İzmir’de izinsiz Kobani eylemlerine katılan aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur’un da bulunduğu sanıkların yargılandığı davaya devam edildi.
IŞİD’in Kobani’ye saldırıları sonrası İzmir’de düzenlenen izinsiz gösterilere katılan aralarında HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur’un da bulunduğu sanıkların yargılandığı davaya devam edildi.
İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, haklarında "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu malına zarar verme", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama", "mala zarar verme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma" suçlarından yargılanan tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Tanıkların dinlenildiği duruşmada Mahkeme Başkanı Nilüfer Öncel, İçişleri Bakanlığı’nın eylemlerde "kamu zararı" oluştuğu gerekçesiyle katılma talebinin kabulüne karar verildiğini açıkladı. Öncel, duruşmaya gelmeyen tanıkların sonraki celseye zorla getirilmelerine, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nden eyleme ilişkin görüntülerin istenerek duruşmada izlenmesine hükmedildiğini belirterek, duruşmayı 18 Haziran’a erteledi.
Dava öncesi açıklama yapan HDP İzmir’den 1. Bölge 1. sıra adayı olan Ertuğrul Kürkçü, asıl yargılanması gerekenlerin 6-8 Ekim günlerinde 51 kişinin hayatına mal olan saldırıları düzenleyenler olduğunu söyledi. Kürkçü, “Bugün görülecek dava sadece İzmir ölçeğinde değil, Türkiye ölçeğinde hepimiz için önemli. 6-8 Ekim günlerinde Kobani’nin IŞİD barbarları tarafından teslim alınmasına karşı ayağa kalkanlar arasında İzmirliler’in de olmasından büyük gurur duyuyoruz. Bu insanlık görevini yerine getirdiği için il eş başkanımızın yargılanıyor olması çok trajiktir. İl eş başkanımızın bir yurttaşlık görevini yerine getirdiği için mahkum edilemeyeceğini çok iyi biliyorum. Bugün burada onunla dayanışma için bir aradayız. İzmir’de 6-8 Ekim günlerinde halk protestolarında yer alırken katledilen Ekrem Kaceroğlu’nun katillerinin de yargılanması talebimizi halklarımızın, tabi ki adliyenin duymasını istiyoruz” dedi.
7 Ekim 2014’de Bornova ilçesinde IŞİD’in Kobani’ye saldırıları sonrasında düzenlenen izinsiz gösteride Ekrem Kaçeroğlu henüz nereden ateşlendiği belirlenemeyen silahtan çıkan kurşunla yaralanmış ve kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Kaceroğlu’nun vurulduğu gün hastaneye giden HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur, polis tarafından 13 kişi ile birlikte gözaltına alınıp çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, Cavit Uğur ve 13 kişi hakkında dava açmıştı.