Beyşehir ilçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, Beyşehir gölünde şok cihazı kullanarak avlanma yapan kişileri kameraya çekerek suçüstü yakaladı.
Edinilen bilgiye göre, su ürünleri kontrol ekipleri, su ürünleri avlanma yasağının devam ettiği göl kıyılarında aldığı bir ihbarı değerlendirerek çalışma başlattı. Tekneyle göl kıyısına gelerek pusuda beklemeye başlayan ekipler, sazlık arasında hareket halindeki bir şişme botu olduğunu tespit etti. Şişme botu ve içerisindeki kişilerin faaliyetini video kamera ile görüntülemeye başlayan ekipler, delil olarak kullanılmak üzere bir süre devam eden çekimin ardından operasyon için düğmeye bastı. Ekip tarafından takip edildiklerinin farkına vararak şişme botla yanaştıkları kıyıda yapılan ’dur’ ihtarına rağmen ellerine aldıkları şok cihazıyla koşarak kaçmaya başlayan iki kaçak avcı ile görevliler arasında yaya olarak kovalamaca yaşandı. Bir süre devam eden kovalamacanın ardından iki kişi ellerindeki şok cihazıyla birlikte sazlık alanda izlerini kaybettirmeyi başardı. Ekipler, sahilde şişme bot ve akü ile akü kabloları ve park halindeki araçlarını bırakan kişilerin kimliklerini kolluk kuvvetleri ile irtibata geçerek araç plakası ve izlenen kamera görüntüleri sayesinde tespit etmeyi başardı.
Kimliği belirlenen iki kişiye su ürünlerinin avlanma yasağı döneminde, serbest zamanda da yasak olan elektroşok yöntemiyle avlanmaktan idari para cezası uygulandı. Şahıslara kişi başı 2 bin 110 liradan toplam 4 bin 220 liralık ceza kesildi. Ayrıca, şahıslar hakkında Beyşehir Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulunuldu. Ekipler, avda kullanılan şişme bot, 3 akü ve akü kablolarına el koydu.
“ELEKTROŞOKLA AVLANANLARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ”
Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, yaptığı yazılı açıklamada, elektroşok cihazı yöntemiyle avlanmanın serbest zamanda da yasak olduğunu hatırlatarak, su ürünleri av yasağının devam ettiği ve balıkların yumurtlama döneminde kıyılarda sazlıklar arasında gezindiğini fırsat bilen bu tür avcıların işbaşına geçtiğini söyledi. Karnı havyarla dolu balıkları göle, şok cihazıyla elektrik akımı vermek suretiyle bayıltıp su yüzeyine çıkmasını sağladıktan sonra toplayarak avlanmayı gerçekleştirdiklerini aktaran Karşıyaka, “Bu yöntemle avlanma gölde balık katliamı yapmak demektir. Sadece vücudunda milyonlarca yumurta bulunan balıkları avlamıyor bu kişiler, kıyıdaki diğer türlere de zarar veriyor, doğayı ve ekosistemi katlediyor. Bu yüzden, su ürünleri kontrol ekipleri olarak bu yönde çalışmaları yoğunlaştırdık" dedi. Göl kıyılarında bu tür avlanmaya kesinlikle göz açtırmayacaklarını anlatan Karşıyaka, sözlerini şöyle tamamladı: "Ekiplerimiz, gece gündüz demeden kolluk kuvvetlerimizle irtibata geçip çalışmalarını sürdürüyor. Son çalışmada avcılar bölgede katliam yapamadan av malzemeleri ile birlikte tespit edilmiş ve haklarında kanuni işlem başlatılmış oldu. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, bu tür avlanan kişileri gördüklerinde bize ya da kolluk kuvvetlerine bu durumu ihbar etmeleridir. Bu tür avlanma yöntemiyle özellikle de su ürünleri yasak döneminde kaçak olarak avlanan kişiler, kendi bindikleri dalı kestikleri gibi, göldeki balık popülasyonuna zarar vermekte, bu durum gelecekte bu işten para kazanacak olan gelecek kuşaklar için de tehdit oluşturmaktadır.”