınıza da versin diyorsunuz” dedi. Adaletsiz ülkede adalet aradıklarını savunan anne Elvan, “Katil deyince tık içeri, bize gelince yok” diyerek salondan ayrıldı. Hakim de, “Ben anlıyorum onu. Allah kimsenin başına, çoluğuna çocuğuna vermesin” ifadesini kullandı. Anne Gülsüm Elvan bir süre sonra tekrar salona geldi.
10 AY HAPİS CEZASI
Kararını açıklayan mahkeme, sanık U.Ç.’yi suçu ve suçluyu övme suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme cezada iyi hal indirimi kullanarak cezayı 10 aya indirdi. Mahkeme daha sonra hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Sanık polis memuru 5 yıl içerisinde benzer bir suç işlemezse hakkında verilen hapis cezası düşecek.
Bu karara tepki gösteren avukat Özgür Murat Büyük, hakim Yüksel Gezgin’e dönerek, “Bu yaptığınız suça teşviktir” dedi. Hakim Gezgin ise, “Karara itiraz hakkınız var” diyerek cevap verdi. Anne Gülsüm Elvan da hakime kararından ötürü tepki gösterdi.
“ELEKTRİKLER KESİLDİ”
Öte yandan, duruşma sırasında Türkiye genelinde yaşanan elektrik sıkıntısından dolayı elektrikler kesildi. Kısa süre karanlıkta kalınan duruşma salonunda daha sonra jeneratörlerin devreye girmesiyle elektrikler geldi.
“UMARIM BU BİRİLERİNE DERS OLUR. BİR DAHA BÖYLE ŞEYLER YAŞANMAZ”
Duruşmanın ardından anne ve baba Elvan avukatlarıyla birlikte adliye önünde açıklama yaptı. Polisin 1 yıl ceza aldı ve 2 ay indirimle 10 aya düştüğünü belirten baba Sami Elvan, “Karar 5 yıl ertelendi. Ama bu davamız devam ediyor. Umarım bu birilerine ders olur. Bir daha böyle şeyler yaşanmaz ülkemizde. Biz acı çekmiş bir aile olarak hala bize hakaret eden bir kişinin mahkeme tarafından da hala korunduğunu biliyoruz” dedi.
Karara tepki gösteren Anne Gülsüm Elvan ise, “Birileri emrediyor, birileri vuruyor, birileri de hakaret ediyor. Ama söz konusu öbür taraf oldu mu hiç ifade alınmadan sorgulanmadan direkt içeri atılıyor. Bize gelince adalet yok” dedi.
Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan ise yaptığı açıklamada, “Sanık hakkında sadece suç ve suçluyu övmekten dava açıldı. Aslında orada onlarca suç var. En önemlilerinden biri hakaret suçuydu. Buna ilişkin dava açılmadı. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk soruşturma devam ediyor” şeklinde konuştu.