Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, korucuların 30 yıldır sigortasız çalıştırılması nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtıklarını bildirdi.
Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’ne açılan davanın ilk duruşması öncesi basın açıklaması yapan Sözen, korucuların 1985 yılından bu güne, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 22 farklı ilde sigortasız bir şekilde görev aldığını söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kamu spotu için hazırladığı filmde kayıt dışı istihdamın yasak olduğunun anlatıldığını belirten Sözen, "30 yıldır devletten maaş aldığımız halde devlet eliyle sigortadan yoksun çalıştırılıyoruz. Bundan dolayı kendisi korucu olan Diyarbakır Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyon Başkanı Seydoş Karadağ adına İçişleri Bakanlığı aleyhine korucularımızı sigortasız çalıştırdıkları gerekçesiyle dava açmış bulunmaktayız. Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’ne açmış olduğumuz davanın ilk duruşması yarın saat 10.00’da Diyarbakır da görülecektir. Yarınki görülecek davada geç de olsa adaletin tecelli etmesini bekliyoruz. Kayıt dışı istihdamın suç olduğu bir ülkede devletimiz koruculara maaş ödediği halde kayıt dışı çalıştırması devletimizin kendi eliyle kendi kanununu çiğnemesi anlamını taşımaktadır" dedi.
GEÇİCİ İBARESİNE TEPKİ
Korucuların 30 yıldır terör örgütlerine karşı köyleri koruduğunu belirten Sözen, "Bütün bu görevleri yapmamıza rağmen 30 yıldır ismimizin önünde geçici sıfatının olmasını asla kabullenemiyoruz. Bir sistem 30 yıl geçici olmaz bir sistem ya geçici olur ya kalıcı. Bu sistem geçici ismini taşımaya devam edecekse yarın sabah bu sistemi kaldıralım. Yok, eğer devletimizin ihtiyaçlarına cevap veriyorsa ve sürdürülmesi gerekiyorsa o zaman bu geçicilik sıfatının kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.
"BİN 660 ŞEHİT VERDİK"
Camianın bin 660 şehit ve binlerce gazi verdiğini belirten Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, şunları kaydetti:
"Biz köy korucuları olarak 21. yüzyıl Türkiye’sinde sigortasız çalıştırılmamız ve aldığımız bin 20 lira maaşla çocuklarımızı okutamamamız devletimizin çok büyük bir ayıbıdır, eksikliğidir. Bizler ortalama 8 nüfusa sahip olan bir camianın mensupları olarak açlık sınırının altında bir yaşam sürdürme gayretindeyiz. Şu an halen 48 bin 800 geçici köy korucumuz, 20 bin hiçbir maaş almadan çalışan gönüllü köy korucumuz ve bu sistemden emekli olan 25 bin emekli köy korucumuz var. Ailelerimizle beraber 1.7 milyonluk bir camiayız. Biz yıllardır canımız pahasına ülkemize, devletimize, milletimize hizmet ettik. Bu fedakarlığın karşılıksız kalmamasını ve hükümetimizin bu konuda adım atmasını bekliyoruz."