İstanbul’da FETÖ/PDY’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 28 Ağustos’ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 16’sı kadın 27 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Edinilen bilgilere göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü tarafından FETÖ yapılanmasına yönelik çalışma başlatılmıştı. Çalışma kapsamında darbeci askerlere talimat veren ve örgüt hiyerarşisinde “abi” ve “abla” konumunda olan sivil örgüt mensupları tespit edildi.
Yapılan tespitlerin ardından 28 Ağustos’ta düzenlenen operasyonda, 16’sı kadın 5’i asker 27 şüpheli gözaltına alındı. Emniyete götürülerek sorguya alınan şüphelilerin ortaokul yıllarından itibaren örgüte dahil edildiği öğrenildi. Askeri liselere giriş sınavları ve Hava Harp Okulu ve Harp Akademileri sınavlarının sorularını çaldıkları ortaya çıktı. Örgüt evlerinde kamplara alınan öğrencilere çalınan soruların ağabeyler tarafından ezberletildiği ve göreve başlayan askeri personele de yine ağabeyler tarafından talimat verildiği ortaya çıktı.
Öte yandan, yapılan sorgulamalarda FETÖ üyesi askerlerin aile düzeninin de tamamen abla denilen örgüt yöneticileri tarafından ayarlandığı ortaya çıktı. Evlenecek olan askerlerin eşlerinin, örgüt ablaları tarafından zorunlu olarak seçildiği, uygun görülmeyen evliliklere onay verilmediği ve asker eşlerinin de ’ablalar’ tarafından yönetildiği öğrenildi.
Şüphelilerin ayrıca FETÖ’nün gizli iletişim ağı olan BYLOCK uygulamasını kullandıkları ve Bank Asya’da hesaplarının olduğu ve çoğunun eş ve kardeşlerinin yürütülmekte olan KPSS soruşturmalarında şüpheli konumunda oldukları belirlendi.
Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.