Adana’da kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp vatandaşları dolandıran 5 kişilik çetenin bir hackera para karşılığı internet üzeriden seçmen listesini indirtip adreslere ulaşarak vatandaşları dolandırdığı ortaya çıktı. Zanlılar çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Edinilen bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri son günlerde Türkiye genelinde kendilerini sahte polis ve savcı olarak tanıtan şahısların vatandaşları dolandırması olayı artınca harekete geçti. Yeni çıkan yasa gereği dolandırıcılık "katalog" suçlardan çıktığı için teknik ve fiziki takip yapamayan polis, dolandırıcılık olaylarının meydana geldiği yerleri didik didik aramaya başladı. Bu arada polis çalışma yaparken Ayfer Yağ (56) isimli bir kadını arayan dolandırıcılar kendilerinin polis olduğunu söyleyip, "Dün Adana’da kuyumcu soyuldu, buradan para ve yüklü miktarda altın alındı. Biz bu konuyla ilgili çalışma yapıyoruz, altınların ve paraların sizde olduğu söyleniyor. Biz sizi tanıyoruz düzgün bir ailesiniz, böyle bir soyguna karışmış olmanız mümkün değil ancak yine de altınları alıp kuyumcuya göstermemiz, paraların da seri numaralarına bakmamız gerekiyor. Ayrıca bu çok gizli bir operasyon, en yakınınıza bile bahsetmeyin" dedi. Bunun üzerine kadın paranın bankada olduğunu, altınların ise evde olduğunu söyledi. Zanlı, altınları parka getirmesi gerektiğini, parayı ise bankadan çekip verdiği adrese otomobilin altına koymasını istedi. Kadın 1.5 kilo altını poşete koyup parka gelerek şahsa verdi. Daha sonra da bankaya gidip 24 bin lirayı çekip, verilen adreste otomobilin altına poşetle koydu. Dolandırıcı gelip buradan parayı alarak kayıplara karıştı. Ayfer Yağ beklemeye başladı ancak kendisini tekrara kimse aramayınca dolandırıldığını anlayıp polise başvurdu.
POLİS PARAYI VE ALTINI ALAN ZANLIDAN ÇETEYE ULAŞTI
Polis, kadının şikayetçi olması üzerine burada bulunan güvenlik kamerası görüntüsü ve görgü tanıklarıyla yapılan görüşmelerde parayı alan şahsın eşkalini belirledi. Yapılan eşkal belirlemesinin ardından şahsın robot resmi çizilerek, Adana’nın her tarafından aranmaya başlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda şahsın Burak D. (26) olduğu belirlendi. Polis yaptığı çalışma sonucunda Burak D.’yi İncirlik’te yakaladı. Şahıs gözaltına alınarak emniyete getirildi. Zanlının ifadeleri üzerine ona yardım ettiği ileri sürülen İsa E. (32), İsmail T. (21), İsmail M. (19) ve İsmail D. (27) de Menekşe Mahallesi’nde gözaltına alındı. Polis zanlıların yakalandığı evde yaptığı aramada dolandırıcılıkta kullanıldığı tahmin edilen 10 sim kart, 12 eski tip cep telefonu, polis telsizi, 2 bilgisayar ele geçirdi. Zanlıların eski telefon kullanarak takip edilmenin önüne geçmeye çalıştıkları öğrenildi. Ayrıca zanlıların 2 bilgisayarında yapılan aramada isim ve telefon listeleri ortaya çıktı. Listede Türkiye genelinde özellikle zenginlerin yaşadığı yerlerdeki kişilerin isim ve telefon rehberi olduğu belirlendi. Ele geçirilen telefonun birinden Eskişehir ve Denizli’de iki kadının aranarak dolandırılmak istendiği de ortaya çıktı.
HACKER KİRALAYIP SEÇMEN LİSTESİNİ ELDE ETTİLER
Ayrıca polis, yaptığı incelemede zanlıların Türkiye’deki herkesin adres bilgisine ulaştığını tespit etti. Zanlıların bu listeye ise genel seçimler yaklaşırken internet üzerinden yayınlanan seçmen listelerinden ulaştığı belirlendi. Zanlıların para ile hacker kiraladığı ve internet üzerinden bütün Türkiye’nin seçmen listesini indirip adresleri tespit ettiğini ve hackerlara yine internetten adreslerin ev telefonlarını buldurup listeledikleri, buna göre dolandırıcılık yaptıkları ortaya çıktı.
ZANLILARIN LÜKS YAŞAMI
Yakalanan 5 zanlının hiçbir iş yapmadığı, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesiyle bağlantısı olduğu ve lüks bir yaşam sürdükleri belirlendi. Zanlılarla birlikte 2 lüks otomobil ele geçirildi. Zanlıların daha önce PKK tehdidiyle dolandırıcılık yaparak parayı banka ve PTT’ye yatırdıkları ancak son zamanlarda “soyguna karıştınız” bahanesiyle kandırıp eve giderek ellerinde telsiz, üzerlerinde polis yeleği ile para ya da altınları aldıkları belirlendi.
Sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar, sorgulanarak adliyeye sevk edildi. Zanlılar sağlık raporu alınırken kendilerini görüntülemek isteyen basın mensuplarına "Serbest kalırsak görürsünüz hepinizi mahkemeye vereceğiz" diyerek tehdit etti. Zanlılar daha sonra adliyeye götürüldü. Savcı karşısına çıkan zanlılar tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Zanlıların 5’i de mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
POLİS TEKNOLOJİYİ KULLANAMIYOR, ZANLILAR SONUNA KADAR KULLANIYOR
Polis, yeni çıkan yasa göre dolandırıcılık olayları "katalog" suçlardan çıktığı için bu tip olaylarda mahkemeden teknik ve fiziki takip için izin alamıyor. Bu nedenle teknolojik olarak zanlılar takip edilemiyor. Bu durum da zanlıların işini kolaylaştırıyor. Dolandırıcılar ise hacker bile kullanıyor.