Türkiye’de doların değerlenmesini fırsat bilerek, ABD’nin Irak’ı işgali sırasında asker maaşlarını güvenli şekilde ödeyebilmek için geliştirdiği "kara para dolar" sistemini kullanarak Adanalı iş adamını dolandırmak isteyen Kamerunlu 3 kişi tutuklandı.
Edinilen bilgiye göre olay, Seyhan ilçesi Gürselpaşa Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Kamerun vatandaşı Feumba Jean (37), Sim Plice İce Mrimee Ndagang (38) ve Gılbert Tashandıshah (36), Türkiye’de son dönemlerde doların aşırı yükselmesinden dolayı "kara para" oyunu ile iş adamlarını dolandırmak için Türkiye’ye giriş yaptı. Bu arada tekstil işiyle uğraşan Mehmet Ali Dara (31) İstanbul’a malzeme almaya gitti. Adanalı iş adamı ve siyahi dolandırıcılar Tahtakale’de karşılaştı. Kamerunlu dolandırıcılar, Adanalı iş adamını gözüne kestirerek yanına gidip bir süre sohbet etti.
Türkiye’ye sürekli gelip gittikleri için Türkçe’yi de bilen Kamerun vatandaşları kısa sürede Adanalı iş adamı ile anlaştı. Mehmet Ali Dara’nın güvenini sağlayan siyahiler planı uygulamaya koydu. Zanlılardan Ndagang, kendilerinde kara para şeklinde 300 bin dolar olduğunu, 100 bin dolar karşılığında bunu kendisine verebileceklerini söyledi. Dara, paranın sahte olup olmadığını nereden bileceğini sordu. Bunun üzerine siyahiler, 200 dolarlık kara parayı özel solüsyona sokarak Dara’ya verdi. Dara parayı alıp döviz bürosuna götürüp bozdurdu. Paranın gerçek olduğunu öğrenen Dara, parasının Adana’da olduğunu, oraya gelmeleri halinde 100 bin doları verebileceğini söyledi.
SİYAHİ DOLANDIRICILAR ADANA’YA GELDİ
İş adamı İstanbul’da malzemeleri aldıktan sonra Adana’ya geldi. Bir gün sonra da siyahileri arayarak Adana’ya davet etti. Siyahi zanlılar, bir bavulda kara para ve özel solüsyonlarla Adana’ya geldi. Bu arada kara parayı merak eden Dara internetten araştırma yaptı. Araştırmayı yaparken daha önce kara para yöntemiyle dolandırıcılık olaylarının meydana geldiğini haberlerden öğrenen ve incelediğinde tanıştığı kişilerin kendine gösterdiği yöntemle aynı olduğunu fark eden Dara, Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’ne haber verdi. Polis, iş adamına randevu vermesini istedi. Siyahi zanlılar Dara’nın randevu verdiği yere geldi. Sadece kağıt olan malzemelerle birlikte 3 Kamerunlu yakalandı.
"DOLAR YÜKSELDİĞİ İÇİN BUNU YAPTIK"
Gözaltına alınan 3 Kamerun vatandaşının Türk Lirası’nın son günlerde dolar karşısında aşırı değer kaybettiğini, 2,20 lira olan doların 6-7 ayda 2.70 liraya kadar yükseldiğini, bu nedenle vatandaşların dolara hayır diyemeyeceğini düşünerek kara para ile dolandırmak istediklerini söyledikleri öğrenildi. Zanlılar sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkartılan zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi.