Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu’nun da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın dosyası ise milletvekilliği devam ettiği için ayrıldı.
6 yıl önce, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan ile İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu’nun da aralarında bulunduğu 43 kişi hakkında İzmir Barosu avukatlarından Ergün Bademci tarafından 32 müvekkili adına suç duyurusunda bulunuldu. Bademci dilekçesinde ANMASAN, ESBİR, BESAŞ, ANMASAN MADENCİLİK, TÜTSAB şirketlerinin sermayedarları arasında bulunduğunu ve bu şirketlerin yöneticisi 43 kişi tarafından zarara uğratıldıklarını öne sürerken, Tekel Çalışanları Vakfı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da şüphelilerden şikayetçi oldu.
200 MİLYON LİRA
Şüphelilerin "bağlantılı şirketler üzerinden sistematik olarak gayri yasal ve mevcut olmayan ticari faaliyetler yapılmış gibi gösterdikleri, para kaynakları yaratıp, bu paraları aralarında paylaştıkları, paylaşılan paranın gizlenmesi için de yine hayali ticari işlem, anlaşma, alım ve satım faaliyetleri ile şirketlerin içlerinin boşaltıldığı, şirketlerin iflas durumuna getirilerek batırıldığı ve 200 milyon lirayı aralarında paylaştıkları” iddia edildi.
“BİZİM DIŞIMIZDA ÇOK MÜŞTEKİ VAR”
Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı İbrahim Engin’in, 14 şüpheli hakkında görevi kötüye kullanma suçundan 7’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları için asliye ceza mahkemesinde dava açtığını belirten avukat Bademci, “6 yıl önce CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan ve 43 kişi hakkında zimmet, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanmak, yasal olmayan şekilde finansman sağlamak suçlarından suç duyusunda bulunduk. Ancak sayın savcımız sadece görevi kötüye kullanmaktan dava açtı. Buna itiraz edeceğiz. 2009 tarihi itibariyle 200 milyonluk bir yolsuzluktan bahsediliyor. Bizim dışımızda çok müşteki var ancak şikayetçi olmadılar. Çok kapsamlı bilirkişi raporları var. Kimin ne kadar menfaat sağladığı bilirkişi raporunda sabit” dedi.
Ergün, Savcı Engin’in CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam hakkındaki dosyayı milletvekilliği devam ettiği için ayırdığını belirtti.