Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Mersin İl Başkanlığı binasında bugün saat 09.50 sıralarında meydana gelen patlamada çiçek şüphesi ortaya çıktı. HDP Mersin İl Eş Başkanı Didar Gül, dün partiye gönderilen isimsiz bir çiçeğin bulunduğu saksının sabah patladığını iddia etti.
Silifke Caddesi Alanya İş Merkezi B Blok 2. katta bulunan HDP parti binasında meydana gelen patlama ile ilgili olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları sürüyor. Patlama üzerine il binasına gelen çok sayıda HDP’li ile emniyet ekipleri arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanırken, yöneticileri ise Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın bugünkü Mersin mitingini anımsatarak, partilileri sakinleştirmeye çalışıyor.
Bu arada, patlamaya partiye gönderilen bir çiçeğin neden olduğu ileri sürüldü. HDP İl Eş Başkanı Didar Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün partiye kendilerinin olmadığı bir sırada çiçek gönderildiğini belirterek, şunları söyledi: “Dün bir çiçek gelmişti parti binamıza; nereden geldiğini anlamamıştık. Akşamüzeri partiye geldiğimizde görmüştük. O çiçeğin bulunduğu saksı bugün şiddetli bir şekilde patlamış. İçeride yaralımız yok. Ama aynı anda Adana’da da patlama haberi var, orada yaralılar varmış. Bizim burada ise sadece bina zarar gördü. İçeride yaralılarımız yok” dedi.
“ÇİÇEĞİN KİMDEN GELDİĞİNİ BİLMİYORUZ”
Patlamanın şiddetli olduğunu öğrendiklerini aktaran Gül, “Arkadaşlarımız duyma zorluğu çekiyorlar o yüzden. Onun dışında başka bir hasar yok. İçerideki bütün camlar kırılmış. Zaten çiçek içeride balkon kapısının önündeydi. Çiçeğin üzerinde bir şey yazmıyordu. Üzerinde sarı, kırmızı, yeşil bir bant vardı sadece. Kimden geldiğini bilmiyoruz. Ama dün bizim haberimiz olmadan gelmiş, oraya bırakılmıştı. Akşamüzeri partiye geldiğimizde görmüştük biz de” diye konuştu.
Olayın bir provokasyon olduğunu düşündüklerini ifade eden Gül, “Bugün burada mitingimiz var, dün Adana’da mitingimiz vardı. Bunun engellenmesi için olabileceğini düşünüyoruz. Adana’da da aynı saatlerde patlama olmasını ayarlanmış bir iş olarak görüyoruz. Açık ve net bir şekilde bir provokasyon girişimidir. Aynı anda patlama oluyor zaten. Ayarlanmış bir provokatör girişim olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
FİKRİ SAĞLAR’DAN GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ
Öte yandan, eski Kültür Bakanı ve CHP Mersin Milletvekili adayı Fikri Sağlar da HDP il binasına gelerek parti yöneticileri ile HDP’li Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Fazıl Türk’e geçmiş olsun dileğinde bulundu. Sağlar, olayla ilgili bilgi alırken, Eş Başkan Türk, bu tür olayların kendilerini bugüne kadar yıldırmadığını, bundan sonra da yıldırmayacağını herkesin bilmesini istedi. Türk, “Bu memlekette artık şiddetin, ölümün kalkması lazım. Halkların kardeşliği sağlanmalı ve beraber yaşamaları lazım. Bunlar artık ellerini çekmeliler” şeklinde konuştu.
Fikri Sağlar da hem HDP’ye hem Mersinlilere geçmiş olsun dileğini iletti. Olayın bir provokasyon olduğunu öne süren Sağlar, şunları söyledi: “Önemli bir olay. Bir provokasyon olduğu açık. Profesyonelce düzenlenmiş olduğu açık. Bugün Selahattin Demirtaş’ın Mersin’de, barışın en çok istenildiği yerde mitingi vardı. Daha önce genel başkanlar burada miting yaptılar ama böyle bir olayla karşı karşıya kalınmadı. Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak geçmiş olsun dileklerimizi, inadına demokrasiyi, inadına barışı birlikte kuracağımızı bilmeleri gerekiyor. Mersin’den bu mesajı vereceğiz. Burada çok şükür ki can kaybı yok, yaralanan da yok ama Adana’da var. Mersinlilere, Adanalılara ve bütün Türk halkına şunu söylemek istiyorum, halkımızın birbirini ayırt etmeden kenetlenmesi gerekiyor ki buna benzer provokasyonlar artık ülkemizde olmasın.”
Bu arada Mersin Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ da Sağlar’ın patlamayla ilgili sorularına, "Şu an için neden kaynaklandığını söyleyebilecek durumda değiliz. İncelemeler sürüyor" şeklinde yanıt verdi. Baştuğ, can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu ifade etti.