Mavi Marmara gemisinde yer alan gazeteci, İsrail devletine açtığı maddi ve manevi tazminat davasını kazandı. Nevşehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, İsrail’i tazminat ödemeye mahkum etti.
Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik düzenlenen kanlı baskının ardından açılan davalarda iki önemli gelişme yaşandı. Konuya ilişkin gelişmeler İHH’nın Fatih’teki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. Açıklamaya İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede ile avukatlar Uğur Yıldırım ve Cihad Gökdemir katıldı.
Avukat Cihad Gökdemid, “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde ve Türkiye’deki davalarla ilgili bu hafta itibariyle iki önemli gelişme oldu. En önemlisi Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde bizim daha önce yaptığımız başvuruda başsavcılık suçun ağırlık derecesinin oluşmadığı gerekçesiyle geri çevirmişti. Bizde suçun ağırlık derecesinin ispat niteliğinde bütün mağdurların dosyalarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderdik. Bu aşamada yaptığımız itiraz UCM’nin ön inceleme bürosunda incelemeye alındı. Üç kişiden oluşan bu ön inceleme komisyonu bizim gönderdiğimiz dosyalar üzerinden başsavcılığın verdiği kararın eksik incelendiği ve delillerin yeterince incelenmediği gerekçesiyle mağdurların dinlenmesine karar verdi. Bu çok önemli bir gelişmedir. Zira UCM’deki hiçbir dava bugüne kadar bu kadar kişinin mağdur olduğu bir davada dinleme kararı alınmamıştı. Şimdi mağdurlar avukatları aracılığıyla Ön İnceleme Bürosu’nun vereceği bir günde Hollanda’da dinlenecekler. Bu dinlemenin sonucunda ne tür bir karar çıkabilir; UCM’nin Ön İnceleme Bürosu bu mağdurları dinledikten sonra eğer suçun oluştuğuna kanaat getirirse bu durumda dosyayı başsavcılığa iade edecek. Başsavcılıkta zaten daha öne verdiği kararda İsrail’in savaş suçu işlediğini kabul etmişti. Bu yüzden suçun varlığını kabul eden başsavcılık suçun oluşmuş olduğunu gördüğünde davayı mahkemeye göndererek, davanın açılmasına karar verecek. Bu yüzden bu önemli bir gelişmedir” dedi.
Gökdemir, gazeteci Yücel Velioğlu’nun Nevşehir’de açmış olduğu maddi manevi tazminat davasının da karara bağlandığını hatırlatarak, "Mavi Marmara yolcularının bir kısmı, 30 civarında insan maddi ve manevi davalar açmışlardı. Diğer mağdurlar da bu davanın sonuçlarını bekliyorlardı. Bu manada Yücel Velioğlu’nun açmış olduğu dava diğer yolcular için de emsal bir karar niteliği taşıyor. Nevşehir’de mahkeme Yücel beyin maddi ve manevi olarak açtığı davada talebi olan kamerasının, fotoğraf makinesinin, lenslerinin kırıldığı, zarar gördüğü iddiası vardı. Mahkeme bunun tamamını inceledi ve maddi olarak uğradığı zararların iadesine karar verdi. Ayrıca 40 bin liralık manevi tazminat talebi vardı, mahkeme bunu da kabul etti” diye konuştu.
“BU KARARLAR TEMSİLİ OLARAK KALMAYACAKTIR VE MUTLAKA İCRA EDİLECEKTİR”
İsrail’in yargılanamaz kanaatinin sona erdirildiğine dikkat çeken Cihad Gökdemir, "Biliyorsunuz hep İsrail yargılanamaz kanaati vardı. İsrail’in yargılandığını, hatta İsrail’in mahkum edildiğini görmüş olduk. Bu kararlar temsili olarak kalmayacaktır ve mutlaka icra edilecektir. Ve İsrail hem maddi hem manevi olarak bu tazminatı ödemek zorunda kalacaktır” ifadelerini kullandı